Το σημαντικό ποιμαντικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου επί 17 χρόνια

Γνήσιος Πόντιος και αυθεντικός πατριώτης

Για τις υποθέσεις της Μακεδονίας και του Ποντιακού Ελληνισμού ο Παύλος δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Υπήρξε ο Ιεράρχης με τις μεγαλύτερες ευαισθησίες σε αυτά τα θέματα. Μαχητής, διαπρύσιος κήρυκας και αγωνιστής στη Β. Ελλάδα. Ντόμπρος και ευθύς. Απλός, χωρίς φανφάρες. Με έργο ουσιαστικό. Πρακτικό μυαλό που είχε βαθιά πίστη.

Γέννημα θρέμμα από τα χώματα της Μακεδονίας, τη Βέροια, ο κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης αγάπησε και έδινε τα πάντα για τα δίκαια των Ποντίων, τη Μονή Σουμελά και την πατρίδα.

Αγωνιστής από τότε που ήταν Ηγούμενος της Παναγίας Σουμελά, του ιστορικού μοναστηριού στην Ημαθία. Αυτά τα χαρίσματα διαπίστωσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και τον ανέδειξε πριν από 17 χρόνια σε Μητροπολίτη Δράμας.

Ο Χριστόδουλος πολλές φορές βρέθηκε στη Μονή της Παναγίας Σουμελά για χάρη του Παύλου. Και από εκεί έκανε τα πιο πύρινα κηρύγματά του τόσο για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τα δεινά που υπέστη όσο και για το μέλλον αυτού του τόπου.

Είχε πολλά να δώσει ακόμη για τους Ποντίους, τη Μακεδονία και τη Δράμα. Όμως στα 59 του χρόνια ο Θεός επέλεξε να τον πάρει κοντά Του.

Από τους Μητροπολίτες που πίστευαν πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπρεπε να το προστατεύουμε και να το αγκαλιάζουμε και όχι να το πολεμάμε. Από τους Μητροπολίτες των Ν. Χωρών που στο Φανάρι είχαν να πουν τις καλύτερες κουβέντες. Δεν μάσαγε τα λόγια του. Δεν συμβιβαζόταν.

Πολέμησε τους ιερείς που αντιτάχθηκαν στις αποφάσεις της Εκκλησίας για την πανδημία. Δεν δίστασε, για να προασπίσει το ποίμνιο, να προσφύγει εναντίον μερικών από αυτούς και στη Δικαιοσύνη.

Ο μακαριστός Παύλος δεν ήταν μόνο ένας αγαπητός και γελαστός Ιεράρχης. Εκανε και σημαντικό έργο τα 17 αυτά χρόνια. Για τον λαό της Δράμας, για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Οπως τη Λαυρεντιανή Μονή, μια προσπάθεια αναβίωσης του ιστορικού Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά του Πόντου.

Ένα λατρευτικό οικοδόμημα, το οποίο, αν και αντικατέστησε παλαιότερο ναΐδριο, με απόφαση του μακαριστού Παύλου πήρε την ονομασία του ως Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Νέα Σουμελά. Ανακαίνισε και εξωράισε όλες τις μονές και τις εκκλησίες της Μητρόπολης που διαποίμαινε. Ανέγειρε τον Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Εφτιαξε ένα υπερσύγχρονο κέντρο διανομής συσσιτίων, πρότυπο για τις άλλες Μητροπόλεις.

Ομοίως και το Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Δράμας. Επί των ημερών του, το 2008, και με δικές του πρωτοβουλίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε τον Οσιο Γεώργιο Καρσλίδη από την Αργυρούπολη του Πόντου, τον μοναχό της Μονής Σουμελά, ο οποίος καταδικάστηκε το 1941 από τους Βουλγάρους σε θάνατο αλλά θαυματουργικά έζησε και αποτελεί τον άγιο σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αυτός ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος. Ενας γνήσιος Πόντιος. Ενας γνήσιος πατριώτης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα