Βίντεο-σοκ: Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δίνει εντολή για απρόκλητη επίθεση

Σταδιακή υποχώρηση της στάθμης του Πηνειού σημειώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, γεγονός που αποτιμήθηκε ως θετικό από τους επιστήμονες για τον μετριασμό των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει απελπιστική, με ολόκληρα χωριά και περιουσίες συμπολιτών μας να παραμένουν θαμμένα κάτω από τόνους λάσπης. Με λίγα λόγια, ο μεγάλος όγκος νερού του Πηνειού που απειλούσε τα τελευταία 24ωρα την πόλη της Λάρισας, φτάνοντας στα 10 μέτρα, ενώ το όριο ασφαλείας είναι τα 7 μέτρα, μετακινήθηκε προς τα Τέμπη και το Δέλτα του Πηνειού, αποσυμφορίζοντας την περιοχή.

Χαρακτηριστικό αυτής της ογκώδους μετακίνησης είναι το γεγονός ότι η ύψους 18 μέτρων γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Τεμπών, είχε σκεπαστεί από τα νερά που συνέρρεαν στην περιοχή. Οι εικόνες από τη σφοδρότητα του φαινομένου καταγράφηκαν σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμού του Δήμου Τεμπών, όπου φαίνεται ότι τα νερά που γέμισαν την κοιλάδα «άγγιξαν» την κρεμαστή πεζογέφυρα, καλύπτοντας το εκκλησάκι, που βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος. Οπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, η κρεμαστή πεζογέφυρα «προς το παρόν είναι εκεί όρθια. Εύχομαι να παραμείνει έτσι».

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί

Συνεχίστηκαν μέχρι χθες αργά το απόγευμα οι απεγκλωβισμοί και οι αντλήσεις υδάτων σε συνοικίες της Λάρισας και συγκεκριμένα στις περιοχές Γιάννουλη, Νέα Σμύρνη και Αγιο Θωμά, με τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη να διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του τους πολίτες ότι δεν θα υπάρξουν άλλα πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη και να καθησυχάζει ότι η ποιότητα του νερού είναι κατάλληλη για πόση.

Συμπληρώνοντας ο δήμαρχος, διευκρίνισε ότι οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με φορτωτές στη Γιάννουλη θα πραγματοποιούνται μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως μεταφορά προσωπικού ασφαλείας για κλινικές, ηλικιωμένων, εγκύων κ.λπ. «Δεν θα γενικευτεί για τους πολίτες αυτός ο τρόπος μεταφοράς» τόνισε. Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή των εργατικών κατοικιών της Γιάννουλης σημειώθηκαν πολλοί απεγκλωβισμοί κατοίκων, με δύο αδέλφια να καταφέρνουν να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο πάνω από 200 άτομα μέσα σε δύο ημέρες!

Σημειώνεται ότι για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες 2.654 κλήσεις για απεγκλωβισμό, 405 αντλήσεις υδάτων και είχαν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.297 άτομα. Αίσθηση προκάλεσαν τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την προχθεσινή συγκέντρωση πλημμυροπαθών έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα και αποτύπωναν την απρόκλητη χρήση βίας των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος ανυπεράσπιστων πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά.

Μάλιστα, σε ένα από αυτά τα βίντεο και σε χρόνο που προηγήθηκε της επίθεσης στο συγκεντρωμένο κόσμο, αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ φέρεται ότι λέει σε συναδέλφους του: «Θα μπούμε μέσα στον κόσμο. Θα σπάσουν αυτοί. Και τίποτα να μην πέσει, ξύλο θα πέσει. Θα μπούμε μέσα στον κόσμο, εντάξει;» Εξαιτίας του βίντεο και της γενικής κατακραυγής για τη βία που υπέστησαν οι ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι πλημμυροπαθείς, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας διέταξε Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση (ΠΔΕ) προκειμένου να διερευνηθούν ενέργειες αστυνομικών, οι οποίες καταγράφονται σε βίντεο που αναπαράγονται σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θυμίζουμε ότι από τα άγρια επεισόδια προσήχθησαν 24 άτομα και τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα