Δεκάδες κατοικίες έγιναν στάχτη σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία

Δέσμευση Τριαντόπουλου οτι οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα την πρώτη αρωγή

Σκηνικό από ταινία «Mad Max» θυμίζουν οι περιοχές σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία τις οποίες σάρωσε η πυρκαγιά. Στα άλλοτε ειδυλλιακά Δερβενοχώρια οι φωτιές άφησαν μια γκριζόμαυρη υπογραφή, ολοκληρώνοντας το καταστροφικό τους έργο. Τεράστιες εκτάσεις αποτεφρώθηκαν και οι διάσπαρτοι οικισμοί που χρειάστηκε να εκκενωθούν βρίσκονται πλέον καταμεσής ενός απόκοσμου τοπίου. Από τη Στεφάνη έως και τον Νέο Πόντο, όλη η γύρω δασική έκταση αποτελεί παρελθόν. Επαγγελματικές εγκαταστάσεις, οχήματα αλλά και κατοικίες έχουν καταστραφεί.

Μία από τα ίδια και γύρω από το Λουτράκι, όπου έκαιγε το δεύτερο μεγάλο μέτωπο. Περισσότερα από 40 σπίτια και πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καεί από τη φωτιά στο Λουτράκι, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις. Τα συνεργεία της Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει ήδη την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι φωτιές σε Λουτράκι, Μάνδρα και Μέγαρα.

«Με βάση την καταγραφή που έχει μέχρι τώρα γίνει στην ανατολική Αττική και τη Μάνδρα υπάρχουν 15 κατοικίες και δύο επαγγελματικοί χώροι με κόκκινη σήμανση και 13 κατοικίες με κίτρινη σήμανση. Η καταγραφή συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθούν ζημιές σε τυχόν διάσπαρτα οικήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Ενεργοποιήθηκε και το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ενα πλαίσιο το οποίο, αξιοποιώντας και την πλατφόρμα arogi.gov.gr, θα υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακολουθώντας τη φιλοσοφία σύντμησης των χρόνων που έχει επιτευχθεί όλη την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, ώστε η αρωγή να κατευθυνθεί στους πολίτες και επιχειρηματίες που την έχουν ανάγκη. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σήμερα το απόγευμα».

Καταγραφή ζημιών

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα λάβουν την πρώτη αρωγή οι πολίτες που έχουν πληγεί. Οπως σημείωσε, έχουν καταγραφεί έως τώρα ζημιές από μεγαλύτερες μέχρι μικρότερες σε σπίτια και επιχειρήσεις τόσο στην ανατολική Αττική όσο και στη Μάνδρα.

Οπως τόνισε, «οι χρόνοι έχουν συντμηθεί, οπότε οι πολίτες θα λάβουν άμεσα, τις επόμενες μέρες – εβδομάδες, την πρώτη αρωγή και στη συνέχεια με τη σχετική διαδικασία, η οποία είναι πολύ πιο σύντομη απ’ ό,τι στο παρελθόν, θα λάβουν και τη στήριξή τους, είτε για τις επιχειρήσεις είτε όσον αφορά τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις είτε την οικοσκευή τους, που ερχόμαστε και εμπλουτίζουμε το θεσμικό πλαίσιο, είτε όσον αφορά τα σπίτια τους».

Στους Δήμους Μεγάρων και Μάνδρας – Ειδυλλίας δεν έχει αρχίσει ακόμα η σχετική διαδικασία καταγραφής, λόγω του ότι είναι σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ετσι, δεν έχει αρχίσει η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Για τον Δήμο Σαρωνικού έχουν συγκεντρωθεί τέσσερις αιτήσεις πυρόπληκτων επιχειρήσεων και μία για έναν ιππικό όμιλο, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα