«Αντέδρασε περίεργα όταν πέθανε η Τζωρτζίνα»

Καταπέλτης για την Πισπιρίγκου η κατάθεση του παιδιάτρου Κ. Τζιούβα. «Δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω» τόνισε

Τις δραματικές στιγμές κατά τις οποίες οι γιατροί του «Αγλαΐα Κυριακού» προσπαθούσαν να κρατήσουν στη ζωή την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη αλλά και την απρόσμενη αντίδραση της μητέρας της όταν την ενημέρωσαν πως η μία και μοναδική κόρη που της είχε απομείνει πέθανε περιέγραψε χθες λεπτό προς λεπτό ο παιδίατρος – εντατικολόγος Κωνσταντίνος Τζιούβας καταθέτοντας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Βγήκα έξω από το δωμάτιο του παιδιού ύστερα από 20 λεπτά ανάνηψης και, όπως όφειλα, μίλησα στη μητέρα και της είπα ότι το παιδί έχει φύγει από τη ζωή και ότι δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Μου ζήτησε να προσπαθήσουμε κι άλλο, λέγοντάς μου του ότι στην Πάτρα η πρώτη ανάνηψη του παιδιού διήρκεσε 55 λεπτά.

Με ρώτησε αν δουλεύει ο βηματοδότης και αυτή η ερώτηση μου έκανε εντύπωση» είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο κ. Τζιούβας μιλώντας για τη στάση της κατηγορούμενης μητέρας την ώρα που μάθαινε ότι χάνει την πρωτότοκη κόρη της.

«Αυτή είναι μια τεχνική ερώτηση. Μου έκανε εντύπωση που η μητέρα είχε την ψυχραιμία να σκεφτεί κάτι τέτοιο εκείνη τη στιγμή. Από την εμπειρία μου οι άνθρωποι ύστερα από τέτοιες καταστάσεις είτε γίνονται επιθετικοί και κατηγορούν τους γιατρούς ή κλαίνε και καταρρέουν» σημείωσε ο εντατικολόγος – παιδίατρος του «Αγλαΐα Κυριακού».

Ανακοπή

Μάλιστα, και για τον συγκεκριμένο γιατρό η ανακοπή που υπέστη η μικρή Τζωρτζίνα στις 29 Ιανουαρίου του 2022 μέσα στον θάλαμο νοσηλείας της στο παραπάνω νοσοκομείο δεν μπορεί να εξηγηθεί. «Πρόκειται για ένα δυσερμήνευτο επεισόδιο» είπε ο μάρτυρας, σημειώνοντας πως καρδιολογικά το κοριτσάκι, όπως τον είχε ενημερώσει συνάδελφός του από το Ωνάσειο, δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα.

Επανερχόμενος, μάλιστα, στις στιγμές της προσπάθειας για ανάνηψη της Τζωρτζίνας, ο κ. Τζιούβας κατέθεσε πως δεν γνώριζε το ιστορικό της οικογένειας Δασκαλάκη, ότι δηλαδή είχαν πεθάνει και τα άλλα δυο της κορίτσια και πως εξ αυτού του λόγου όταν το έμαθε (σ.σ.: την ώρα της ανάνηψης) αλλά και μετά την προτροπή της Ρούλας Πισπιρίγκου να μην σταματήσουν αποφάσισαν να συνεχίσουν την ΚΑΡΠΑ, μήπως και καταφέρουν να κρατήσουν αυτό το παιδί στη ζωή.

Όμως, όπως ξεκάθαρα άφησε να εννοηθεί ο μάρτυρας, επρόκειτο για μια άνιση μάχη, καθώς το παιδί ήταν νεκρό όταν εκείνος και η ομάδα του ειδοποιήθηκαν να σπεύσουν στον θάλαμο όπου νοσηλευόταν. Παρ’ όλα αυτά, όλη η διαδικασία της ΚΑΡΠΑ διήρκεσε περίπου μία ώρα, με το κοριτσάκι να φεύγει από τη ζωή και τη μητέρα του να καλείται στο γραφείο των γιατρών για περαιτέρω ενημέρωση.

Εκεί η Ρούλα Πισπιρίγκου έδωσε στον κ. Τζιούβα μια άλλη εντύπωση. «Ηταν ήρεμη σχετικά, αλλά φαίνονταν ότι μέσα της κάτι έβραζε. Μας ευχαρίστησε για την προσπάθειά μας και, μάλιστα, τότε εγώ της είπα “τι μας ευχαριστείς; Aφού δεν τα καταφέραμε…”. Το άλλο θέμα που προσπαθήσαμε να συζητήσουμε ήταν αν το παιδί θα πάει για νεκροτομή στην Αθήνα ή στην Πάτρα. Περίεργο μου φάνηκε, αλλά σκέφτηκα ότι είχε γίνει νεκροτομή του άλλου παιδιού στην Πάτρα» ανέφερε ο κ. Τζιούβας.

Πρόεδρος: «Δεν σας ρώτησε “μα, γιατί πέθανε το παιδί μου, αφού είχε βηματοδότη και είχαν γίνει τα πάντα;”;»

Μάρτυρας: «Oχι, δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο».

Πρόεδρος: «Κάπου λέτε σε κατάθεσή σας πως η κατηγορουμένη ήταν στρεσαρισμένη. Τι σημαίνει αυτό; Περιγράψτε πώς ήταν. Τι έκανε;»

Μάρτυρας: «Αυτή την εντύπωση που έδωσε. Ήταν πολύ ευγενής. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω».

Νωρίτερα, ο κ. Τζιούβας είχε περιγράψει πώς ακριβώς ο ίδιος και η ομάδα του προσπάθησαν με χορήγηση αδρεναλίνης, μαλάξεις και άλλες ιατρικές πράξεις να σώσουν τη Τζωρτζίνα, την οποία κατάφεραν να διασωληνώσουν, όπως είπε, μέσα σε διάστημα 10 λεπτών.

«Βροχή» ερωτήσεων

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο μάρτυρας δέχθηκε στη συνέχεια «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα για τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στο παιδί κατά τη διαδικασία της ανάνηψης και, βεβαίως, και για την κεταμίνη, ουσία με την οποία η Ρούλα Πισπιρίγκου, σύμφωνα με την κατηγορία, δολοφόνησε την κόρη της. «Ποτέ δεν χορηγήσαμε κεταμίνη, δεν είχαμε λόγο.

Εμείς στα πρωτόκολλα που είχαμε δεν τη χρησιμοποιούμε, γιατί προκαλεί βρογχοδιαστολή και αύξηση των βρογχικών εκκρίσεων» επισήμανε ο μάρτυρας, ο οποίος κλήθηκε στη συνέχεια να διευκρινίσει αν το φιαλίδιο της κεταμίνης είναι ίδιο με αυτό της αδρεναλίνης. «Κάποιες φορές μοιάζουν, κάποιες άλλες όχι. Για εμάς, όμως, που χρησιμοποιούμε αυτές τις ουσίες έχουν μεγάλες διαφορές» ανέφερε ο εντατικολόγος.


Ο Κούγιας επέμενε στην εκδοχή της ιατρικής αμέλειας που οδήγησε το παιδί στον θάνατο

Πολλές ερωτήσεις έγιναν στον μάρτυρα και για την ακριβή δοσολογία των φαρμακευτικών ουσιών που περιέχει το βαλιτσάκι της ανάνηψης αλλά και για το ποιος χορηγεί αυτά τα φάρμακα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο μάρτυρας εξήγησε πως τα φάρμακα τα χορηγούν οι νοσηλεύτριες.

«Δεν τα χορηγούσα εγώ, αλλά είχα επίγνωση. Είναι τεράστια τα φιαλίδια. Η νοσηλεύτρια ξέρει να διαβάζει, είχε εμπειρία και δεν έχω καμία αμφιβολία πως χορήγησε σωστό φάρμακο» τόνισε ο εντατικολόγος, για να προσθέσει: «Και δεν έλειπε κεταμίνη. Τα ναρκωτικά φάρμακα όταν χορηγούνται χρεώνονται στον κάθε ασθενή. Εδώ στην περίπτωση της Τζωρτζίνας δεν καταγράφηκε κανένα τέτοιο φάρμακο, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης Αλέξης Κούγιας επέμενε στην εκδοχή της ιατρικής αμέλειας που οδήγησε το παιδί στον θάνατο, υποβάλλοντας στον μάρτυρα ενδεικτικά τις εξής ερωτήσεις:

Κούγιας: «Πώς θα μπορούσε η κατηγορουμένη να έχει χορηγήσει κεταμίνη στο παιδί;»

Μάρτυρας: «Να κάνω υπόθεση; Πώς να ξέρω;»

Κούγιας: «Εχει σημασία πως το αίμα που λήφθηκε για τις τοξικολογικές εξετάσεις είναι από το αίμα της καρδιάς του παιδιού; Εχω πληροφορία ότι όταν το αίμα που παίρνεις είναι από την καρδιά, οι ουσίες που ανιχνεύονται τριπλασιάζονται…»

Μάρτυρας: «Δεν το γνωρίζω. Πιστεύω, όμως, από την εμπειρία μου πως όταν κυκλοφορεί το αίμα, η συγκέντρωση είναι παντού ίδια».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα