Και δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Με μικρότερο πρόστιμο (20% αντί 60%) δίνεται στους ιδιοκτήτες εκ νέου η δυνατότητα νομιμοποίησης

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν στους δήμους τα ξεχασμένα τετραγωνικά ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση. Με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που αναμενόταν να κατατεθεί χθες το βράδυ στη Βουλή, ανοίγει εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ.

Η πλατφόρμα θα παραμένει ανοιχτή έως το τέλος του έτους και οι ιδιοκτήτες που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους θα κληθούν να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η/1/2020 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης προσαυξημένα κατά 20%.

Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2021 να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και παράλληλη υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης».

«Για να είμαστε πάντα υπέρ των ανθρώπων που είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή και είχαν δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτοί που θα έρθουν με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος. Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που εμπιστεύονται την Πολιτεία, τρέχουν εντός των συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών και κάνουν χρήση των ευεργετημάτων. Αυτοί που έχουν καθυστερήσει για τον οποιοδήποτε λόγο θα πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους. Θυμίζω ότι τα πρόστιμα ήταν 60%, εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης είχαν υποβληθεί 2.754.563 δηλώσεις για επιφάνειες συνολικού εμβαδού περίπου 70.000.000 τ.μ. Παρ’ όλα αυτά, ένα σημαντικό μέρος επιφάνειας ακινήτων εξακολουθεί να παραμένει αδήλωτο, ειδικά στην επαρχία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα