Η Μαγνησία εκπέμπει SOS: Διψάει ο Βόλος, χάθηκαν οι υποδομές στο νότιο Πήλιο

Τις πληγές της μετρά και η Μαγνησία, μία εβδομάδα μετά το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας «Daniel», με ολόκληρα χωριά να παραμένουν βυθισμένα στα λασπόνερα, δίχως φαγητό, πόσιμο νερό και ρεύμα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο ο Βόλος όσο και το Πήλιο, όχι μόνο στις υποδομές της υδροδότησης, αλλά και στο οδικό δίκτυο, αφού έχουν πέσει οι δρόμοι και έχουν καταρρεύσει γέφυρες. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες και στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, στο Μικρό, στον Κατηγιώργη, στα Ποτιστικά και στην Πάλτση, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Στον Βόλο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές που αφορούν την υδροδότηση των χιλιάδων κτιρίων και οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ κατάφεραν να δώσουν νερό με πολύ χαμηλή πίεση για δύο ώρες στο κέντρο του Βόλου και στη Νέα Ιωνία, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι πόσιμο, αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

Οπως έγινε γνωστό, το νερό που διατέθηκε προήλθε από τέσσερα αντλιοστάσια, αλλά αποτελεί λιγότερο από το 10% των αναγκών της πόλης. Αλλωστε, ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος προειδοποίησε πως για να επανέλθει η υδροδότηση κανονικά ίσως χρειαστούν και 15 με 20 ημέρες. Παράλληλα, χιλιάδες φιάλες με εμφιαλωμένο νερό διανέμονται δωρεάν από τον Δήμο Βόλου σε διάφορες περιοχές σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Σε συνοικίες του Βόλου, όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, η Παγασών, ο Αγιος Παντελεήμονας, το Ορφανοτροφείο, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να απομακρυνθούν οι τεράστιες ποσότητες λάσπης και φερτών υλών από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Την ίδια ώρα, το μέγιστο πρόβλημα παραμένουν οι κατεστραμμένοι δρόμοι. Μπορεί να αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση του Βόλου με το νότιο Πήλιο με την τοποθέτηση από τον Ελληνικό Στρατό σε χρόνο-ρεκόρ μιας γέφυρας τύπου Belley στη θέση αυτής που κατέρρευσε μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας, όμως τα προβλήματα είναι τεράστια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νότιο Πηλίου, όπου παραμένουν αποκομμένες αρκετές περιοχές.

Καταστροφή έχει υποστεί το οδικό δίκτυο και στο ανατολικό Πήλιο, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Μαγνησίας προσπαθεί να στηρίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω των εκτεταμένων ζημιών τις οποίες υπέστησαν, αλλά και τους εργαζομένους σε αυτές. Πρόκειται για εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ένδυσης, υπόδησης και λιανικής. Σημαντική ήταν και η επιχείρηση που στήθηκε από την Πυροσβεστική, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας, ως χθες το πρωί είχαν πραγματοποιηθεί στη Μαγνησία 905 αντλήσεις υδάτων και είχαν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σχετικά με τα ημερήσια και αθροιστικά ύψη βροχής που συνόδευσε την κακοκαιρία «Daniel». Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, η Ζαγορά Πηλίου δέχτηκε 1.096,2 mm βροχής, η Πορταριά Πηλίου 884,5 (αν και ο πραγματικός αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, λόγω παύσης μετάδοσης δεδομένων από τις 6 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας βλάβης του μετεωρολογικού σταθμού) και η Πεζούλα Καρδίτσας 762,4.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος (Πορταριά Πηλίου) είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους (Περτούλι και Βόλος).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα