Αίσχη Μητσοτάκη στη Βουλή: «Σας τιμωρώ για το καλό σας»!

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απαράδεκτη τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και το χαράτσι που θα πλήξει τους χαμηλοσυνταξιούχους

Σε ένα πρωτοφανές αφήγημα, που παραπέμπει σε… παιδαγωγικές μεθόδους άλλων εποχών, επένδυσε από βήματος Βουλής ο πρωθυπουργός, λέγοντας λίγο πολύ προς τα περήφανα γηρατειά, τα οποία τιμωρεί με το αυταρχικό και δυσβάσταχτο πρόστιμο των 100 ευρώ, πως «σας τιμωρώ για το καλό σας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί την απαράδεκτη τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους άνω των 60 και το χαράτσι που θα πλήξει -ιδιαιτέρως- τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, λέγοντας πως «δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε», ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση «έκανε ό,τι περνά από το χέρι της» και «εξάντλησε όλα τα άλλα ενδιάμεσα μέσα» για να πείσει για το εμβόλιο. Ανέφερε μάλιστα ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του, επιλέγοντας όμως τον δρόμο του διχασμού και της στοχοποίησης των μεγαλύτερων συνανθρώπων μας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, λέγοντας: «Το μέτρο αφορά εκείνους που πολιορκούν το ΕΣΥ, στερώντας θεραπεία από άλλους πολίτες με σοβαρές ασθένειες». Μάλιστα, χαρακτήρισε το πρόστιμο των 100 ευρώ «αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων, που δοκιμάζονται», την ίδια όμως ώρα που καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση περικόπτει δαπάνες για την Υγεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως έχει ζητήσει να εξεταστεί η μείωση του διαστήματος από τη δεύτερη στην τρίτη δόση, προτείνοντας, αν το εγκρίνουν οι ειδικοί, η τρίτη δόση να ανοίξει στους τέσσερις μήνες.

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις πως έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ», προσθέτοντας πως «το θέμα δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε δυνατότητα να φτιάξουμε, αλλά να μη φτάνουν στο νοσοκομείο οι άνθρωποι». Μίλησε δε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, λέγοντας πως «τα στοιχεία δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση κρουσμάτων και μέσα σε 10 μέρες ελπίζουμε να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εισαγωγών», καθώς και πως «έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη», αλλά «δεν έχουμε το ίδιο στην Αθήνα, την Κρήτη, στη Λάρισα, στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Πάντως, παρά την παρέμβασή του, δεν κατάφερε να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης -εκτός του ΚΙΝ.ΑΛ.- να πουν «ναι» στην τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Τη ρύθμιση καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. -που, προφανώς, βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση- υπερψήφισε, αν και προηγουμένως είχε καταγγείλει με σφοδρότητα την κυβέρνηση, διατυπώνοντας μια σειρά από ενστάσεις για τον τρόπο επιβολής του μέτρου.

Μάλιστα, η Ελληνική Λύση υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», λέγοντας πως το βασικό πρόβλημα της τροπολογίας είναι ότι πρόκειται για αναποτελεσματικό μέτρο, το ΚΙΝ.ΑΛ. καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ απείχε και το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, πάντως, πως η ρύθμιση είναι «απολύτως συνταγματική».

Η ρύθμιση αναφέρει, άλλωστε, στην αιτιολογική της έκθεση πως «η προσφορότητα, αναγκαιότητα και αναλογικότητα του εμβολιασμού, ως μέσου ανάσχεσης της διασποράς της πανδημίας, καθιστά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες ομάδες προσώπων συμβατό με το Σύνταγμα».

Σημειωτέον πως με την τροπολογία καθιερώνεται υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού όλων των γεννημένων έως και 31/12/1961 φυσικών προσώπων που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός ελληνικής επικράτειας. Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή μοναδική δόση έως 16 Ιανουαρίου 2022. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του εμβολιασμού επιβάλλεται πρόστιμο εκατό ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός πραγματοποιηθεί έως τα μέσα του μήνα, το πρόστιμο μειώνεται στα 50 ευρώ. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Θάνου Πλεύρη για την Εθνική Αρχή Προμηθειών Υγείας, το οποίο «πέρασε» από την Ολομέλεια εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει πως η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί -και- τις προμήθειες Υγείας.

Άγρια σύγκρουση του Κυριάκου με τον Πολάκη!

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Παύλο Πολάκη, όταν ο τελευταίος ακούστηκε από τα βουλευτικά έδρανα να λέει -απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό που μιλούσε για τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ- «είσαι άσχετος».

Η αναφορά αυτή του αψύ Σφακιανού προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού, ο οποίος διέκοψε την ομιλία του για να επιτεθεί με σφοδρότητα στον βουλευτή, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει. «Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ» τόνισε, ζητώντας ταυτοχρόνως από τον Παύλο Πολάκη να ανεβάσει τη μάσκα του. «Σας τιμά αυτή η εικόνα, κ. Τσίπρα; Να μιλά με χυδαίο και αγοραίο ύφος, και να κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ των αντιεμβολιαστών; Αυτός είναι και αυτόν ανέχεστε. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη και ξαναελάτε να μιλήσουμε για συνεννόηση» είπε, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εξανίστανται από τα έδρανα.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη από το βήμα, ο οποίος κατήγγειλε την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, λέγοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, πως «πιάσατε πάτο», πως η ρύθμιση είναι «η αρχή της πτώσης σας» και συνιστά ομολογία αποτυχίας. «Εγώ έχω σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη ζωή μου. Κόψτε τις μπούρδες» είπε, μαινόμενος, στους βουλευτές της Ν.Δ. που φώναζαν πως δεν στέλνει μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

Βελόπουλος: Εκδικητικό το μέτρο, πάρτε το πίσω

Να πάρει πίσω το «εκδικητικό και ρατσιστικό», όπως το χαρακτήρισε, μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 και να παύσει να συμπεριφέρεται με αυταρχισμό, κάλεσε την κυβέρνηση από βήματος Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως «η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό δεν οδηγεί στην πειθώ».
Αναφερόμενος στο πρόστιμο των 100 ευρώ, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση εκδικείται τα… περήφανα γηρατειά, ενώ εκτίμησε ότι με την απόφασή της αυτή σκάβει τον πολιτικό της λάκκο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στα δύο κόμματα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τον καβγά που στήθηκε ανάμεσα στους δύο αρχηγούς, ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει να παρέμβει από βήματος και δεν του δόθηκε ο λόγος.

«Στημένος ο αγώνας μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, με συναυτουργία του κ. προέδρου της Βουλής. Από το 1974 που παρακολουθώ τη Βουλή δεν έχει ξαναγίνει τέτοια ωμή παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι γι’ αυτό» σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, στηλιτεύοντας την «έλλειψη ισηγορίας» και «ίσης συμπεριφοράς», σχολιάζοντας πως έπεσαν οι μάσκες και λέγοντας πως, «εάν δεν το πίστευα μέχρι σήμερα και είχα έναν ενδοιασμό ότι θα συγκυβερνήσουν, σήμερα με αυτά που είδα θα συγκυβερνήσουν 100%».

Τσίπρας: Κάνετε οικονομικό εκβιασμό στους αδύναμους

«Έχετε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας. Βρίσκεστε σε πανικό. Παλινωδείτε. Συνέλθετε, σοβαρευτείτε» διεμήνυσε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας σοβαρές ευθύνες στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ζητώντας να υπάρξουν πρωτοβουλίες συνεννόησης, αντί για καταστολή και σύγκρουση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη από το βήμα της Ολομέλειας προκειμένου να απαντήσει στον πολιτικό του αντίπαλο, με τους δύο άνδρες να έχουν ένα θερμότατο τετ α τετ.
«Είστε αυτουργός αυτής της τραγωδίας. Αντί για πρωθυπουργός της ευθύνης, κουνάτε το δάχτυλο και διχάζετε την κοινωνία. Είστε επιταχυντής της κρίσης» κατήγγειλε ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας έλλειμμα αξιοπιστίας στην κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην επίμαχη τροπολογία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «ακραίο» μέτρο, που δύναται να οδηγήσει σε καταστάσεις διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού. «Η απόφαση που παίρνετε εγκυμονεί κινδύνους και για την κοινωνική συνοχή, που είναι απαραίτητη για την πανδημία που δεν τελειώνει εδώ, αλλά και στην έξαρση της αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας» σημείωσε. Χαρακτήρισε δε το πρόστιμο των 100 ευρώ «οικονομικό εκβιασμό για τους αδύναμους» και «δικαίωμα εξαγοράς άρνησης για τους ευκατάστατους».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση επίταξη των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.

Σημειωτέον πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκλήθηκε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν συμφωνεί με την πρόταση του συμβούλου του, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, για καθολικό εμβολιασμό, με τον ίδιο στην αρχή να αποφεύγει να τοποθετηθεί, ωστόσο στη συνέχεια ανέφερε πως οι θέσεις των συμβούλων δεν απηχούν απαραιτήτως και τις απόψεις των κομμάτων.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα