Η (εντελώς πρόχειρη) απογραφή αλλάζει τον εκλογικό χάρτη

Aυξομειώσεις στην κατανομή βουλευτικών εδρών σε 14 περιφέρειες. Ετοιμάζονται τα κόμματα να προσαρμόσουν την τακτική τους

Σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την απογραφή του πληθυσμού το 2021, που διενήργησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., έναντι 9.904.286 το 2011.

Ο πληθυσμός είναι μειωμένος, δηλαδή, κατά 187.397, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αρκετός κόσμος είχε αντιδράσει στην απογραφή και εν τέλει δεν είχε κάνει, με αποτέλεσμα αρκετοί να μη συμπεριλαμβάνονται μέσα στα τελικά στοιχεία, ενώ πολλές ενστάσεις είχαν διατυπωθεί εκείνη την περίοδο για την οργάνωση της όλης διαδικασίας, που είχε πολλές ελλείψεις και προχειρότητα.

Τα αποτελέσματα της απογραφής επέφεραν σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας, καθώς προέκυψαν αυξομειώσεις στην κατανομή των βουλευτικών εδρών σε 14 εκλογικές περιφέρειες.

Το γεγονός αναγκάζει πλέον και τα κόμματα -ιδίως τους δύο διεκδικητές της πρώτης θέσης- να τροποποιήσουν και την προεκλογική τους τακτική κατά περιφέρεια, δεδομένου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση αυτή την απογραφή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών από τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού – κατοικιών 2021 που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος Τομέας Αθηνών, καθώς και η Α’ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Αρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς.

Μάλιστα, οι δύο τελευταίες περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές. Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα