Εξώδικο Λιανού στη «δημοκρατία» για το «Αργος»

Τι ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το δημοσίευμά μας που αφορούσε το πρακτορείο Τύπου

Εξώδικη διαμαρτυρία στη «δημοκρατία» έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός για το δημοσίευμα με τίτλο «Προβληματική απόφαση για το Αργος» που αφορούσε την απόφαση της Ολομέλειας της ανεξάρτητης Αρχής για το μοναδικό πρακτορείο Τύπου στη χώρα μας (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη).

Στην εξώδικη διαμαρτυρία ο κ. Λιανός ισχυρίζεται ότι το άρθρο της εφημερίδας μας είναι προδήλως ψευδές και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς συντάκτης της απόφασης της Ολομέλειας «ήταν ο κ. Π. Φώτης και προεδρεύουσα των συνεδριάσεων η κυρία Μπενετάτου. Αντιθέτως εγώ δεν συμμετείχα στις διασκέψεις της Ολομέλειας και την ψηφοφορία για την έκδοση της Απόφασης, δεν υπέγραψα την απόφαση και δεν αναφέρομαι σε κανένα σημείο ως συντάκτης της».

Ο κ. Λιανός αναφέρει ακόμη ότι «αν και προήδρευσα στις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πριν από την τέταρτη συνεδρίαση στις 17.6.2021 υπέβαλα την υπ’ αριθ. Πρωτ. 343/17.06.2021 δήλωση αποχής μου προς τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Ε.Α. για λόγους ευπρέπειας, η οποία ομοφώνως έγινε δεκτή».

Και συνεχίζει συμπληρώνοντας πως «επομένως από εκείνο το χρονικό σημείο και εντεύθεν δεν συμμετείχα σε καμία επόμενη συνεδρίαση», αλλά και πως η «δημοκρατία» δεν είχε άγνοια της αποχής του, καθώς «συμμετείχε κατά την προφορική συζήτηση της υπό κρίση υποθέσεως ως παρεμβαίνουσα». Ως εκ τούτου ο πρόεδρος της Ε.Α. υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας μας είναι προσβλητικό.

Απάντηση «δημοκρατίας»

Στην εξώδικη διαμαρτυρία του ο κ. Λιανός παραδέχεται επί της ουσίας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι από τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά του, ακέφαλη. Η υπόθεση του πρακτορείου διανομής «Αργος» είναι στην πραγματικότητα η μία από τις μόλις δύο εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις, την οποία έχει εξετάσει η Ολομέλεια της Ε.Α., αυτά τα τέσσερα χρόνια που ο κ. Λιανός υποτίθεται ότι είναι στο τιμόνι της. Και δεν κατάφερε καν να ολοκληρώσει την παρουσία του σε αυτήν. Αλλά η διαδικασία άρχισε και συνέχισε για μεγάλο διάστημα με εκείνον να προεδρεύει.

Ο κ. Λιανός ζήτησε την εξαίρεσή του πριν από την έναρξη της τέταρτης συνεδρίασης της Ολομέλειας που εξέταζε την υπόθεση, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, υπό το γενικό «για λόγους ευπρέπειας». Τότε είχαν διατυπωθεί απορίες αλλά και φόβοι περί «κακοδικίας» (που επιβεβαιώθηκαν με την απόφαση), καθώς είναι πρωτοφανές ένας πρόεδρος να ζητά την εξαίρεσή του αφού έχει πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος μιας διαδικασίας που προσομοιάζει σε αυτή των δικαστηρίων.

Η κυρία Μπενετάτου, μάλιστα, που πήρε τη θέση του τότε, αρνήθηκε πως υπήρξε επικοινωνία του προέδρου με τους δικηγόρους της Αργος. Ο κ. Λιανός όμως δεν απάντησε ποτέ ώστε να διαφυλάξει το κύρος της Επιτροπής. Είναι πασιφανές πως ο κ. Λιανός βρήκε τότε αυτόν τον εύσχημο τρόπο (τον οποίο επαναφέρει απροσδόκητα με υπερηφάνεια) προκειμένου να φανεί ότι εξαιρεί τον εαυτό του (όπως αποδεικνύει η ιστορία), ίσως για να μπορεί στη συνέχεια να πει ένα μεγαλεπήβολο «νίπτω τας χείρας μου» και να σώσει την προσωπική του φήμη.

Ομως πρόεδρος ανεξάρτητης Αρχής a la carte δεν υπάρχει. Εάν ο κ. Λιανός θεωρεί πως υπάρχει απόφαση της Επιτροπής για την οποία δεν είναι υπεύθυνος από τη θέση του προέδρου, τότε παραδέχεται πως η Ε.Α. δεν έχει στην πραγματικότητα πρόεδρο. Εάν υποστηρίξει ότι εκτελεί τα καθήκοντά του, τότε είναι υπεύθυνος ως επικεφαλής και γι’ αυτή την απόφαση, η οποία βάζει σε κίνδυνο το μέλλον του Τύπου στην Ελλάδα, γεγονός που έχει ήδη καταγραφεί ως μαύρη σελίδα στην ιστορία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα