Αισιόδοξοι δηλώνουν οι επιστήμονες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Μια αισιόδοξη νότα -μέσα στον πανικό που επικρατεί- έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νιτζάν Χόροβιτς, δηλώνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις για το γεγονός ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά κι εκείνοι που έκαναν την τρίτη δόση, προστατεύονται από τη μετάλλαξη Όμικρον!

Ανάλογα αισιόδοξη χθες ήταν και η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν για την ώρα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση από τη νέα παραλλαγή Όμικρον. Οι ερευνητές σημείωσαν βέβαια πως προτίθενται να αναπτύξουν γρήγορα μια επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. «Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών (του κορονοϊού) κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής ότι η ‌Όμικρον διαφέρει» ανέφεραν. «Ωστόσο, έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και υπάρχουν οι διαδικασίες για την ταχεία ανάπτυξη ενός επικαιροποιημένου εμβολίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο» συμπλήρωσαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της εκτελεστικής διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Εμερ Κουκ, που είπε πως τα υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. «Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μετάλλαξη, που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση» ανέφερε η κυρία Κουκ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Προσέθεσε δε ότι σε περίπου δύο εβδομάδες οι ειδικοί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτό ισχύει και με τη μετάλλαξη Ομικρον, μέσω της διαδικασίας «διασταυρούμενης εξουδετέρωσης εμβολίων». «Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης» επεσήμανε η Εμερ Κουκ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα