Πρόβλεψη Τσελέντη για 20.000 θύματα και προειδοποίηση για νέες δονήσεις άνω των 7 Ρίχτερ

Την εκτίμηση ότι οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τους 20.000 εξέφρασε χθες ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης (κεντρική φωτό), προειδοποιώντας για νέες σεισμικές δονήσεις άνω των 7 Ρίχτερ αλλά και για νέες καταρρεύσεις κτιρίων.

«Τα θύματα μπορεί να φτάσουν και τις 20.000, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και τις καταστροφές που είναι στη Συρία. Φοβάμαι θα ανέβει πολύ η εκατόμβη των νεκρών. Η ακολουθία θα συνεχίσει πολλούς μήνες ακόμα και με πολύ μεγάλα γεγονότα, 7άρια. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα» ανέφερε χθες ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε: «Η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και έναν χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο ρήγμα. Εχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτιρίων».

Πάντως, ο καθηγητής Σεισμολογίας είναι καθησυχαστικός για τον ελλαδικό χώρο. «Το συγκεκριμένο ρήγμα δεν θα μας επηρεάσει, μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά ο σεισμός θα γίνει στη θάλασσα, θα είναι της τάξης 6 με 6,5 το πολύ και η δόμηση της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με τη δόμηση της Ανατολίας» παρατήρησε.

«Ο σεισμός στην Τουρκία, η θέση στην οποία έγινε, δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. Και αν γίνει κάτι στην Ελλάδα, θα είναι εντελώς τυχαίο. Αν γινόταν στη βόρεια Ανατολία, θα ανησυχούσα. Εκεί που έγινε όμως δεν ανησυχώ καθόλου» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Ως προς το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιου, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το επίκεντρο του φονικού σεισμού, σημείωσε: «Ακόμα και Τούρκοι σεισμολόγοι έχουν πει για τον πυρηνικό σταθμό ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες σεισμικές μελέτες, ενώ έχει κατασκευαστεί από Ρώσους, που δεν έχουν εμπειρία σε σεισμικά θέματα».


4,4 Ρίχτερ τρόμαξαν χθες Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη

Ταρακουνήθηκαν χθες το μεσημέρι η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη, ένα 24ωρο μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση. Ο σεισμός, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 12.53 το μεσημέρι, ανησυχώντας τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας, καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε με επίκεντρο 12 χλμ. νότια και νοτιοδυτικά της Ορμύλιας Χαλκιδικής, ενώ το εστιακό βάθος του εντοπίστηκε μόλις στα 15 χλμ.

«Είναι τελείως ανεξάρτητο γεγονός. Δεν μας προβληματίζει καθόλου, δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Τουρκίας» δήλωσε χθες ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Υπάρχουν γύρω ρήγματα. Είναι συνηθισμένο το μέγεθος του σεισμού, είναι μικρό. Θα δούμε αν εξελιχθεί σε κάτι σημαντικό. Ακολούθησε και ένας μικρότερος σεισμός. Υπάρχει σεισμική δραστηριότητα και όχι μετασεισμική. Εχουμε δύο γεγονότα. Δεν βλέπω κάτι ανησυχητικό» τόνισε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα