Στη «φάκα» σπείρα εκβιαστών

Η Ασφάλεια συνέλαβε επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν αθλητή πολεμικών τεχνών, που «πουλούσαν προστασία» ή «προσλαμβάνονταν» για ξυλοδαρμούς επιχειρηματιών στην Αθήνα

Σπείρα εκβιαστών, μεταξύ των οποίων και αθλητής πολεμικών τεχνών, που πωλούσε προστασία ή προσλαμβανόταν για ξυλοδαρμούς επιχειρηματιών στα νότια προάστια της Αθήνας, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια, λίγα 24ωρα μετά τη διπλή δολοφονία στον Κορυδαλλό.

Συνολικά επτά μέλη της σπείρας συνελήφθησαν μέχρι χθες τα ξημερώματα έπειτα από καλά οργανωμένη επιχείρηση της Δίωξης Εκβιαστών της Αστυνομίας, ενώ ερευνάται η εμπλοκή τεσσάρων επίορκων αστυνομικών, οι οποίοι συνεργάζονταν μαζί τους.

Πρόκειται για σκληρούς κακοποιούς που εκβίαζαν τουλάχιστον εννέα επιχειρηματίες, ενώ είχαν χτυπήσει άγρια ιδιοκτήτες και υπαλλήλους καταστημάτων που δεν ανταποκρίνονταν στα χρηματικά ανταλλάγματα που ζητούσαν για προστασία. Σε άλλες περιπτώσεις προσλαμβάνονταν για να εκτελέσουν κατά παραγγελία συμβόλαια ξυλοδαρμών για εξόφληση οφειλών.

Η δράση της σπείρας προσδιορίζεται από τον Ιανουάριο του 2021 και είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για δεκάδες επιχειρηματίες σε διάφορες περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής. Σε έρευνες που έγιναν σε εννιά σπίτια και εννέα οχήματα των μελών της οργάνωσης, τέσσερις μοτοσικλέτες και πέντε αυτοκίνητα, τα οποία κατασχέθηκαν, βρέθηκαν 3.860 ευρώ, δύο αλεξίσφαιρα, 31 κυνηγετικά φυσίγγια, κυνηγετικό όπλο, σουγιάς, σιδερογροθιά, αναδιπλούμενο μαχαίρι, ζευγάρι χειροπέδες, τρεις ενέσεις περιέχουσες αναβολική ουσία άγνωστης μάρκας 2,5 ml, φιαλίδια με αναβολικές ουσίες, 41 δισκία αναβολικών ουσιών και ατζέντες-ημερολόγια με σημειώσεις που αφορούν τη δραστηριότητα της οργάνωσης.

Καταδίωξη

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μέλος της σπείρας στη θέα των αστυνομικών τράπηκε σε φυγή. Επειτα από καταδίωξη ακινητοποιήθηκε, αν και αντιστεκόταν με κλοτσιές και γροθιές. Ενα μέλος της σπείρας συνελήφθη στα Χανιά, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος ακόμη ενός ατόμου για υπόθαλψη εγκληματία. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί εννέα περιπτώσεις εκβίασης και επιθέσεων σε βάρος καταστηματαρχών, ενώ διαπιστώθηκε η «παροχή προστασίας» από τα μέλη της οργάνωσης σε εννέα καταστήματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όταν πέντε μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2022 σε κατάστημα στη Γλυφάδα. Ξυλοκόπησαν και προκάλεσαν βαριές σωματικές βλάβες στον ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο. Λίγους μήνες αργότερα, στις 13 Φεβρουαρίου 2023, εννέα μέλη της ομάδας των εκβιαστών… επισκέφτηκαν μπαρ στην περιοχή της Αργυρούπολης. Εκεί ο ένας από αυτούς γρονθοκόπησε τον ιδιοκτήτη, ενώ οι υπόλοιποι προκάλεσαν υλικές ζημιές στο κατάστημα.

Οι επτά συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινικές διώξεις για επτά κακουργήματα και πλημμελήματα.

Οι κατηγορούμενοι, που διώκονται κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση κατ’ επάγγελμα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παραβίαση του νόμου περί όπλων και αντίσταση, έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν σε ανακριτή.

Τρία εντάλματα

Παράλληλα, έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα σύλληψης για την ίδια υπόθεση, ενώ εξετάζεται και η εμπλοκή τεσσάρων επίορκων αστυνομικών. Δύο αστυνομικοί -ένας άντρας και μία γυναίκα- τους βοηθούσαν, αποκαλύπτοντας τους αριθμούς κυκλοφορίας συμβατικών οχημάτων της Ασφάλειας για να αποφεύγουν αστυνομικούς ελέγχους. Εξάλλου, ένα ζευγάρι αστυνομικών τούς είχε δώσει εντολή να χτυπήσουν τον ιδιοκτήτη μάντρας που το είχε εξαπατήσει σε αγοραπωλησία αυτοκινήτου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα