Ανάκτορο 759 τ.μ. χτίζει το golden boy της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης

Οι άδειες για τα υπόσκαφα και τις πισίνες σε «φιλέτο» οκτώ στρεμμάτων στο στολίδι των Κυκλάδων βγήκαν τρεις μήνες μετά τις εκλογές του ’19

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Αυτοκρατορικό ανάκτορο, η οποία ωχριά μπροστά στην έπαυλη «Μικρό Τριανόν «(Petit Trianon) που κατασκεύασε η Μαρία Αντουανέτα στο παλάτι των Βερσαλιών, χτίζει στην Κέα (τη γνωστή και ως Τζια) ο golden πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, του οποίου οι χειρισμοί (που είχαν και την κυβερνητική ευλογία, φυσικά) έχουν βουλιάξει σε βαθιά απελπισία όλα τα ελληνικά νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» φέρνει σήμερα σε αποκλειστικότητα στο φως όλα τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν με σαφήνεια πως, την ώρα που οι Ελληνες πολίτες καταρρέουν μπροστά στο ενεργειακό κόστος που τους επέβαλε ο κ. Στάσσης με τις επιλογές του αλλά και η κυβέρνηση, ο ίδιος σκορπά εκατομμύρια ευρώ με τέτοια άνεση, ώστε το γεγονός χρήζει άμεσης διερεύνησης από τις εισαγγελικές Αρχές της χώρας.

Η μοναδικής ομορφιάς και -κυρίως- εξωφρενικού κόστους βίλα που χτίζει δεσπόζει ήδη στη λοφοπλαγιά την οποία αντικρίζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο λιμάνι του πιο κοντινού στην Αττική νησιού των Κυκλάδων, αφού τα βασικά κτίσματά της έχουν πλέον ανεγερθεί.

Στο Γιαλισκάρι

Το μέγεθος των φαραωνικών κατασκευών, όμως, του κ. Στάσση, που θα ζήλευαν ακόμη και μεγιστάνες, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό διά γυμνού οφθαλμού σε όσους αμέριμνα ατενίζουν από το καράβι τον συγκεκριμένο λόφο, που βρίσκεται πάνω από τη γνωστή παραλία του νησιού, Γιαλισκάρι.

Μόνο όποιος καταφέρει να πλησιάσει κοντά μπορεί να διαπιστώσει τον πλούτο ο οποίος δαπανήθηκε για να κατασκευαστεί αυτό το μεγαθήριο κυριολεκτικά πάνω στο «μαγικό» μπλε του Αιγαίου.

Πρόκειται για πλούτο που ξεπερνά τη φαντασία κάθε Ελληνα πολίτη, που άνοιξε με τρόμο αυτήν την περίοδο τον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ για να διαπιστώσει πως απαιτούνται ακόμη και μισθοί ή συντάξεις μηνών για να τον εξοφλήσει.

Πρόκειται, όμως, και για πλούτο που ξεπερνά κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του προέδρου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, παρά το γεγονός ότι η ετήσια αμοιβή του για τις υπηρεσίες που παρέχει στη ΔΕΗ αγγίζουν τα 360.000 ευρώ ετησίως.

Γιατί φυσικά αυτό το ανάκτορο για να στηθεί απαιτείται ποσό με… πολλά -πάρα πολλά!- μηδενικά. H υπόθεση που εμπεριέχεται στη φράση «πόθεν έσχες» θα μας απασχολήσει, φυσικά, και τις επόμενες μέρες.

Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες που περιέχονται στα έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας έχουν σήμερα μεγαλύτερη σημασία.

Τα θερινά ανάκτορα

Αμέσως μετά με την τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, ο Γιώργος Στάσσης φαίνεται ότι καταθέτει αίτηση για άδεια δόμησης στην Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπου υπάγεται η Κέα. Η προέγκριση της άδειας, την οποία έχει στα χέρια της και παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», εκδίδεται τελικά στις 7 Οκτωβρίου του 2019 (Α/Α 70994), ενώ η οριστική άδεια, την οποία επίσης έχει στα χέρια της η «κυριακάτικη δημοκρατία» (Α/Α 86439), εκδίδεται στις 3 Δεκεμβρίου του 2019.

Για όσους δεν θυμούνται, η τοποθέτηση του κ. Στάσση στο τιμόνι της ΔΕΗ έγινε στις αρχές Αυγούστου του 2019, αν και έγκυρες, παγκόσμιες εκδόσεις που ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας την είχαν ανακοινώσει ήδη από τις 31 Ιουλίου. Θα έλεγε, δηλαδή, κανείς με ασφάλεια πως ο διορισμός του ήταν από τις πρώτες ενέργειες της νεοεκλεγείσας τότε κυβέρνησης.

Θα έλεγε, επίσης, κάποιος -με απόλυτη ασφάλεια- πως ο κ. Στάσσης αποτέλεσε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των στενών συμβούλων του, που μόλις είχαν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασιλική έκταση…

Όσον αφορά την άδεια δόμησης, πάντως, αξίζει αρχικώς να αναφέρουμε πως το πρώτο πράγμα που ανακαλύπτει κανείς είναι πως το ανάκτορο του «χρυσού αγοριού» της ΔΕΗ έχει χτιστεί σε οικόπεδο έκτασης 8.500 τ.μ., του οποίου η τοποθεσία ορίζεται ως «Τμήμα Βορινής Καζαμίας Περιφέρειας Κορησσίας Κέας Δήμου Κυκλάδων».

Μιλάμε, δηλαδή, για εξαιρετικά… βασιλική έκταση, ακόμη και για τον άνθρωπο που φρόντισε να προβλέψει για τον εαυτό του, εκτός από το bonus του +50% επί των ετήσιων μεικτών αποδοχών του, και προσαύξηση επί του ποσού του πρώτου bonus έως κατά 50%, σε περίπτωση υπερεπίτευξης των τεθέντων στόχων του (!)

Τα… ανάκτορα του κ. Στάσση εσωτερικώς αποτελούνται από δύο υπόσκαφες κατοικίες με πισίνες. Σύμφωνα πάντα με την οικοδομική άδεια, η έκταση των δύο κατοικιών θα είναι συνολικά 759,15 τ.μ..

Για την ιστορία και για να κάνουμε τις συγκρίσεις, αξίζει να αναφέρουμε πως το βασιλικό ανάκτορο στο Τατόι χτίστηκε σε έκταση 20.000 τ.μ., ενώ το συνολικό εμβαδόν του ίδιου του ανακτόρου δεν ξεπερνούσε τα 1.100 τ.μ. Εκτός όλων αυτών, είχε μόνο μία πισίνα.

Όπως προκύπτει, τέλος, από την άδεια, ο Γιώργος Στάσσης έχει την κυριότητα του έργου μαζί με τη Βασιλική Στασινοπούλου. Δηλαδή, ο καθένας τους κατέχει το 50%.

Λεφτά που… ίπτανται πάνω από το Αιγαίο

Εντυπωσιακά είναι, βεβαίως, και όσα αποκαλύπτονται τόσο από το διάγραμμα κάλυψης αρχιτεκτονικής μελέτης όσο και από το τοπογραφικό διάγραμμα που κατατέθηκαν για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, τα οποία έχει επίσης στα χέρια της η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Τα δύο υπόσκαφα κτίρια με τις πισίνες, έτσι όπως αποτυπώνονται γραμμικά στην αρχιτεκτονική μελέτη, πάνω στο βουνό, με στραμμένη την όψη προς το Αιγαίο, κόβουν την ανάσα, ενώ οι φωτογραφίες του τοπογραφικού που προσδιορίζουν το οικόπεδο μεταφέρουν τη «μαγική» αίσθηση που δημιουργεί η ιδιαίτερη τοποθεσία.

Μία τοποθεσία που δεν είναι ούτε πολυσύχναστη ούτε κοσμική, αλλά είναι ωστόσο μοναδική. Για να χτιστεί ακόμη και καλύβα στο σημείο αυτό, τα έξοδα είναι πολλαπλάσια από μία καλύβα σε αστικό ιστό. Φανταστείτε όταν μιλάμε για βίλες αυτού του μεγέθους και αυτής της αξίας.

Αλήθεια, πώς μπορεί να κατάφερε ο κ. Στάσσης -έστω με έναν «χρυσό» μισθό- να συναγωνιστεί το Τατόι και το Petit Trianon της Αντουανέτας; Από το νησί, πάντως, έχουν καταφτάσει στα γραφεία μας πληροφορίες που αναφέρουν πως τα χρήματα για να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές έφταναν ακόμη και μέσα σε…. μαύρες σακούλες, ενώ ο κ. Στάσσης δεν ζητούσε έκδοση τιμολογίου ούτε για τα υλικά.

Ίσως εκεί να βρίσκεται το μυστικό για να αποκτήσει κανείς τη βίλα των ονείρων του. Εκεί, και στην υφαρπαγή του καθημερινού κόπου ενός λαού μέσα από το νέο σκάνδαλο που ακούει στο όνομα «ξεπούλημα της ΔΕΗ» και -δήθεν- «ενεργειακή κρίση λόγω πολέμου». Ολα μαζί ονομάζονται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και «εγκλήματα λευκού κολάρου».

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα