Θλίψη! Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία φιλάνθρωπος Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, που αφιέρωσε τη ζωή της στην ειρήνη και στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, άφησε χθες το μεσημέρι την τελευταία της πνοή

Ανείπωτη θλίψη έχει προκαλέσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή κοινότητα η είδηση ότι η μεγάλη κυρία, σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, επιχειρηματίας και σπουδαία φιλάνθρωπος Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη έφυγε από τη ζωή, βάζοντας «πλώρη» για το τελευταίο της ταξίδι.

Η πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, που αφιέρωσε τη ζωή και τη δράση της στην ειρήνη, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην παιδική ηλικία, άφησε χθες το μεσημέρι την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 80 ετών, δημιουργώντας ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό στον επιχειρηματικό κόσμο και στον τομέα της φιλανθρωπίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατία», τις τελευταίες 20 ημέρες νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας, έχοντας συνεχώς στο πλευρό της την οικογένειά της. Ο σύζυγός της, κύριος Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, και τα παιδιά τους, ενωμένοι σαν μία γροθιά, της έδιναν δύναμη μέχρι και την τελευταία στιγμή, διατηρώντας την ελπίδα πως εκείνη θα καταφέρει να βγει νικήτρια από τον σκληρό αγώνα που έδινε για ζωή.

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες σε μηχανική υποστήριξη και η κατάστασή της επιβαρύνθηκε ραγδαία, ώσπου δεν άντεξε και τη Δευτέρα 24 Ιουλίου έφυγε για το αιώνιο ταξίδι, έχοντας αφήσει ως παρακαταθήκη το τεράστιο και ασύγκριτο φιλανθρωπικό έργο της.

Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσαν με επίσημη ανακοίνωση το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο στο facebook. «Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο» έγραφε στην ανάρτησή του το Ιδρυμα Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Μάλιστα, η ανακοίνωση συγκέντρωσε πλήθος σχολίων, αφού αρκετοί χρήστες έσπευσαν να συλλυπηθούν την οικογένεια, τονίζοντας τη σπουδαιότητά της. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα μας -και όχι μόνο-, πάλεψε σκληρά για τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και για την προστασία τους απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση και τον καρκίνο. Για τον λόγο αυτό οι δράσεις της έγιναν γνωστές παγκοσμίως και η ίδια τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων και βραβείων, ένα εκ των οποίων και το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μια υπέροχη οικογένεια

Στο πλευρό της, ήρεμη δύναμη επί σειρά δεκαετιών, ο σύζυγός της, με τον οποίο έχτισε μία υπέροχη οικογένεια. Η ίδια κατάφερε να αντεπεξέλθει πλήρως στον ρόλο της ως συζύγου, μητέρας και γιαγιάς, ενώ παράλληλα αγωνιζόταν με πάθος για τις θεμελιώδεις αξίες της παγκόσμιας ειρήνης, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αλληλεγγύης και της προστασίας των παιδιών.

Ανθρωπος με ξεχωριστή λάμψη και ιδιαίτερη ευγένεια και ταπεινότητα, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ σφράγισε με το έργο της τη φιλανθρωπία στην Ελλάδα. Το μότο της ήταν «Το χτίσιμο ενός κόσμου όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα είναι ευθύνη όλων μας» και αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία πνοή γι’ αυτό.


Η μόνη Ελληνίδα στην οποία απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας

Σε αναγνώριση του σημαντικού ανθρωπιστικού έργου της και της δράσης της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγεία, την παιδεία και την ευημερία των παιδιών, το 2020 της απονεμήθηκε το βραβείο «Nelson Rolihlahla Mandela» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Υπήρξε, επίσης, η μόνη Ελληνίδα στην οποία έχει απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της ζωής της έλαβε πολλούς τιμητικούς τίτλους και βραβεία, όπως: το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, οι τίτλοι του Ιππότη και του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Οφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το Παράσημο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Παράσημο της Τιμής της Δημοκρατίας της Γεωργίας, το Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, το βραβείο «Ripple of Hope» του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», το Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Αλβανικής Δημοκρατίας, το Παράσημο Διεθνούς Φιλίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, το βραβείο «Hellenic American Leadership» του Hellenic Initiative και το βραβείο «Malala» του European Student Council.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν κάτοχος πτυχίου στην Ιστορία Τέχνης και στα Οικονομικά, είχε μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αρχαιολογία και διετέλεσε επίτιμη διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019), του Tbilisi State Medical University (2016) και του πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011), Ανθρωπιστικών Σπουδών στο DEREE – The American College of Greece (2010), Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο London Metropolitan (2008) και Νομικής στο πανεπιστήμιο Sheffield (1997).


Στο πλευρό ευπαθών ομάδων, γνωστή στα πέρατα του κόσμου για το πλούσιο ανθρωπιστικό έργο της

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου για το πλούσιο ανθρωπιστικό έργο της, που είχε στο επίκεντρό του ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διετέλεσε πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 1999 και ιδρύτρια και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ (έτος ιδρ. 1990), του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (έτος ιδρ. 1997 με συμβουλευτικό καθεστώς στο ECOSOC από το 2004) και του Συλλόγου «Οραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» (έτος ιδρ. 2013). Επίσης, ήταν μέλος συμβουλίων πολλών σημαντικών διεθνών φορέων, όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Ιδρυμα Μentor κατά των Ναρκωτικών, το Nizami Ganjavi International Center, το The Hellenic Initiative, ο οργανισμός Concordia, ο ιαπωνικός μη κυβερνητικός οργανισμός Αshinaga, το Ιδρυμα «Φως της Αφρικής» κ.ά. Ακόμη, υπήρξε ιδρύτρια και επίτιμη πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ενωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Εκπαιδευτικά ιδρύματα

Μέσα από το ίδρυμά της στήριξε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διεθνή προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση, την πολιτιστική κληρονομιά, τους πρόσφυγες, την κλιματική αλλαγή, στηρίζοντας παράλληλα τους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ. Παράλληλα, είχε στοχεύσει, μεταξύ άλλων, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διδασκαλία τους στα σχολεία, στον διάλογο των πολιτισμών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, καθώς και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων ζητημάτων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Ηταν υπέρμαχος της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς και της προστασίας του οικουμενικού χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Επιτελώντας θεάρεστο έργο στην ελληνική κοινωνία, στήριξε παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πρόσφυγες και σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και περιοχές και ανθρώπους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως το χωριό Μάκιστος, που αναβίωσε, ενώ είχε καταστραφεί από πυρκαγιές.

Για το Μάτι

Τον Αύγουστο του 2018 είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος, που καταστράφηκε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου είχε επιβεβαιώσει την προσωπική δέσμευσή της καθώς και της οικογένειάς της για την ανακατασκευή των κτισμάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά, όπως του ξενώνα κατοικίας των παιδιών, του οικήματος υποδοχής και διημέρευσης, του οικήματος λογιστηρίου και κοινωνικής πρόνοιας και της αποθήκης τροφίμων!

Το όνομά της θα μείνει για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγώνα που έδωσε για πάνω από 30 χρόνια ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, προωθώντας ταυτόχρονα την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ δημιούργησε την πρώτη αμιγώς παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 1.000 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί με μεταμόσχευση μυελού, τον ξενώνα «Ελπίδα», το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο οποίο έχουν θεραπευτεί χιλιάδες παιδιά και έχει εξελιχθεί σε «Κέντρο Αριστείας», καθώς και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Οραμα Ελπίδας», που από το 2014 έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 120.000 εθελοντές δότες και από αυτούς βρέθηκαν 116 συμβατοί που πρόσφεραν μόσχευμα σε ασθενείς!

Παράλληλα, δημιούργησε το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα, που δίνει ελπίδα εκεί όπου οι άλλες θεραπείες κατά του καρκίνου έχουν αποτύχει, σε μια προσπάθεια ώστε τέσσερα στα τέσσερα παιδιά να γίνονται καλά, ενώ ανέλαβε σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους και τη θεραπεία τους.

«Είναι σαν παιδιά μου»

Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο περιοδικό «Gala» και στη δημοσιογράφο Μαρία Λεμονιά η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει για το έργο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και είχε προσπαθήσει να θυμηθεί συγκινητικές ιστορίες από τη διαδρομή της στον σύλλογο. «Είναι χιλιάδες οι ιστορίες, γιατί είναι χιλιάδες και τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, τα οποία γνωρίζω κάθε ένα ξεχωριστά με τα μικρά τους ονόματα. Είναι σαν παιδιά μου όλα τους και γι’ αυτό δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω και να πω μόνο μία ιστορία. Ποια μητέρα μπορεί να ξεχωρίσει ένα παιδί της; Οι στιγμές μαζί τους και όσα με έχουν διδάξει είναι ο θησαυρός της ζωής μου. Χάρη σε αυτά τα παιδιά, χάρη στην ΕΛΠΙΔΑ έμαθα να μην το βάζω ποτέ κάτω» είχε δηλώσει. Αμέσως μετά είχε προσθέσει συγκινημένη: «Το πρόσωπο κάθε αποθεραπευμένου παιδιού μας, το χαμόγελό του και η πορεία του στη ζωή αποτελούν μια δικαίωση και την πηγή της δύναμης για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα