Ούτε δεκάρα δεν έλαβαν οι πληγέντες από το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας

Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν λάβει όσοι επλήγησαν από το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας στη Μαγνησία, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τις πλημμύρες που τους κατέστρεψαν σπίτια και περιουσίες.

Απεγνωσμένοι είναι οι πληγέντες στο Νέο Δέλτα, οι οποίοι αισθάνονται πως είναι στο έλεος του Θεού, καθώς οι Αρχές δεν φρόντισαν να τους δώσουν κάποια αποζημίωση για τις ζημιές, ενώ ζουν από τα συσσίτια της Μητρόπολης και τη βοήθεια εθελοντών.

Μια από τους πλημμυροπαθείς είναι η Φωτεινή Νικολούλη, η οποία είδε όλα τα πράγματα του σπιτιού της να καταστρέφονται. Είχε ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού της για να σωθεί μαζί με την οικογένειά της, όταν η γέφυρα της περιοχής έφραξε από φερτά υλικά και τα νερά του χειμάρρου Ξηριά βρήκαν διέξοδο στη γειτονιά της.

«“Εσπασε το ποτάμι. Τρέξτε να σωθείτε. Τρέξτε!” φώναζα. Παίχτηκαν απερίγραπτες σκηνές. Πετούσαμε σχοινιά πάνω από το ταρατσάκι για να σώσουμε όσους μπορούσαμε. Μια γιαγιά παραλίγο να πνιγεί. Το νερό πήρε μαζί του αυτοκίνητα, μηχανάκια. Το μόνο καλό είναι ότι δεν πνιγήκαμε» περιέγραψε η γυναίκα τις δραματικές ώρες που έζησε. Ομως, από τότε συνεχίζεται ο «γολγοθάς», καθώς η οικογένειά της δεν έχει πάρει καμία ενίσχυση από την Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι από την πλημμύρα σώθηκαν μόνο το ψυγείο, καναπέδες και δύο τηλεοράσεις.

«Μας φέρνει φαγητό η Εκκλησία για να τρώμε, ενώ κοιμόμαστε σε τρεις καναπέδες που μας έδωσαν εθελοντές. Εχουν καταστραφεί τα πάντα στο σπίτι, ενώ μόλις πιάσει μια βροχή φοβόμαστε» τονίζει η κυρία Φωτεινή, η οποία ζητά από την Πολιτεία να βοηθήσει οικονομικά τους πλημμυροπαθείς του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας στη Μαγνησία. «Κάτι πρέπει να κάνουμε. Είμαστε στο έλεος του Θεού. Φοράμε τα ρούχα και τα παπούτσια που μας φέρνουν εθελοντές, τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ που είναι δίπλα μας. Είναι οι μόνοι αυτοί και η Εκκλησία που μας συμπαραστέκονται» επισημαίνει.

«Πρέπει να υπάρξει μια πρόβλεψη. Εμείς φταίμε που πλημμυρίσαμε; Είναι πολλοί που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμάς. Δεν είμαστε οι μόνοι. Να έρθει ένας αρμόδιος να μας δει. Δεν πρέπει να ξεκινήσει η ζωή μας και πάλι; Δεν έχουμε χρήματα ούτε για να πάρουμε τα φάρμακά μας ούτε μαντίλι για να κλάψουμε» καταλήγει η απεγνωσμένη γυναίκα.


Εμειναν χωρίς αποζημιώσεις οι κάτοικοι στη Γιάννουλη

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι που διαμένουν σε εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη Λάρισας, οι οποίοι επλήγησαν από την καταιγίδα «Daniel». Ο λόγος είναι ότι, εξαιτίας της ανικανότητας και της αδιαφορίας των υπευθύνων, δεν μπορούν να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις κατεστραμμένες οικοσκευές τους από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού.

Οπως επισημαίνουν εργαζόμενοι στον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ο ΟΕΚ είχε κατασκευάσει δύο οικισμούς στην περιοχή, με τους οικιστές, παρότι δεν έχουν ακόμη τα οριστικά συμβόλαια, να υποχρεούνται να τα δηλώνουν στο Ε9 και να πληρώνουν τον αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι δεν το γνώριζαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις.

Εξίσου σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και με τις οικονομικές υποχρεώσεις των οικιστών εργατικών κατοικιών, που απορρέουν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους βάσει της Υ.Α. 13097/661/13.04.17. Αρκετοί οικιστές λόγω των καταστροφών δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεών τους. Επομένως, απαιτούνται αναλυτική μελέτη και να τροποποιηθούν οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις για να χορηγηθεί επιπλέον χρόνος καταβολής των δόσεων με την παράταση των συνολικών χρονικών ορίων, για να πετύχουν τις μειώσεις των οφειλών τους, καθολική χορήγηση επιπλέον παράτασης για «πάγωμα» των οφειλών κ.ά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα