Εκτός ελέγχου πλέον οι Ρομά, με ενέδρες και επιθέσεις!

Η απελευθέρωση των επτά αστυνομικών έφερε βροχή από πέτρες σε περιπολικό και κλείσιμο της εθνικής οδού στο Ζευγολατιό

Δεν λέει να κοπάσει η έκρηξη βίας από τους Ρομά, οι οποίοι επιδόθηκαν μία ακόμη φορά σε ακρότητες μετά και την απόφαση της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πειραιά να αφεθούν ελεύθεροι οι επτά αστυνομικοί που εμπλέκονται στη συμπλοκή στο Πέραμα, κατά την οποία έπεσε νεκρός ένας 18χρονος ομόφυλός τους.

Η είδηση της απελευθέρωσης των επτά αστυνομικών κάτω από τις επευφημίες δεκάδων συναδέλφων τους αλλά και πολιτών στα δικαστήρια του Πειραιά, οι οποίοι τους προσφωνούσαν «ήρωες», προκάλεσε την οργή πολλών Ρομά, οι οποίοι έστησαν καρτέρια ζητώντας… εκδίκηση! Χθες τα ξημερώματα έστησαν ενέδρα σε αστυνομικούς στο Ζεφύρι.

Ύστερα από κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ότι καίγονται κάδοι απορριμμάτων, ένα περιπολικό πήγε στην περιοχή. Οταν έφτασε, το πλήρωμα δέχθηκε επίθεση με πέτρες και ξύλα από ομάδα νεαρών. Από τον πετροπόλεμο προκλήθηκαν ζημιές στο όχημα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος από τους αστυνομικούς.

Επειδή δεν εντοπίστηκαν κάδοι να καίγονται σε εκείνο το σημείο, εξετάζεται το ενδεχόμενο η κλήση αυτή να ήταν ενέδρα για να γίνει η επίθεση στο περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Εξάλλου, χθες το μεσημέρι έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ζευγολατιού, ως αντίδραση στον θάνατο του 18χρονου Ρομά, αλλά και στην απελευθέρωση των αστυνομικών που συμμετείχαν στη συμπλοκή στο Πέραμα.

Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο, με αποτέλεσμα να κλείσει η εθνική Αθηνών – Κορίνθου στο 94ο χλμ. και στα δύο ρεύματα. Εξαγριωμένοι Ρομά άρχισαν να πετούν πέτρες στο οδόστρωμα και, εξαιτίας του «μπλόκου», πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στο σημείο και σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων, με αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν επί ώρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Αγανακτισμένοι πολίτες φώναζαν στους αστυνομικούς να «μαζέψουν» τους Ρομά, που «κάνουν ό,τι τους καπνίσει».

Τελικά, η Τροχαία προχώρησε σε εκτροπή των οχημάτων για να συνεχίσουν την πορεία τους στην παλαιά εθνική οδό, μέσω του κόμβου Κιάτου για όσους κινούνταν προς Κόρινθο και μέσω του κόμβου της Αρχαίας Κορίνθου για όσους κατευθύνονταν προς Πάτρα.
Ανάλογο «μπλόκο» είχαν στήσει οι Ρομά στο Ζευγολατιό και την επόμενη ημέρα από τον θάνατο του 18χρονου ομοφύλου τους.

Εμβόλισαν και ξυλοκόπησαν ανελέητα δύο πυροσβέστες!

Άγριες εικόνες από τον ανελέητο ξυλοδαρμό δύο πυροσβεστών από ομάδα Ρομά στο Σχιστό αποκαλύπτει βίντεο διερχόμενου οδηγού, με τους δράστες να διαφεύγουν ανενόχλητοι αλαλάζοντας ως οι απόλυτοι επικυρίαρχοι του τόπου.

Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε βάρος ανδρών της Πυροσβεστικής οι οποίοι βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και ειδικότερα σε περιπολία στην περιοχή του Σχιστού.

Οι δράστες λίγο πριν από την «κινηματογραφική» αποχώρησή τους από το σημείο με αλαλαγμούς και κορναρίσματα είχαν ξυλοκοπήσει ανελέητα τους δύο πυροσβέστες, τον ένα δε τον χτύπησαν πολύ άσχημα, ακόμα και με λοστό απεγκλωβισμού, τον οποίο βρήκαν μέσα στο πυροσβεστικό όχημα.

Προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να φθάσει στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τον μετέφερε στο νοσοκομείο ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος είχε ακούσει στον ασύρματο το επεισόδιο και έσπευσε να συνδράμει τους συναδέλφους του. «Σαν να ήθελαν να τον σκοτώσουν» αναφέρει μαρτυρία διερχόμενου οδηγού, ενώ ένας άλλος σε απόσταση ασφαλείας κατέγραφε το επεισόδιο.

Συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από εξόχως αποκαλυπτικό βίντεο, το οποίο τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο διερχόμενος οδηγός, πέντε Ρομά σχεδόν εμβόλισαν το πυροσβεστικό όχημα με δύο οχήματα, ένα αγροτικό και ένα επιβατικό, κλείνοντάς του τον δρόμο. Οταν το ακινητοποίησαν, όρμησαν στην καμπίνα του οδηγού και άρχισαν να χτυπούν με μανία τους άνδρες της Πυροσβεστικής.

Οι δράστες, πριν διαφύγουν, αφαίρεσαν από το όχημα εργαλεία και ασυρμάτους, καθώς και χρήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα προσωπικά αντικείμενα των πυροσβεστών.

Λίγο αργότερα, από τον ίδιο ασύρματο που αφαίρεσαν εξέπεμπαν ύβρεις και απειλές κατά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά το περιστατικό αυτό και με την πρόσφατη εμπειρία της προβληματικής ασύρματης επικοινωνίας στην καταδίωξη του Περάματος, δόθηκε στα πληρώματα της Πυροσβεστικής η εντολή όταν προσεγγίζουν σε συμβάντα σε περιοχές που κινούνται Ρομά να ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων κατά την άφιξή τους και κυρίως να αναμένουν σαφείς εντολές για περαιτέρω ενέργειες. Ανδρες της Πυροσβεστικής έχουν κατ’ επανάληψη στοχοποιηθεί απρόκλητα από Ρομά σε πολλές περιοχές της χώρας, αυτό όμως δεν ήταν ένα από τα δεκάδες περιστατικά σε όλη τη χώρα το οποίο άξιζε να υποβαθμισθεί επικοινωνιακά, ακριβώς γιατί δείχνει με τον πιο ανάγλυφο και καθαρό τρόπο τι βιώνουν καθημερινά άνδρες της Πυροσβεστικής. Ακολουθούν ενδεικτικά μόνο μερικά από τα πιο γνωστά καταγεγραμμένα περιστατικά.

Στις 25 Μαΐου του 2018 πυροσβέστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πυρά κατοίκων της περιοχής Μεγάρων όταν επιχείρησαν να προσεγγίσουν σε σημείο στο οποίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά.

Δύο μήνες αργότερα, στις 16 Ιουλίου 2018, πυροσβέστες δέχτηκαν επίθεση όταν έφτασαν στον καταυλισμό για να σβήσουν φωτιά -αυτή τη φορά με πέτρες-, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι ένας πυροσβέστης.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 19 Αυγούστου 2019 πυροσβεστικό κλιμάκιο κατέφθασε στον καταυλισμό Ρομά των Μεγάρων προκειμένου να σβήσει τη φωτιά σε κλεμμένο Ι.Χ., όταν δέχθηκε εκφοβιστικούς πυροβολισμούς με σκοπό να φύγουν από την περιοχή.

Οι πυροσβέστες, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους, παρέμειναν στο σημείο, καθώς αν δεν έσβηνε η φωτιά στο Ι.Χ., πολύ πιθανόν λόγω των ξερόχορτων της περιοχής να είχε επεκταθεί και μέσα στον καταυλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό δεν μπαίνουν σε «θερμές» ζώνες, αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλισθεί ότι συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις.

Μάνος Μεϊμαράκης

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα