Στο έλεος της φωτιάς για τέταρτη ημέρα

Το Μαξίμου ζήτησε βοήθεια για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκε χθες ο πύρινος εφιάλτης στα Δερβενοχώρια, στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, καθώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συντονίσει τις συναρμόδιες υπηρεσίες και κράτησε υποστελεχωμένη, χωρίς τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα, την Πυροσβεστική, με αποτέλεσμα να… εκλιπαρεί τώρα τους εταίρους μας στην Ευρώπη για βοήθεια σε πυροσβέστες και οχήματα.

Η νέα εθνική τραγωδία με τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική, στη Βοιωτία και την Κορινθία οδήγησε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, καθώς φαίνεται πως είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στο να πέσουν οι άνεμοι για να περιοριστούν τα μέτωπα των πυρκαγιών που έκαναν στάχτη σπίτια, γεωργικές και δασικές εκτάσεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούσαν στα Δερβενοχώρια εννέα αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο για τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης. Την ίδια ώρα, εθελοντές και κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους με κλαδιά, κουβάδες και λάστιχα με νερό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Προς τη Βλυχάδα

Η φωτιά κατευθύνθηκε προς τη Βλυχάδα Μεγάρων, με τους πυροσβέστες να είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης. Λίγο μετά τις 11 το πρωί δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Νέα Ζωή Κανδηλίου και της λεωφόρου Καταδρομών στα Μέγαρα, καθώς η φωτιά βρισκόταν μόλις μία ανάσα από τα σπίτια της περιοχής. Η φωτιά στα Μέγαρα εκτεινόταν κατά μήκος 4 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή, από τη Νέα Πέραμο. Πρόκειται για το μέτωπο της κορυφογραμμής Τρικερίου.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής πάλευαν συνεχώς με τις αναζωπυρώσεις, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού μετώπου εντοπιζόταν στην περιοχή του Κανδηλίου των Μεγάρων και γι’ αυτό ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από εκεί. Το μήνυμα μέσω του 112 ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Νέα Ζωή Κανδηλίου ή στη λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Στο Κανδήλι πυκνοί καπνοί είχαν καλύψει τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Αστυνομικοί ερεύνησαν αν όλοι οι κάτοικοι είχαν φύγει από τις οικίες τους. Οι τοπικές Αρχές άνοιξαν δρόμους και πρόχειρες αντιπυρικές ζώνες ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να φτάσουν στις εστίες φωτιάς. Στο χωριό Στεφάνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη από κοινού με τους κατοίκους για να μην περάσει το πύρινο μέτωπο στην κατοικημένη περιοχή. Βορειοδυτικά η εικόνα ήταν πιο δύσκολη, ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα και την Οινόη, όπου οι αναζωπυρώσεις ήταν μεγάλες. Εκεί κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκι, η οποία σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Βασικό μέλημα της Πυροσβεστικής ήταν να συγκρατήσει τη φωτιά για να μην πλησιάσει τον κυρίως ορεινό όγκο της Πάρνηθας, όπως είχε συμβεί το 2016. Το πύρινο μέτωπο έκαιγε από τα Δερβενοχώρια μέχρι τα Μέγαρα, συνολικά σε μια έκταση 35 χιλιομέτρων, όπου απείλησε κατοικίες, καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει στις αυλές των σπιτιών, με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή να αλλάζουν διαρκώς κατευθύνσεις. Η εικόνα ήταν καλύτερη στη Νέα Πέραμο, καθώς οι φλόγες κρατήθηκαν μακριά από τα διυλιστήρια.

Μπροστά στη νέα εθνική τραγωδία που εκτυλισσόταν χθες για τρίτο 24ωρο σε Αττική και Βοιωτία, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, ανακοίνωσε ότι «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα».

Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία

Στο αίτημα ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Πολωνία. Η Ρουμανία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, πέντε υδροφόρα οχήματα και ακόμα 10 πυροσβέστες με πέντε πυροσβεστικά οχήματα, που θα φτάσουν στη χώρα μας σήμερα. Η Σλοβακία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα, και η Πολωνία πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα, που θα φτάσουν αύριο.

Παράλληλα, από προχθές έχουν φτάσει, επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία και τη Γαλλία. Επίσης, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο διάστημα χρειαστεί θα στείλει το Ισραήλ με απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής πως κλείνουν εκ νέου, λόγω του νέου επικείμενου καύσωνα, το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Αρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Αλσος. Για τους ίδιους λόγους αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί στο θέατρο του Αττικού Αλσους «Κατίνα Παξινού».


Χειροπέδες σε 30χρονο, ομολόγησε τρεις πυρκαγιές

Σε ομολογία για τουλάχιστον τρεις πυρκαγιές, δύο εντός των τελευταίων ημερών, προχώρησε χθες 30χρονος στη Μεσσηνία, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, ο 30χρονος ημεδαπός κάτοικος Χαρακοπιού Μεσσηνίας, ομολόγησε τις πράξεις του και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα