Οι επιστήμονες τρέμουν για μεγάλο σεισμό!

Συναγερμός για τα συνεχόμενα Ρίχτερ από το «άγνωστο» (μέχρι σήμερα) ρήγμα της νότιας Εύβοιας αλλά και για τις Αλκυονίδες

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε επιστήμονες και κατοίκους προκαλούν τα ισχυρά Ρίχτερ που δίνει τα τελευταία 24ωρα το «άγνωστο» ρήγμα της Εύβοιας, το οποίο έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

Την ίδια ώρα, τον φόβο ότι επίκειται νέος μεγάλος σεισμός στη χώρα έχουν εντείνει οι δηλώσεις του σεισμολόγου Ακη Τσελέντη για το φονικό ρήγμα των Αλκυονίδων.

«Με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολλή σεισμική ενέργεια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκεκριμένη περιοχή, για την οποία, όπως είπε, αναμένει ισχυρό σεισμό, ακόμη και της τάξεως των 6 Ρίχτερ, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Κληθείς να σχολιάσει τόσο τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια όσο και τις δηλώσεις του κ. Τσελέντη, ο καθηγητής Γωφυσικής Κώστας Παπαζάχος σημείωσε χθες: «Ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά στη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη, και ας βοήθησουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσουν την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη». Ωστόσο, δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Εύβοια μπορεί να ακολουθήσει και άλλος, ίσως και μεγαλύτερος σεισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο ισχυρό σεισμό. «Αποκλείω το φαινόμενο να ολοκληρωθεί σύντομα. Τις επόμενες ημέρες θα έχει σίγουρα αρκετούς μετασεισμούς στην περιοχή. Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή» τόνισε ο κ. Παπαζάχος. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες, για την αποφυγή πανικού σε περίπτωση νέου σεισμού.

Από την πλευρά του και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του μήπως ακολουθήσει και άλλος, μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ, σεισμός, ενώ τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και γι’ αυτό χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων».

Εξήγησε, δε, ότι το γεγονός πως η περιοχή δεν έχει σεισμικό ιστορικό, δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε και μεγάλο σεισμό.

Το θέμα με τον σεισμό στην Εύβοια είναι περίπλοκο και προβληματίζει τους σεισμολόγους, καθώς η περιοχή δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Και ναι μεν δηλώνουν ότι θεωρητικά η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά διατηρούν επιφυλάξεις για το τι θα ακολουθήσει.

Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, και η περιοχή της Πάρνηθας δεν έδινε μεγάλους σεισμούς και προέκυψε ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ στην Αθήνα.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι «περιπλέκεται το σκηνικό αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την πορεία του φαινομένου. «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου» τόνισε ο κ. Λέκκας και δεν απέκλεισε έναν νέο, ισχυρότερο σεισμό.

«Η εκτίμησή μου είναι πάντως ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά πρέπει να περιμένουμε» πρόσθεσε. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία. Ωστόσο, είπε ότι «η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ».

Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δραστηριότητα του «άγνωστου» ρήγματος στην Εύβοια άρχισε τις πρωινές ώρες της Τρίτης, με τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ, αλλά και δεκάδες άλλοι με μικρότερα μεγέθη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις, και ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα