Η σπείρα των 49 άρπαξε 2.000.000 €!

Εξπέρ στις ψηφιακές απάτες έκαναν πάρτι εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες. Συνελήφθησαν 14 και αναζητούνται οι υπόλοιποι. Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών που παρείχαν κάλυψη

Dolce vita σε κοσμοπολίτικα στέκια, διακοπές σε πολυτελή ξενοδοχεία με πανάκριβες ανέσεις και ψώνια, και αλλάζοντας σαν τα πουκάμισα τα πολυτελή αυτοκίνητα, τις ακριβές μοτοσικλέτες και τις όμορφες γυναίκες που κυκλοφορούσαν έκαναν τα μέλη της σπείρας που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες με λεία που… ζαλίζει, καθώς αγγίζει το ποσό των 2.000.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, που κατάφεραν να ξεδοντιάσουν την εγκληματική οργάνωση που ξεζούμιζε τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 15 άτομα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό 34 ακόμη.

Η πολυμελής σπείρα ήταν εξπέρ στις ψηφιακές απάτες με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

Επειτα από αξιοποίηση πληροφοριών και πολύμηνη παρακολούθηση, άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, με τη συνεργασία διαφόρων τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. και με τη συνδρομή και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη της σπείρας. Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε περιοχές της Αττικής, της κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη 34 μελών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. 

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγάλη έκπληξη είναι ότι δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, παρείχαν στο κύκλωμα τα στοιχεία ταυτότητάς τους, τις κάρτες των κινητών τηλεφώνων τους και τους κωδικούς e-banking, αντί αμοιβής 300 έως 500 ευρώ, τα οποία οι δράστες στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους με τα θύματα της απάτης, ώστε να αποκρύπτεται η πραγματική τους ταυτότητα και να καλύπτονται τα ίχνη τους. 

Αμέσως μετά τη μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς των τρίτων, οι δράστες, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που είχαν στην κατοχή τους, προέβαιναν άμεσα σε ανάληψη των χρημάτων, τα οποία στη συνέχεια δαπανούσαν για αγορές ακριβών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, ρούχων και γενικώς για να διάγουν πολυτελή βίο και να ζουν σαν βασιλιάδες

«Για μια ακόμα φορά, η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, υπόθεση με ηλεκτρονικές απάτες, που συνιστούν μια από τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής πραγματικότητας» τόνισε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκη, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας, και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση αποκάλυψης της δράσης της σπείρας. 

Οι δράστες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να ξεγελάσουν τα θύματά τους. Αρχικώς, τηλεφωνούσαν σε εταιρίες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή ακόμα και για αγορά μέσω διαδικτυακής αγγελίας. Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο, που ανοίγοντάς τον, εμφάνιζε ιστοσελίδα η οποία προσομοίαζε σε επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζάς τους και τους ζητούσαν τους κωδικούς τους για να επαληθευτεί η συναλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο οι απατεώνες αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των εξαπατηθέντων, τους οποίους και άδειαζαν, μεταφέροντας τα χρήματα στους λογαριασμούς των ατόμων που είχαν «στρατολογήσει» για τον ρόλο του ενδιάμεσου αντί αμοιβής και στη συνέχεια προέβαιναν σε άμεση ανάληψη των χρημάτων.

«Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, οι οποίες έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα και Κρήτη και σε άλλες περιοχές» επισήμανε ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας, αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος.

Η σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης των Ελλήνων -μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν- εντοπίζεται τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, με πολυάριθμα μέλη, με διαρκή δράση και με διακριτούς ρόλους και με σκοπό την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων. Διέθεταν, δε, καλή γνώση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καλή οργάνωση ώστε να δρουν σε περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας, και ιδιαίτερη πειθώ στις τηλεφωνικές επαφές με τα θύματά τους, που ήταν όχι μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και εταιρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφαίρεσαν χρηματικό ποσό άνω των 250.000 ευρώ από δύο μόνο επιχειρήσεις! 


Με 38 χρεωστικές κάρτες και 75 κινητά τηλέφωνα

Οι αστυνομικές Αρχές, έπειτα από έρευνες που διενήργησαν στα σπίτια των μελών της σπείρας, κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν:  

– 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες,

– 10 βιβλιάρια καταθέσεων,

– 75 κινητά τηλέφωνα,

– 20 φορητούς υπολογιστές, 6 αυτοκίνητα,

– 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, διάφορα κοσμήματα,

– το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ, πλήθος εγγραφών μεταφοράς χρημάτων,

– ένα πιστόλι με γεμιστήρα και τρία φυσίγγια, ένα πιστόλι κρότου και ένα κυνηγετικό όπλο.

Ολα τα όπλα εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποινικές πράξεις.


Συμβουλές της Αστυνομίας στους πολίτες

Ολες οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας καθημερινά δίνουν συμβουλές στο κοινό προκειμένου να αποφεύγει περιπτώσεις εξαπάτησης από επιτήδειους και συνιστούν στους πολίτες:

-να αγοράζουν από αξιόπιστες πηγές και να πραγματοποιούν αγορές από εταιρίες και καταστήματα που γνωρίζουν ή που έχουν αγοράσει ξανά,

-να βεβαιώνονται για την ασφαλή διαδικασία μεταφοράς δεδομένων, αναζητώντας το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή (URL) και τη χρήση των πρωτοκόλλων HTTPS και SSL κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο,

-να μην υποβάλλουν τα στοιχεία της κάρτας τους εάν δεν αγοράζουν συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία,

-όταν αγοράζουν κάτι μέσω διαδικτύου από ιδιώτη να μη στέλνουν χρήματα προκαταβολικά στον πωλητή,

-να μη στέλνουν χρήματα σε κάποιον που δεν γνωρίζουν,

-να μη δίνουν τον αριθμό της κάρτας τους, το ΡΙΝ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για την κάρτα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email),

-να αποφεύγουν διαδικτυακές αγορές σε ιστοσελίδες που δεν χρησιμοποιούν πλήρη αυθεντικοποίηση (verified by visa / mastercard / secure code),

-να μη στέλνουν ποτέ στοιχεία της κάρτας τους με μη κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email).

Τα κυριότερα κόλπα

Η Αστυνομία, άλλωστε, γνωστοποιεί ότι οι κυριότερες μορφές διαδικτυακής απάτης είναι οι ακόλουθες:

– Phishing προσωπικών στοιχείων. Πραγματοποιείται συνήθως με την αποστολή emails από υποτιθέμενη υπαρκτή και νόμιμη εταιρία, το οποίο περιλαμβάνει ύποπτο link ή συνημμένο αρχείο.

– Απάτες με πιστωτικές κάρτες. Πραγματοποιούνται με την αλίευση (phishing) στο διαδίκτυο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και κυρίως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών μέσω υπερσυνδέσμου που οδηγεί συνήθως σε πλασματική ιστοσελίδα τράπεζας.

– «Νιγηριανή» απάτη. Στην περίπτωση αυτή αποστέλλονται emails, με τα οποία πληροφορούν ότι κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά σας προκειμένου να μεταφέρει ένα υψηλό χρηματικό ποσό (ή κληρονομιά), αντί μεγάλης υποσχόμενης αμοιβής.

– Σε διαδικτυακές αγορές. Δημοσίευση προσφορών, οι οποίες είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές και είναι διαθέσιμες για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

– Ισπανικό λόττο. Ενημέρωση μέσω email ότι έχετε κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε ηλεκτρονική κλήρωση.

– Με χορήγηση δανείων. Αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για δάνεια με ευνοϊκούς όρους από μη αδειοδοτούμενους φορείς.

– Με αγγελίες μέσω διαδικτύου. Δημοσίευση απατηλών αγγελιών στο διαδίκτυο για μίσθωση κατοικιών, εύρεση εργασίας ή αγοραπωλησίες προϊόντων.

Σε περίπτωση που πολίτες πέσουν θύματα διαδικτυακής απάτης καλούνται να το καταγγείλουν είτε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω τηλεφώνου στο 11188 ή μέσω email στο [email protected] είτε σε οποιαδήποτε αστυνομική ή δικαστική Αρχή ανά την επικράτεια.

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα