Περιοριστικοί όροι στον τέως CEO του ΟΣΕ για τα Τέμπη!

Η απόφαση πάρθηκε με σύμφωνη γνώμη του εφέτη ανακριτή και του εισαγγελέα, επιβάλλοντάς του εγγύηση 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Ελεύθερος αφέθηκε χθες ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Σπύρος Πατέρας, μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος ερευνά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Ο επικεφαλής του ΟΣΕ την περίοδο 2020-2022 διώκεται για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών διά παραλείψεως και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και της ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως.

Η δίωξη ασκήθηκε καθώς δεν είχε φροντίσει για τη συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως του ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας GSM-R και του συστήματος σηματοδότησης, τα οποία δεν λειτουργούσαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όταν συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες στα Τέμπη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άτομα.

Επίσης κατηγορείται και για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς ενέκρινε τη μετάθεση του 59χρονου από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στη θέση του σταθμάρχη, αν και υπερέβαινε το όριο ηλικίας που είχε τεθεί από τον ΟΣΕ στη σχετική προκήρυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ο κ. Πατέρας αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ρίχνοντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στην ΕΡΓΟΣΕ.

Μετά την απολογία ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ αφέθηκε ελεύθερος, με σύμφωνη γνώμη του εφέτη ανακριτή και του εισαγγελέα Λάρισας, επιβάλλοντάς του τους περιοριστικούς όρους της εγγύησης των 50.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Σήμερα έχει προγραμματιστεί να απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΕ και την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 – Ιούνιος 2020.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι απολογίες είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία οι κατηγορούμενοι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν σε νέες ημερομηνίες. Υπενθυμίζεται πως για τη σιδηροδρομική τραγωδία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε 15 άτομα, ενώ έχουν προφυλακιστεί δύο από τους κατηγορουμένους. Πρόκειται για τον 59χρονο μοιραίο σταθμάρχη και τον επιθεωρητή του ΟΣΕ που τον όρισε βάρδια.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών όλων των κατηγορουμένων, ο εφέτης ανακριτής ενδεχομένως θα προχωρήσει στην άσκηση και νέων διώξεων, εφόσον ανακύψουν ευθύνες κατά άλλων προσώπων. Σε διαφορετική περίπτωση θα ολοκληρώσει την ανάκριση, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα