Εφιάλτης στην Πελοπόννησο! Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα

Aνεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, αφού οι πύρινες γλώσσες πλησιάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στις αυλές των σπιτιών σε Ηλεία, Αρκαδία, ανατολική Μάνη και Μεσσηνία. Χθες η Αρκαδία βρισκόταν ακόμη μία ημέρα αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα, η οποία εξαπλωνόταν με φρενήρεις ρυθμούς.

Με νέο μήνυμά του, που προκάλεσε πανικό στους κατοίκους το μεσημέρι της Τρίτης, το 112 καλούσε σε εκκένωση πλήθος κοινότητες, μεταξύ των οποίων Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Οχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Πύρρης, Αγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι. Στο μήνυμα δόθηκε οδηγία προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς Τρόπαια και Τρίπολη.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις και τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά, ενώ το πιο επικίνδυνο κινείται ανάμεσα σε Τριποταμιά και Καπελλίτσα. Επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο Δωδεκάμετρο, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών. Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Λιβαδάκι και Καπελλίτσα, με τη φωτιά να κατευθύνεται προς την εθνική οδό.

Aναζωπυρώσεις

Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στην Ηλεία. Χθες το μεσημέρι τουλάχιστον τρεις νέες αναζωπυρώσεις απείλησαν τις περιοχές Δούκα, Λάσδικα και Λάλα. Στο σημείο εκτός από πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές έσπευσαν και εναέρια μέσα, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού. Μάλιστα, ενεργοποιήθηκε το 112, που έστειλε μήνυμα στους κατοίκους να εκκενώσουν τον οικισμό Λάλα και να κατευθυνθούν προς την εθνική οδό. «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Λάλα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Εθνική Οδό 111» ανέφερε το μήνυμα.

Γραμμή άμυνας

«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας η φωτιά που βρίσκεται στη Γορτυνία» περιέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και εξήγησε: «Η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, όπου εξακολουθούν να μαίνονται τα πύρινα μέτωπα. Οι πληγέντες μεταφέρθηκαν στην Αρεόπολη, αρχικά σε ξενοδοχειακά καταλύματα κι έπειτα στα ΚΕΠ Σπάρτης και Γυθείου. «Είδαμε ξαφνικά μέσα από τους καπνούς να ανέρχονται τα αυτοκίνητα σαν μελίσσια. Λίγο νωρίτερα, στη συμβολή του οδικού δικτύου από Μαυροβούνι προς Αρεόπολη, είδαμε ανθρώπινο κομβόι να στέκεται ανάμεσα στους καπνούς και τη στάχτη στην άκρη του δρόμου. Και περίμεναν! Η κατάσταση ήταν απελπιστική» περιέγραψε κάτοικος της περιοχής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα