Λεπτό προς λεπτό η τελευταία πτήση του μοιραίου Phantom

Κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος για τον θάνατο του νεκρού υποσμηναγού Τουρούτσικα.

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου ως την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του o υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας και να αγνοείται ο σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης, συγκυβερνήτης και κυβερνήτης αντίστοιχα του μοιραίου διθέσιου μαχητικού F-4E Phantom II της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σκάφος του Λιμενικού μεταφέρει κομμάτια της ατράκτου στη στεριά

Με ενημέρωσή του το βράδυ της Δευτέρας το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) έκανε γνωστό ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, η οποία είχε αρχίσει από το πρωί της ίδιας ημέρας, θα συνεχιζόταν καθ’ όλη τη νύχτα για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη. Οπως ανακοινώθηκε, στις έρευνες θα μετείχαν πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αεροσκάφος C-130 και δύο ελικόπτερα που θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα τύπου AS332C1 Puma της 384 Μοίρας Ερευνας και Διάσωσης και ένα τύπου S70B Aegean Hawk της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.

Ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας (δεξιά) και ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης (αριστερά)

Η απογείωση

Περί τις 10.15 το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023, ζεύγος μαχητικών F-4E Phantom II της 338 Μοίρας (κωδικός κλήσης «ΑΡΗΣ») της 117 Πτέρυγας Μάχης απογειώνεται από την αεροπορική βάση Ανδραβίδας για την εκτέλεση προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα άσκησης Πολύ Χαμηλής Πτήσης (ΠΧΠ), δηλαδή ναυτιλίας, η οποία περιελάμβανε και σκέλη χαμηλού ύψους, σε επιλεγμένες περιοχές σε ξηρά και θάλασσα. Ας σημειωθεί ότι η 338 Μοίρα, η οποία επιχειρεί το σύνολο των μαχητικών του τύπου που εκσυγχρονίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Icarus 2000, έχει ως πρωτεύοντα ρόλο τη δίωξη – βομβαρδισμό και κατά συνέπεια η εκπαίδευση των ιπταμένων της επικεντρώνεται σε αυτές τις αποστολές.

Οι πτήσεις ναυτιλίας χαμηλού ύψους υπεράνω θαλάσσιων περιοχών γίνονται συνήθως σε ύψη πτήσης των 300 ποδών (91,44 μέτρα) και με ταχύτητες της τάξης των 450 κόμβων (833 χλμ./ώρα) και αποσκοπούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του πληρώματος στη διείσδυση σε εχθρική περιοχή, σε χαμηλά ύψη, «κάτω από τα εχθρικά ραντάρ», για την προσβολή στόχων με απλές ή κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες. Εξ ορισμού πρόκειται για πολύ υψηλής δυσκολίας και μέγιστου βαθμού επικινδυνότητας πτήσεις, οι οποίες απαιτούν πολύ υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και προσοχής από το πλήρωμα και φυσικά την άριστη λειτουργία του αεροσκάφους. Αποσκοπούν στην εξοικείωση των ιπταμένων στις απαιτήσεις ελέγχου και πλοήγησης του αεροσκάφους σε συνδυασμό με την αποστολή. Σε αυτές τις πτήσεις οι επικρατούσες τοπικά καιρικές συνθήκες (π.χ. η θέση του ήλιου, η κατάσταση της θάλασσας, η ορατότητα, η καθαρότητα του ορίζοντα κ.ά.) αποτελούν παράγοντα που τις επηρεάζουν καταλυτικά.

Περίπου 15 λεπτά μετά την απογείωση, στις 10.30, και ενώ το ζεύγος των μαχητικών βρισκόταν περίπου 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, εντός του σχεδιασμένου θαλάσσιου σκέλους της ΠΧΠ, και κατά την εκτέλεσή του, περίπου οκτώ μίλια δυτικά του Κατάκολου, ο επικεφαλής του σχηματισμού ενημέρωσε ότι το δεύτερο μαχητικό του ζεύγους κατέπεσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά ακριβή στοιχεία για αυτές. Ακολουθώντας την πάγια πρακτική που προβλέπεται, το εναπομείναν αεροσκάφος του ζεύγους, ο επικεφαλής του σχηματισμού, άρχισε αμέσως την εκτέλεση έρευνας, παραμένοντας υπεράνω της περιοχής σε ύψος ασφαλείας και σε συνεχή βάση ενημερώνοντας το σύστημα διοίκησης και ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας, μέχρις ότου αφιχθούν τα μέσα διάσωσης ή εξαντληθούν τα καύσιμά του.

Αμέσως, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έρευνας και διάσωσης, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να εντοπιστεί το μαχητικό και να διασωθεί το διμελές πλήρωμα. Σημειώνεται ότι τα καθίσματα εκτόξευσης των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας είναι εξοπλισμένα με ειδικό πομπό που ενεργοποιείται με την εκτόξευσή τους και αμέσως εκπέμπει σήμα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στη Λάρισα. Επίσης, οι ιπτάμενοι είναι εξοπλισμένοι με προσωπικό πομπό εντοπισμού (PLB: Personal Locator Beacon), που ενεργοποιείται μετά την εγκατάλειψη του αεροσκάφους.

Στις 11.35 το ΓΕΑ ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S70B Aegean Hawk της ΔΑΝ και πλωτά μέσα του (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.), ενώ είχε τεθεί σε μέγιστη ετοιμότητα και ένα αεροσκάφος C-130. Στις 12.24 έγινε γνωστό ότι στην περιοχή της πτώσης έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους.

Στις 16.00 το ΓΕΑ ανακοίνωσε επίσημα τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, 29 ετών, και τη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, σμηναγού (Ι) Ευσταθίου Τσιτλακίδη.

Σύμφωνα με έμπειρους αεροπόρους, η πιθανότητα βλάβης δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά πάγια πρακτική στις ΠΧΠ είναι μόλις γίνει αντιληπτός κάποιος θόρυβος ή ενεργοποίηση προειδοποιητικής λυχνίας ή οτιδήποτε άλλο ασυνήθιστο, είναι άμεση η άνοδος του αεροσκάφους, δηλαδή η αύξηση του ύψους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς διαχείρισης της όποιας βλάβης.


Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον χαμό του συγκυβερνήτη

Ο πρωθυπουργός δήλωσε συγκλονισμένος και εξέφρασε με ανάρτησή του τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, του συγκυβερνήτη του Phantom που έπεσε ανοιχτά της Ανδραβίδας: «Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους και την απώλεια του συγκυβερνήτη, υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη.

Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος, υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης, που βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπταμένου υποσμηναγού. Η πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα