«Έφυγε» ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ανδρέας Νεοκλέους

Από τα κρατητήρια των Βρετανών στην Κύπρο έφτασε να ηγείται ενός νομικού οίκου με παγκόσμια φήμη

Σε ηλικία 82 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Νεοκλέους, ένας σπουδαίος Ελληνας πατριώτης, διακεκριμένος επαγγελματίας, με διεθνή φήμη και ζωή που θα μπορούσε να γίνει βιβλίο, ο οποίος από τα κρατητήρια των Βρετανών στην Κύπρο ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ έφτασε να ηγείται ενός νομικού οίκου με παγκόσμια φήμη.

Το τελευταίο διάστημα ο σπουδαίος αυτός Ελληνας νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Κύπριος δικηγόρος, που γεννήθηκε στο χωριό Επισκοπή της επαρχίας Πάφου τον Ιούλιο του 1939, εντάχθηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών στο απελευθερωτικό κίνημα της ΕΟΚΑ και αγωνίστηκε για την απαλλαγή από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Ο Ανδρέας Νεοκλέους ανδρώθηκε πρόωρα από τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια και τα μπουντρούμια των φυλακών, όπως και όλοι όσοι είχαν ορθώσει ανάστημα απέναντι στους Βρετανούς κατακτητές. Από το 1956, όταν φυλακίστηκε, απελευθερώθηκε το 1959, όταν δόθηκε γενική αμνηστία με την υπογραφή των Συμφωνιών της Ζυρίχης.

Τα δύσκολα εκείνα χρόνια αποφάσισε πως ο δρόμος της Νομικής ήταν ο μόνος για εκείνον που είχε βιώσει την αδικία στο πετσί του από παιδί. «Με ενοχλεί η αδικία. Σπούδασα νομικά γιατί ζούσα την εις βάρος μας αδικία από Αγγλους και Τούρκους» είχε πει χαρακτηριστικά.
Το πρώτο δικηγορικό του γραφείο ήταν στη Λεμεσό, με μόνα μέσα ένα τραπέζι για γραφείο, ένα τηλέφωνο και μια γραφομηχανή. Με όπλο τις ικανότητές του, ωστόσο, ο Ανδρέας Νεοκλέους έγινε σύντομα ένας καταξιωμένος δικηγόρος.

Στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκονται εταιρίες παγκόσμιου βεληνεκούς και διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό γραφείων σε πρωτεύουσες και άλλες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Ο Οίκος Νεοκλέους έχει πρωτοστατήσει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία επιχειρηματικών και άλλων οικονομικών σχέσεων της Κύπρου και της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία οφείλεται στα σταθερά βήματα που έγιναν στη βάση στρατηγικής και υψηλών στόχων.

«Η φιλοσοφία και η κουλτούρα μας είναι συμπυκνωμένη στο λογότυπό μας, που στηρίζεται σε τέσσερις λιτές κολόνες δωρικού ρυθμού. Η πρώτη κολόνα συμβολίζει τη σκληρή δουλειά, η δεύτερη την τιμιότητα, η τρίτη το πάθος για πρόοδο και η τέταρτη την κοινή λογική που πρέπει να διέπει πάντοτε τις σκέψεις και τις ενέργειές μας» είχε εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο δικηγόρος που είχε ως πηγή έμπνευσης τους αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους αλλά και τον Χριστό.

Ωστόσο, ο Ανδρέας Νεοκλέους δεν περιορίστηκε στην επαγγελματική επιτυχία, καθώς ίδρυσε το Πολιτιστικό Ιδρυμα Νεοκλέους, το οποίο πραγματοποιεί εκδηλώσεις, εκδόσεις, προσφέρει σημαντικές χορηγίες και έχει έντονη φιλανθρωπική δράση.

Ήταν παντρεμένος με τη Λία Νεοκλέους, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Ηλία και τον Παναγιώτη, οι οποίοι είναι επικεφαλής της εταιρίας Ηλίας Νεοκλέους ΔΕΠΕ. Χθες συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο «αντίο» στον Ανδρέα Νεοκλέους στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσαϊφυλιώτισσας στη Λεμεσό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα