Χωριά-φαντάσματα στην Καρδίτσα!

Αποκαρδιωτικές εικόνες, με δεκάδες σπίτια να εξακολουθούν να είναι θαμμένα κάτω από τα λασπόνερα. Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στις κατοικίες, στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο και στις καλλιέργειες. Σε απόγνωση οι κάτοικοι για την επόμενη μέρα

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στον Παλαμά και σε άλλα χωριά της Καρδίτσας, όπου τα λασπόνερα έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι δεν ξέρουν πού θα μείνουν, καθώς δεν μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους που δεν έχουν ρεύμα και νερό.

Η εικόνα που αντικρίζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές είναι αποκαρδιωτική, καθώς οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και τις οικοσκευές είναι ανυπολόγιστες.

Ολόκληρα χωριά είναι βυθισμένα στη λάσπη, ζώα νεκρά στις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ οι κάτοικοι με σκυμμένο το κεφάλι βρίσκονται σε απόγνωση για την επόμενη μέρα. Βιβλική είναι η καταστροφή στα χωριά του Δήμου Παλαμά, όπως η Μεταμόρφωση, ο Βλοχός, η Αστρίτσα, η Μαραθέα και το Ριζοβούνι, που έχουν μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη λάσπης.

Στην πόλη του Παλαμά ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στις υποδομές, καθώς πολλές περιοχές είναι χωρίς ηλεκτροδότηση, πόσιμο νερό, φάρμακα και φαγητό. Στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας το νερό είχε φτάσει μέχρι τις στέγες. Οι κάτοικοι είχαν αναγκαστεί να ανέβουν στις ταράτσες των σπιτιών και σε έναν γειτονικό λόφο για να σωθούν. Αρκετά σπίτια δεν είναι δυνατό να κατοικηθούν τα επόμενα 24ωρα στην πόλη του Μουζακίου, όπου, μεταξύ άλλων, κατέρρευσε ένα διώροφο κτίριο δίπλα στον ποταμό Πάμισο που είχε ανεβεί η στάθμη του.

Το Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής για τους πληγέντες, στους οποίους διανέμονται εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα. Παράλληλα, κλιμάκια του τοπικού δήμου μεταβαίνουν ανά διαστήματα σε αποκλεισμένα χωριά από κατολισθήσεις και ζημιές σε υποδομές για να διανείμουν νερά, τρόφιμα και φάρμακα που έχουν ανάγκη ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ερευνες

Οι διασωστικές ομάδες της Πυροσβεστικής, του Στρατού και εθελοντών ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή πλημμυρισμένα σπίτια για τον φόβο εγκλωβισμένων. Συνολικά 2.029 πολίτες διέσωσε ο Στρατός σε περιοχές της Καρδίτσας. Παράλληλα έχουν διατεθεί 400 κουβέρτες στην Ιτέα Καρδίτσας, 400 κουβέρτες στις Σοφάδες Καρδίτσας, 130 ράντσα εκστρατείας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, 350 κουβέρτες και 350 ράντσα στον Τύρναβο, 400 στρώματα και 400 ράντσα στον Δήμο Καρδίτσας, 20 τραπέζια και 82 καρέκλες στον Τύρναβο, δύο φορητές γεννήτριες, δύο ασθενοφόρα, τρία mini bus, τέσσερα λεωφορεία, 14 ειδικά οχήματα Hummer, 5 οχήματα STEYR, 48 οχήματα γενικής χρήσης, 14 μηχανήματα Μηχανικού, τέσσερα επικαθήμενα οχήματα, 12 αρματοφορείς, 24 ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113, 66 λέμβοι, έξι οχήματα μεταφοράς ζευγμάτων γεφυρών και έξι λέμβοι τύπου LCB, δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 300 και 550 Kva και μία γέφυρα Μπέλεϊ επί της οδού Καλαμπάκας – Καστανιάς Τρικάλων.

Στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού χρησιμοποιήθηκαν δέκα στρατιωτικά ελικόπτερα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, αλλά οικειοθελώς παραμένοντες» στην Καρδίτσα. Οπως είπε, έχει γίνει χαρτογράφηση όλης της περιοχής σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

«Οσοι παραμένουν στις περιοχές της Καρδίτσας είναι οικειοθελώς παραμένοντες. Εκεί αυτό που κάνουμε είναι να προωθούμε είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τροφή, νερό, κλινοσκεπάσματα και ό,τι άλλο χρειάζονται. Αυτή τη στιγμή έχουμε προσφέρει περισσότερες από 5.000 μερίδες φαγητού σε περιοχές όπως είναι η Φαρκαδόνα, το Κεραμίδι, και όσοι παραμένουν εκεί παραμένουν χωρίς να διατρέχει άμεσα κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα» τόνισε.

Στον Βλοχό της Καρδίτσας περίπου 80 άτομα έχουν βρει προσωρινή στέγη στην εκκλησία, που βρίσκεται σε ύψωμα, και αρνούνται να φύγουν. Οι κάτοικοι που δεν θέλουν να αφήσουν τα σπίτια τους και τα ζώα τους παραμένουν οικειοθελώς. Εκεί έφτασαν εθελοντές της ActionAid Ελλάς για να τους δώσουν τρόφιμα και νερό. Δραματική είναι η κατάσταση και σε χωριά των Τρικάλων. Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στη Φαρκαδόνα, στην Πηνειάδα, στο Κεραμίδι και σε οικισμούς που βυθίστηκαν κάτω από το νερό.

Δραματική κατάσταση

Στα Μεγάλα Καλύβια και στην Αγία Κυριακή, χωριά κοντά στην πόλη των Τρικάλων, που δέχτηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας, η κατάσταση είναι δραματική, όπως και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τον Πηνειό ποταμό.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Τρικάλων προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ύστερα από καταπτώσεις και κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με γέφυρες που έχουν γκρεμιστεί και δρόμους που δεν είναι σε κυκλοφορία.

Παράλληλα, ο Δήμος Τρικκαίων έχει αρχίσει τη διαδικασία καταγραφής ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel», ενώ έχει μετατρέψει το γυμναστήριο του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων σε κέντρο υποδοχής πληγέντων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα