Σκληρή μάχη με τις φλόγες σε Μέγαρα και Σαλαμίνα!

Πύρινο μέτωπο 5 χιλιομέτρων. Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκήνωση, στάχτη έγιναν αγροτικές καλλιέργειες

Προτού καλά καλά κλείσει η μεγάλη «πληγή» της φλεγόμενης Πεντέλης, άνοιξε στην Αττική άλλη μία και μάλιστα σε εκ διαμέτρου αντίθετη πλευρά, στα Μέγαρα, προκαλώντας διάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άλλον έναν εφιάλτη, που δυστυχώς και αυτός κατέστρεψε περιουσίες!

Στις 13.41 χθες και εν μέσω ισχυρών ανέμων έγινε αντιληπτή η πρώτη εστία στην περιοχή των Μεγάρων και συγκεκριμένα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα (Λούμπα), με τις φλόγες να έχουν σαφή κατεύθυνση προς τους κοντινούς οικισμούς. Μέσα σε περίπου δύο ώρες το πευκόφυτο περιβάλλον αλλά και οι ακαθάριστοι ελαιώνες έγιναν πρόσφορο έδαφος για τη φωτιά, που έφτασε στις αυλές των σπιτιών στον οικισμό Ζαχούλη και τελικά κάποια από αυτά παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στις 14.35 εστάλη από την Πολιτική Προστασία μήνυμα στα κινητά για να εκκενωθεί η περιοχή, ενώ το ίδιο ζητήθηκε λίγο μετά τις 17.30 και για το χωριό Παπαγιαννέικα. Οι Αρχές έστελναν τους κατοίκους των συγκεκριμένων οικισμών προς τα Μέγαρα και το Αλεποχώρι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί για να προστατεύσουν σπίτια και περιουσίες. Ταυτόχρονα εκκενώθηκε η κατασκήνωση του Δήμου Νέας Ιωνίας και τα παιδάκια μεταφέρθηκαν στην παραλία της Ψάθας, όπου παρέμειναν ασφαλή.

Ισχυροί άνεμοι

Οι άνεμοι έντασης 6 και 7 μποφόρ άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση και έστελναν την πυρκαγιά πότε προς τις αγροτικές καλλιέργειες στον Πευκενέα και πότε προς τα Γεράνεια και το Αλεποχώρι, σε σημείο ωστόσο που έχει ήδη καεί από προηγούμενη φωτιά.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων Κώστας Φυλακτός δήλωσε ότι η φωτιά ξέσπασε σε αραιοκατοικημένη περιοχή με λίγους μόνιμους κατοίκους αλλά πολλές εξοχικές κατοικίες. Οπως είπε, το μέτωπο μαινόταν σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από το Αλεποχώρι, σε δύσβατη περιοχή με χαράδρες.

«Με τη φωτιά δεν ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθεί, ο αέρας παίζει παιχνίδια, έχει κάψει ελιές, φιστικιές, η κατεύθυνση είναι προς αγρό και μακάρι να πάει προς τα εκεί. Δεν είναι η φωτιά σε οικισμό προς το παρόν. Οι άνεμοι, μια χαμηλώνει η ένταση, μια αυξάνει. Αλλάζει η κατεύθυνση, μπορεί να αλλάξει» είπε ο δήμαρχος Μεγάρεων Γρηγόρης Σταμούλης στο Open.

Το εύρος του μετώπου έφτανε το ένα χιλιόμετρο και απέναντί του, σύμφωνα με παράγοντες του Δήμου Μεγαρέων, είχαν παραταχθεί σχεδόν 100 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων, ενώ έκαναν ρίψεις επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα συντονιστικό ΒΚ127. Παράλληλα, αγώνα έδιναν και οι εθελοντές πυροσβέστες και οι υδροφόρες των ΟΤΑ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί σε αρκετά σημεία γύρω από την επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου. Ολόκληρη η περιοχή είχε σκεπαστεί από ένα πέπλο πυκνού καπνού που έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα και περιόριζε στο ελάχιστο την ορατότητα. Μάλιστα, ένας αστυνομικός αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και οι συνάδελφοί του προσπάθησαν να ανοίξουν δρόμο για να τον μεταφέρουν με ασφάλεια στο νοσοκομείο.

Και ενώ οι μάχες σε Μέγαρα και Πεντέλη ήταν σε εξέλιξη, νέος συναγερμός σήμανε στη Σαλαμίνα, όπου εκδηλώθηκαν τρία μέτωπα πυρκαγιάς, με τον δήμαρχο Γιώργο Παναγόπουλο να κάνει λόγο για σχέδιο εμπρηστών! Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη από γης και αέρος στο ένα μέτωπο στον λόφο Πατρίς, στο δεύτερο στην περιοχή Ανεμόμυλοι και στο τρίτο στο Σαμάρι, ενώ παράλληλα έκλεισαν οι κεντρικές οδοί Φανερωμένης και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λίγο μετά τις 18.40 εστάλη προς τους κατοίκους μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε στους πρόποδες του Ευριπίδειου Θεάτρου, μετακινηθείτε τώρα προς παραλία Ακτή Καραϊσκάκη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα