Β. Κέρκυρα: «Λερναία Υδρα» η φωτιά

Οι αναζωπυρώσεις προκαλούν νέα μέτωπα, ενώ οι κάτοικοι πολλών χωριών έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις που κατακαίνε τη Βόρεια Κέρκυρα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα νικηθεί εύκολα η πυρκαγιά που ξέσπασε από την περασμένη Κυριακή. Οι αιφνιδιαστικές αναζωπυρώσεις προκαλούν νέα μέτωπα, έτσι με τα μηνύματα του 112 να έρχονται το ένα μετά το άλλο οι κάτοικοι πολλών οικισμών και χωριών αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν ή είναι επί ποδός για να απομακρυνθούν.

Εως χθες αργά το απόγευμα η πυρκαγιά έκαιγε ανεξέλεγκτα στο σημείο από όπου ξεκίνησε, δηλαδή κοντά στο χωριό Λούτσες, σε πλαγιά του όρους Παντοκράτορας. Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης δεν μπορούσαν να τιθασεύσουν τις φλόγες που μπήκαν στις αυλές των σπιτιών. Άλλη αναζωπύρωση έκαιγε σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι. Από τη νύχτα βρίσκονταν έξω από το χωριό κάτοικοι, πυροσβέστες και υδροφόρες του Δήμου Β. Κέρκυρας προκειμένου να σταματήσουν τη φωτιά πριν από τον οικισμό.

Η επιδείνωση της κατάστασης οδήγησε και χθες σε μπαράζ μηνυμάτων για εκκένωση οικισμών και χωριών. Κάτοικοι από Καλαμάκι και Απραός οδηγήθηκαν προς το λιμάνι Κασσιόπης. Νωρίτερα εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση και των περιοχών Σύκι, Ημερολιά, Λούτσες.

Η Αστυνομία έκλεισε τους δρόμους προς τα χωριά και τους οικισμούς που εκκενώθηκαν, αφού προσπάθησε να απομακρύνει όλους τους κατοίκους πόρτα πόρτα. Δεν έλειψαν όμως και οι εντάσεις με ιδιοκτήτες σπιτιών που ήθελαν να περάσουν για να δουν τι συμβαίνει στην περιουσία τους. Πολλά μέτωπα υπάρχουν σε σημεία με πυκνή βλάστηση μέσα σε απόκρημνες περιοχές, κάνοντας αδιανόητα δύσκολο το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Εν μέσω μάχης με τις φλόγες, ένα τζιπ της Πυροσβεστικής με τους διοικητές της Πυροσβεστικής νομού και του πρώτου πυροσβεστικού σταθμού Νεκτάριο Θεοδωράκο και Νίκο Αυλωνίτη, εγκλωβίστηκε στις Λούτσες και χρειάστηκε να επιχειρήσει πυροσβεστικό όχημα για να απεγκλωβιστούν. Και όλη αυτή η κόλαση προκλήθηκε παρότι το απόγευμα της Δευτέρας φαινόταν ότι η κατάσταση οδεύει προς έλεγχο.

Οι τουρίστες μέσα από βίντεο που ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα μεταφέρουν την απόκοσμη εικόνα που έχουν προκαλέσει οι καπνοί πάνω από την περιοχή. Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας επιμένει στην πεποίθησή του ότι η καταστροφή είναι έργο εμπρηστών.

«Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού είναι αυτό που έχει ξεκινήσει από χθες (σ.σ.: προχθές) με τις ταυτόχρονα έξι διαφορετικές εστίες και τα ξημερώματα τέσσερις καινούργιες. Μιλάμε για φωτιές που δεν είναι η μια κοντά στην άλλη, ώστε να πεις ότι μεταφέρθηκε από τoν αέρα ή τις κουκουνάρες. Είναι εστίες σε απόσταση πέντε και 10 χιλιομέτρων. Κάποιοι θέλουν να μας κάψουν ζωντανούς.

Γεννήθηκα εδώ και ξέρω σπιθαμή προς σπιθαμή τον τόπο» υποστηρίζει ο δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης. Ο ίδιος προειδοποιούσε χθες ότι κινδυνεύουν συνεχώς οικισμοί. «Εδώ είναι διάσπαρτα τα χωριά. Εχουμε 38 κοινότητες ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας με 120 οικισμούς.

Στο κομμάτι που τώρα καίγεται έχουμε 30 οικισμούς. Καίγονται μεγάλες δενδρώδεις εκτάσεις στον Παντοκράτορα, της Ριτσόν, της Ανω Περίσιας, της Κασσιόπης, του Λευκίου. Ζητάμε κι άλλη βοήθεια αυτή την ώρα» δήλωνε.

Αλλά και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Βόρειας Κέρκυρας Γ. Μαυρόπουλος στο Open TV μίλησε για βέβαιο έργο εμπρηστών. Oπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στην καταγγελία του, «κάποιοι ανεγκέφαλοι βάζουν φωτιά και καταστρέφουν τα πάντα αδιαφορώντας. Δεν είναι τυχαίες οι τόσες φωτιές».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα