Η πύρινη λαίλαπα κατακαίει Προφήτη Ηλία και Απόλλωνα στη Ρόδο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου απομάκρυνε προληπτικά πολίτες και εργαζομένους από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου

Ανεξέλεγκτη μαινόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο, όπου δύο μέτωπα φωτιάς πολιορκούσαν το κέντρο του νησιού, στον Προφήτη Ηλία και τον Απόλλωνα. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Εμπωνα το απόγευμα της Τρίτης, κάνοντας στάχτη πεύκα και κυπαρίσσια.

Με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου προχώρησαν χθες στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιά. Οπως εξήγησε ο Στέργιος Αγγούρας, πρόεδρος κοινότητας Σάλακου, η φωτιά κατευθυνόταν προς Λάερμα, όταν άλλαξε ξαφνικά πορεία. «Εκκενώνουμε τους οικισμούς γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της φωτιάς και του πυκνού καπνού. Η πορεία άλλαξε εξαιτίας των δυνατών ανέμων. Πίσω από την πλευρά του βουνού είναι οι δικοί μας οικισμοί. Η φωτιά είναι ήδη στην κορυφογραμμή. Δυστυχώς, καίει δάσος πυκνό, παρθένο. Είχαμε χρόνια να δούμε τέτοια καταστροφή. Ελπίζουμε να μη γυρίσει κι άλλο το μέτωπο» επεσήμανε.

Παράλληλα, εκκενώθηκε και ο ορεινός όγκος του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Ελαφος, καθώς υπάρχουν φόβοι πως θα απειληθεί στην περίπτωση που το πύρινο μέτωπο περάσει από την πλευρά του βουνού όπου βρίσκεται το συγκρότημα.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε και η υπεύθυνη του ξενοδοχείου, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι τουρίστες που είχαν επιλέξει το Ελαφος έχουν απομακρυνθεί από τα δωμάτιά τους με ασφάλεια. «Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Ας ευχηθούμε όλοι πως η φωτιά δεν θα φτάσει εδώ. Είναι επικίνδυνα βέβαια τα πράγματα, γιατί αυτή την ώρα καίει την πίσω πλευρά του βουνού. Υπάρχει εδώ πυροσβεστική δύναμη έτοιμη να δώσει τη μάχη ώστε να μην καεί το δάσος. Μιλάμε για παρθένο δάσος. Εμάς μας ενημέρωσαν πριν από δύο ώρες να εκκενώσουμε το ξενοδοχείο γρήγορα. Είχαμε τουρίστες τους οποίους ενημερώσαμε και τους έχουμε βοηθήσει να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο και σε άλλο ξενοδοχείο. Είναι σε ασφαλές σημείο. Ο κόσμος δεν τρόμαξε, απλά έδειξε ανησυχία» τόνισε σε χθεσινές δηλώσεις της.

Την ίδια ώρα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου. Ταυτόχρονα, ο δήμος έκανε γνωστό ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου του οποίου εκκένωσαν τις περιοχές.

Νωρίς χθες το μεσημέρι τα εναέρια μέσα είχαν καθηλωθεί λόγω των πυκνών καπνών, αλλά αργότερα άρχισαν ξανά τις ρίψεις νερού στα μέτωπα της φωτιάς. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επιχείρησαν στα μέτωπα που εκδηλώθηκαν στη Ρόδο 103 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, τρία αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Μάλιστα, σήμερα το πρωί αναμένεται να βρεθούν στο νησί ακόμη επτά πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση.

Η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν έχει τέλος, αφού χθες κλήθηκαν να μεταβούν και στην Πύλο, αφού ξέσπασε φωτιά στην Υάμεια. Συγκεκριμένα, το μέτωπο της πυρκαγιάς εντοπίστηκε μεταξύ Υάμειας, Χαρακοπιού και Χρυσοκελλαρίας, κοντά στο σημείο που κάηκε και τον Ιούλιο του 2022. Επί τόπου έσπευσαν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα από δύο αεροσκάφη και έτσι σύντομα το μέτωπο παρουσίασε καλύτερη εικόνα.

Στις φλόγες τυλίχθηκε χθες και χορτολιβαδική έκταση στο Πυρί Λακωνίας. Στο σημείο επιχειρούσαν ως αργά χθες το απόγευμα 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο Πετζετέλ, δίνοντας πραγματικό αγώνα, ώστε οι φλόγες να μην απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα