Εισαγγελικό «όχι» στους φονιάδες!

Στον Αρειο Πάγο η υπόθεση Τοπαλούδη. Απορριπτική η εισήγηση για την αναίρεση των ποινών των καταδικασθέντων

Στο κενό φαίνεται να πέφτει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- κάθε νομική προσπάθεια των δύο καταδικασθέντων για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη να εξασφαλίσουν μια πιο ήπια ποινική μεταχείριση και να μειώσουν τις ποινές των ισοβίων και της 15ετούς κάθειρξης που τους έχει επιβάλει το Εφετείο.

Αυτό διαφαίνεται από την πρόταση που έκανε χθες στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντιεισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ελένη Κοντακτσή, ζητώντας την απόρριψη των αιτήσεων που έχουν καταθέσει ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του αλβανικής καταγωγής για αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Σε περίπτωση που το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα κάνει δεκτή με την απόφαση που θα εκδώσει το επόμενο διάστημα την πρόταση της αντιεισαγγελέως, τότε το καθεστώς της καταδίκης των δύο νεαρών θα παραμείνει όπως διαμορφώθηκε με την απόφαση του Εφετείου της Αθήνας.

Η συζήτηση επί των αιτήσεων αναίρεσης των δύο δραστών της δολοφονίας της άτυχης φοιτήτριας τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο άρχισε νωρίς χθες το πρωί σε αίθουσα του Αρείου Πάγου.

Στο ακροατήριο δεν παρευρίσκονταν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, ούτε όμως και κάποιος εκ των δύο δραστών της δολοφονίας της. Λαμβάνοντας τον λόγο, η κυρία Κοντακτσή, αφού ανέλυσε ένα προς έναν τους λόγους αναίρεσης που προέβαλαν οι καταδικασθέντες, ζήτησε την απόρριψη όλων, επισημαίνοντας ότι η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου δεν πρέπει να αναιρεθεί, καθώς φέρει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτούν ο νόμος και το Σύνταγμα.

Διά των συνηγόρων τους οι δύο νεαροί υποστήριξαν ότι κατά τη δίκη τους στο Εφετείο παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς τους κυρίως λόγω της πληθώρας των δημοσιευμάτων σε βάρος τους, ότι τα μέλη του δικαστηρίου δεν έλαβαν υπόψη τους σημαντικά στοιχεία καθώς και ότι δεν ζητήθηκε ποτέ το άνοιγμα του υπολογιστή και των τηλεφώνων της αδικοχαμένης κοπέλας. Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε ο ισχυρισμός του 26χρονου Ροδίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Εφετείο δεν έλαβε υπόψη του την κατάσταση της ψυχικής του υγείας συνδυαστικά με τη χρήση ουσιών αλλά και τη… μεταμοντέρνα σεξουαλικότητά του!

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην αίτησή αναιρέσεώς του, ο συγκατηγορούμενός του τού είχε ζητήσει εκείνο το βράδυ «να έχει ταυτόχρονο διπλό ρόλο αντίθετης δράσης» στη συνεύρεση με την κοπέλα!

Απαντώντας σε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι καταγράφονται στις αιτήσεις των καταδικασθέντων, η εισαγγελέας βήμα βήμα ζήτησε την απόρριψή τους, επισημαίνοντας πως κατά την ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη στο Εφετείο και κατέληξε στη βαριά καταδίκη των δύο νεαρών τηρήθηκε κάθε κανόνας για δίκαιη δίκη τους και έγινε σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητάς τους.

«Οι δικαστές δεν επηρεάζονται από τα δημοσιεύματα, αποφασίζουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους» τόνισε η κυρία Κοντακτσή και απαντώντας στα περί… μεταμοντέρνας σεξουαλικότητας του 26χρονου Ροδίτη, επισήμανε πως και αυτός ο ισχυρισμός ελήφθη υπόψη από δικαστές και ενόρκους. Στον αντίποδα της εισαγγελικής αγόρευσης, οι συνήγοροι των δύο καταδικασθέντων ζήτησαν την απόρριψη της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου, ενώ οι δικηγόροι της οικογένειας Τοπαλούδη συντάχθηκαν με τη νομική άποψη της κυρίας Κοντακτσή. Τον τελευταίο λόγο πλέον επί της υπόθεσης έχει το ΣΤ’ Τμήμα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με σχετική απόφαση που θα εκδώσει το επόμενο διάστημα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα