Η ιστοσελίδα Euractiv μας τοποθετεί μαζί με τη Βουλγαρία επικεφαλής της μαύρης λίστας

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στους θανάτους από Covid-19

Μπορεί για την πλειονότητα των ελληνικών μέσων η είδηση πως η χώρα ξεπέρασε σε θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών τη Βρετανία από την αρχή της πανδημίας να είναι ήσσονος σημασίας, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τη διεθνή ιστοσελίδα Euractiv, η οποία έκανε χθες εκτενή αναφορά στην εκτόξευση των θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Euractiv, η Ελλάδα και η Βουλγαρία είδαν τον περασμένο μήνα δραματική αύξηση των θανάτων από Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό τους, αναφέροντας περισσότερους από 2.300 θανάτους, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώθηκε σημαντική μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας.

«Η Γερμανία, η οποία έχει δέκα φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατέγραψε μόλις 2.256 θανάτους» σημειώνει το μέσο, που επισημαίνει πως, όπως συμπέραναν οι ανταποκριτές του σε όλη την Ε.Ε., το εμβόλιο δεν αποτελεί πανάκεια και πως ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να επισκιαστεί η συζήτηση για την κατάσταση των συστημάτων υγείας.

Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, πηγές της Ενωσης απέδωσαν στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στο κακό σύστημα υγείας το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, καθώς το ποσοστό βρίσκεται μόλις στο 29,3% (με μόνο το 9,1% να έχει λάβει τρίτη δόση). Όσο για τη γειτονική Ρουμανία, κατέγραψε 1.273 θανάτους τον Ιανουάριο και τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι καλύτερα: Μόλις το 42% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ το 8,2% έχει λάβει τρίτη δόση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, που ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που επέβαλαν lockdown, η Κομισιόν είναι προβληματισμένη, καθώς το 68,9% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 45,4% των πολιτών έχει επίσης λάβει αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με το Euractiv, πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ορισμένες χώρες πρέπει να πάρουν το μάθημά τους όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και γι’ αυτό υποστηρίζουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα