«Βρισκόμαστε στο έλεος ανίκανων ευθυνόντων»!

Σε απόγνωση οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες: «Βοήθεια! Υπάρχει κάποιος να μας ακούσει, επιτέλους;» βροντοφωνάζουν

Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και δεκαετίες παραμένουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, Περιφέρειες και δήμοι, ρίχνοντας το «μπαλάκι» των ευθυνών ο ένας στον άλλον, με τους εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν κάθε φορά άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μπορεί να συστάθηκε, αλλά δεν έχει καταφέρει το αυτονόητο: να συντονίσει τις συναρμόδιες υπηρεσίες και να διασφαλίσει ένα αποτελεσματικό σύστημα αντιπυρικής προστασίας. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, η ανύπαρκτη λήψη μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δασών, ο απαρχαιωμένος στόλος των αεροσκαφών Canadair, οι ελλείψεις στα δίκτυα κρουνών και υδατοδεξαμενών που δεν έχουν νερό είναι οι διαχρονικές αιτίες που κάθε χρόνο γίνονται στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων και σπίτια.

Αυτό επιβεβαιώθηκε το τελευταίο διήμερο, με τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική, στο Λουτράκι, στα Δερβενοχώρια και στη Μάνδρα. «Δεν υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις. Εχω αγανακτήσει» ανέφερε σε τηλεοπτικό κανάλι ένας κάτοικος στη Νέα Ζωή Μάνδρας, ο οποίος διαπίστωσε αυτό που έζησαν τις προηγούμενες ώρες κάτοικοι σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές. Οι πυροσβέστες και τα λιγοστά εναέρια μέσα δεν ήταν δυνατόν να προλάβουν την καταστροφή. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν για ώρες μόνοι τους να περιορίσουν τις πύρινες γλώσσες με λάστιχα, κουβάδες και κλαδιά.

Σε απόγνωση

«Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στο έλεος ανίκανων ευθυνόντων. Δεν πετάει τίποτα εδώ και πολλή ώρα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Βοήθεια! Υπάρχει κάποιος να μας ακούσει, επιτέλους;» διερωτήθηκε άλλος απεγνωσμένος κάτοικος στη Μάνδρα, αποτυπώνοντας την κατάσταση.

Εξάλλου, τα τηλεοπτικά πλάνα ενός πυροσβέστη που μαχόταν στη φωτιά στον Αγιο Χαράλαμπο Λουτρακίου με ένα μπουκάλι νερό (!) έδειχναν την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων της Πυροσβεστικής και ταυτόχρονα την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης.  Την ώρα που καίγονταν η Αττική και η Βοιωτία, δήμαρχοι αρκέστηκαν στο τηλεοπτικό «πινγκ πονγκ» για τις ευθύνες για τα ακαθάριστα οικόπεδα, πολλά από τα οποία συνέβαλαν στο να καούν σπίτια σε πολλούς οικισμούς. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Εσωτερικών και δήμων αλληλοκατηγορήθηκαν ακόμα μία φορά.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε ότι οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από περιοχές ευθύνης των δήμων, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής για τις δασικές πυρκαγιές. Οπως ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου στον τηλεοπτικό σταθμό Open, οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό και τις αποψιλώσεις μόνο εντός σχεδίου οικοπέδων και πάρκων, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στη Δασική Υπηρεσία, που είναι υποστελεχωμένη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα