«Νοοr 1»: Στο εδώλιο ξανά όσοι γλίτωσαν τα ισόβια

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου έκρινε πως τέσσερις κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν εκ νέου από άλλους δικαστές

Να καθίσουν ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη Αιμίλιος Κοτσώνης και ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης αλλά και οι καταδικασθέντες για τους οποίους έσπασαν τα ισόβια για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης έκρινε η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, η οποία προτείνει αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός διάβασε τις 1.500 σελίδες του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και εντόπισε νομικές πλημμέλειες, κρίνοντας πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν εκ νέου από άλλους δικαστές.

Την καθαρογραμμένη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά είχε στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη για δικές του ενέργειες ως προς το απαλλακτικό σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν ο πρώην συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη στα πετρέλαια στο Ντουμπάι αλλά και στον Ολυμπιακό Αιμίλιος Κοτσώνης, ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης, αλλά και για να εξεταστεί αν ορθά χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους καταδικασθέντες.

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε απαλλαγεί με ελαχιστότατες αμφιβολίες, όπως είχε αναφέρει στην ανάγνωση της απόφασης η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, ενώ ο Β. Κουρούβανης, ο οποίος θα υποναύλωνε το «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας, είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία (4-1).

Την ενοχή των Κοτσώνη – Κουρούβανη είχε προτείνει η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου Βασιλική Βλάχου, κρίνοντας πως μαζί με τους καταδικασθέντες Γιαννουσάκη – Μπουρδούβαλη «ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως ο Κοτσώνης είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον καταδικασθέντα στην υπόθεση Γιαννουσάκη, ενώ είχε αναφερθεί στην ακροαματική διαδικασία πως ήταν «αφανής μέτοχος» στην εταιρία που είχε αγοράσει το «Noor 1» από τον τελευταίο πλοιοκτήτη.

Η εισαγγελέας της έδρας Β. Βλάχου είχε αναφέρει σχετικά: «Ο κατηγορούμενος Κοτσώνης παραμένει το πρόσωπο που συμμετέχει αφανώς μετά τον κατάπλου και επειδή η συμμετοχή του ήταν καθοριστική από την αρχή για τη συμφωνία και την επιβίωση της συνεργασίας των προσώπων, αυτός συμβάλλει χωρίς να φαίνεται σε όλες τις συνεννοήσεις της ομάδας για προμήθεια υλικών για το πλοίο, εξεύρεση λύσεων, γνωριμιών, για διεκπεραίωση διαδικασιών ενώπιον αρχών του κράτους και ξένων πρεσβειών.

(…) Καθοριστική είναι η κατάθεση του Γιαννουσάκη σε συνομιλία με τον Κοτσώνη στις 21-6 που αναφέρει: «Ο,τι θες εσύ, Αιμίλιε, κάνουμε. Εσύ είσαι το αφεντικό στη δουλειά. Αν δεν είσαι εσύ, εγώ δεν μπαίνω».

(…) Για την εκτέλεση του σχεδίου έχει καθημερινή συνομιλία με τους συγκατηγορουμένους του Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη. Βρίσκεται στη σκιά των γεγονότων και παραμένει πάντα αφανής.

(…) Σκοπός της οργάνωσης ήταν η διαμετακόμιση ναρκωτικών μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη που θα διέθεταν σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό το κέρδος.

Κυρίαρχο ρόλο είχαν ο Κοτσώνης και ο Κουρούβανης, από κοινού με τον Γιαννουσάκη και τον Μπουρδούβαλη κατέστρωσαν και οργάνωσαν το σχέδιο.

Όμως, όλα αυτά τα στοιχεία δεν φαίνεται ότι ήταν αρκετά για τους δικαστές, οι οποίοι αθώωσαν τους Κοτσώνη – Κουρούβανη, τους οποίους ζητά τώρα η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ξαναδικαστούν.

Εκτός από αυτούς προτείνει να δικαστούν εκ νέου οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες στους οποίους είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη (σ.σ.: το οποίο τους χορηγήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας Β. Βλάχου).

Χάρη στο ελαφρυντικό, έσπασαν τα ισόβια της ποινής του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και καταδικάστηκαν σε 18 έτη κάθειρξης, με τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Μάλιστα ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης κυκλοφορεί ελεύθερος με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης με μόλις 6,5 πραγματικά έτη κράτησης, αν και σχεδόν ένας τόνος του «λευκού θανάτου» διακινήθηκε από τη βίλα της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη… Μετά την πρόταση για αναίρεση της δικαστικής απόφασης από την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, η υπόθεση θα εξεταστεί από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα κρίνει αν θα γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση προκειμένου οι κατηγορούμενοι να δικαστούν εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Πάντως, εν αντιθέσει με τους Κοτσώνη – Κουρούβανη που ζητά να ξαναδικαστούν, η κυρία Δημητριάδου δεν αναίρεσε την απόφαση ως προς τον πρώην πλοιοκτήτη του «Noor 1» Παναγιώτη Φάρο, ο οποίος είχε αθωωθεί παμψηφεί από τους δικαστές και με απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Υστερα από αυτήν την εξέλιξη, η απόφαση για τον κ. Φάρο κατέστη αμετάκλητα απαλλακτική.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα