Ο Βόλος θάφτηκε σε μια λίμνη λάσπης!

Ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης η στάθμη των υδάτων έφτασε στους πρώτους ορόφους

Δεν το χωρά ανθρώπινος νους πώς μπορεί η μανία της φύσης να καταστρέψει ολοκληρωτικά το μεγαλύτερο μέρος του νομού της Μαγνησίας μέσα σε λίγα 24ωρα. Αυτό που συμβαίνει στον Βόλο θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν τον έπληγαν ασταμάτητα εχθρικοί πύραυλοι.

Ο Βόλος είναι μια λίμνη λάσπης. Οπου και να στρέψεις το βλέμμα σου χαλάσματα και καταστροφή. Σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, περιουσίες, υποδομές, δρόμοι, πλατείες χάθηκαν οριστικά. Τεράστιες περιοχές είναι χωρίς ρεύμα, νερό και επικοινωνίες. Ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης η στάθμη των λασπόνερων έφτασε στους πρώτους ορόφους, οτιδήποτε κάτω από αυτό το ύψος δεν είναι ορατό.

Ακόμα και μια προσπάθεια απογραφής των καταστροφών φαντάζει αδύνατη. Και χθες ηχούσε το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τα Κάτω Λεχώνια. Κατέρρευσε η γέφυρα του Βρύχωνα, η οποία έχει ιδιαίτερα νευραλγική σημασία, αφού βρίσκεται στον δρόμο Βόλου – Αγριάς – Νοτίου Πηλίου και έτσι αποκόβεται κάθε εναλλακτική διαδρομή προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας. Ακόμα μία γέφυρα κατέρρευσε το πρωί της Πέμπτης στον Ξηριά Αλμυρού στον Βόλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η γέφυρα δεν άντεξε την πίεση των τεράστιων όγκων νερού που κατέβασε ο χείμαρρος από την Οθρυ. Επίσης, με 112 έγινε υπενθύμιση χθες το πρωί πως σε ισχύ βρίσκεται απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι κάτοικοι ζητούν εναγωνίως νερό, μηχανήματα να ανοίξουν τους δρόμους για να βρουν τροφή και φάρμακα. Δεκάδες πλημμυροπαθείς μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Νέα Ιωνία.

Από πισίνες

Πρόχειρη λύση να υδροδοτηθεί από πισίνες βρέθηκε για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Αποφασίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου να υδροδοτηθεί με νερό από τις πισίνες όλων των κολυμβητηρίων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της αιμοκάθαρσης και των χημειοθεραπειών.

Μια κάτοικος στον Αγιο Ιωάννη Βόλου μίλησε στο Open για τις δύσκολες στιγμές που περνά. «Καταστραφήκαμε τελείως. Καταστραφήκαμε. Δεν έχω χρήματα πάνω μου, ρούχα, παπούτσια… Από το πρωί έτσι είμαι» είπε αρχικά η ταλαιπωρημένη γυναίκα. «Το σπίτι μου είναι γεμάτο με νερό. Τα ρούχα μου, τα κρεβάτια μου, όλα τελείως κατεστραμμένα. Δεν υπάρχει τίποτα, από το παράθυρο μπαίνω και βγαίνω».

Στη συνέχεια, η κυρία Κατερίνα μίλησε για το πώς σώθηκε το έξι ετών εγγόνι της από τον ορμητικό χείμαρρο, την τελευταία στιγμή. «Το πέρασε η κόρη μου κολυμπώντας από το παράθυρο και το πήγαμε πέρα να σωθεί. Το νερό ανέβαινε συνέχεια πάνω, το είδαμε, εγώ πήρα τα ζώα και το παιδί έφυγε από εκεί» κατέληξε.

Και μέσα σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα βρίσκουν ευκαιρία και τα ανθρωποειδή. Σύμφωνα με καταγγελίες στον τηλεοπτικό σταθμό Open, την ώρα που οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται, κάποιοι άλλοι κάνουν… πλιάτσικο στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα!

Λεηλασίες

«Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε τις περιουσίες μας κι άλλοι λεηλατούν τα αμάξια μας» αναφέρει και προσθέτει: «Τι να κάνουμε, να φυλάμε σκοπιά όλο το βράδυ μέσα στις λάσπες; Ο καθένας είναι μόνος του, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο». Ζημιές έχουν προκληθεί και σε αρχαιολογικούς χώρους τεράστιας αξίας και σημασίας, όπως στο Διμήνι και στο αρχαίο θέατρο, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα επλήγησαν από ανυπολόγιστες ζημιές, αφού καλύφθηκαν από τόνους λάσπης.


Ατελείωτες ουρές έξω από το δημαρχείο Βόλου για λίγο νερό

Σκηνές από πολεμικό πεδίο εκτυλίσσονται στις πληγείσες περιοχές, αφού ακόμα και το πόσιμο νερό είναι ανύπαρκτο. Οι κάτοικοι του Βόλου σχημάτισαν χθες ατελείωτες ουρές έξω από το δημαρχείο για να πάρουν λίγο νερό. Με δοχεία και μπουκάλια περίμεναν για να ξεδιψάσουν οι ίδιοι και οι άνθρωποί τους.

Η υδροδότηση είναι το βασικό πρόβλημα πέρα από τις καταστροφές και τα θύματα. Νερό δίνεται με το… δελτίο. Ο δήμαρχος του Βόλου Αχιλλέας Μπέος, έξω από το δημαρχείο, όπου γίνεται η διανομή του νερού, έκανε λόγο για κατάσταση βιβλικής καταστροφής. «Αυτό το νερό είναι από άντληση από τέσσερις γεωτρήσεις.

Δεν φτάνει. Θα δοθεί με μέτρο. Θα λειτουργεί 3-4 ώρες το νερό, θα κόβεται και θα ξαναλειτουργεί για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες. Από τις 11 μ.μ. τη νύχτα θα κόβεται. Γιατί αυτό το νερό είναι προσωρινό» ανέφερε σχετικά. Μόλις δυναμώνει η βροχή, δεκάδες Βολιώτες ξεχύνονται στους δρόμους και πιάνουν… δουλειά στις υδρορροές με τάπερ, λεκάνες και κουβάδες, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν νερό για τις ανάγκες τους.

Τέτοιες εικόνες θυμίζουν σκηνές από ταινίες φαντασίας ή και πολέμου… Ανάσα αναμένεται να δώσει το οχηματαγωγό της SEAJETS που έπλεε χθες για τον Βόλο φορτωμένο με δεκάδες νταλίκες που μεταφέρουν εκατομμύρια φιάλες νερού με δωρεά του πλοιοκτήτη Μάριου Ηλιόπουλου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα