Η ελληνική κοινωνία στο έλεος χούλιγκαν

Κρίσιμες ώρες για αστυνομικό που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα που έριξαν χούλιγκαν σε αγώνα βόλεϊ στου Ρέντη μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Μόλις τέσσερις μήνες μετά την καταδρομική επίθεση των Κροατών χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής κι ενώ ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ., που τους άφησε να διασχίσουν τη μισή χώρα ανενόχλητοι, παραμένουν αναπάντητα, αποδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο πως το πάθημα δεν έγινε μάθημα!

Αυτή τη φορά ένας νεαρός αστυνομικός χαροπαλεύει έπειτα από άγρια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το γήπεδο του βόλεϊ «Μελίνα Μερκούρη», κατά τη διάρκεια του ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

Στο ίδιο έργο θεατές, οι πολίτες βρέθηκαν ακόμη μία φορά «έρμαια» στα χέρια των χούλιγκαν, οι οποίοι πλέον μετατρέπουν ακόμη και τους αγώνες βόλεϊ σε πεδία μάχης, την ώρα που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -με σταυρωμένα τα χέρια- διαμηνύει ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Και όλα αυτά μόλις λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια στον Βόλο, όπου και πάλι οπαδοί συγκεκριμένης ομάδας μετέτρεψαν το γήπεδο σε πεδίο μάχης, με ναυτικές φωτοβολίδες, καδρόνια και πέτρες.

Οικογένειες με παιδιά, φίλαθλοι και απλοί πολίτες που είχαν πάει να παρακολουθήσουν τον αγώνα βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη στη μέση επεισοδίων που ξέσπασαν ανάμεσα σε φανατισμένους οπαδούς. Οι συνέπειες ήταν ολέθριες, με τον ένστολο να τραυματίζεται και με εκατοντάδες νεαρούς να οδηγούνται στην Ασφάλεια.

Οι εξελίξεις για την υπόθεση έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας, αφού χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά να εποπτεύει τις έρευνες για την επίθεση σε βάρος του αστυνομικού και να διακριβώσει αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, όπως είναι εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, καθώς και στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών.

Τα αιματηρά επεισόδια άρχισαν την Πέμπτη, στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο στου Ρέντη, όπου είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το ντέρμπι. Παρά το γεγονός ότι στον περίβολο του γηπέδου υπήρχε αστυνομική παρουσία, αποδείχθηκε πως ήταν ελλιπής για να αντιμετωπίσει τους μαινόμενους χούλιγκαν, που εμφανίστηκαν στο σημείο. Περίπου 150 άτομα στήθηκαν μπροστά στους αστυνομικούς και άρχισαν να επιτίθενται με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες ναυτικού τύπου, πέτρες και καδρόνια. Ακολούθησαν σκηνές που προσομοίαζαν μάχη στην περιοχή και μία από αυτές τις φωτοβολίδες καρφώθηκε στο αριστερό πόδι του αστυνομικού.

Εκαψαν ρούχα

Στο γήπεδο επικράτησαν στιγμές αλλοφροσύνης, με οικογένειες με παιδιά να ουρλιάζουν και με φιλάθλους να τρέχουν να σωθούν. Μέχρι αργά το ίδιο βράδυ είχαν γίνει 424 προσαγωγές στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, προκειμένου να γίνει εξακρίβωση στοιχείων και να διαπιστωθεί αν και ποιοι εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια. Παράλληλα, από την έρευνα στο «Μελίνα Μερκούρη» βρέθηκαν μπλούζες, μπουφάν, κουκούλες τύπου full face, υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, κροτίδες και φωτοβολίδες. Μάλιστα, στις τουαλέτες του γηπέδου εντοπίστηκαν και καμένα ρούχα, στοιχείο που αποδεικνύει πως οι αδίστακτοι χούλιγκαν επιχείρησαν να βρουν καταφύγιο στο κτίριο, ανάμεσα στους έντρομους πολίτες και προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Χθες, ο εφιάλτης συνεχίστηκε, αφού δεκάδες συγγενείς των νέων που έχουν προσαχθεί βρέθηκαν έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, προκειμένου να ενημερωθούν για την υγεία τους και για τις εξελίξεις. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και αρκετοί ανήλικοι, με τους γονείς να προχωρούν σε διαμαρτυρία, «κλείνοντας» την Πέτρου Ράλλη, αφού για περισσότερες από 15 ώρες δεν είχαν καμία ενημέρωση για την κατάστασή τους. Στη συνέχεια, αξιωματικός της Αστυνομίας ενημέρωσε τους συγγενείς ότι οι προσαχθέντες θα εξεταστούν, ώστε να διακριβωθεί αν έχουν στα χέρια τους ίχνη πυρίτιδας.

Ωστόσο, έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών μητέρα ανήλικου παιδιού κατήγγειλε ζωντανά σε τηλεοπτική εκπομπή πως είδε μπροστά στα μάτια της να ασκούν βία στο παιδί της. «Τους έκαναν σωματικό έλεγχο και το παιδί μου είχε τα χέρια του σηκωμένα. Τότε το χτύπησαν με ένα αντικείμενο οι αστυνομικοί, έπεσε στα σκαλιά της κλούβας και τον τράβηξαν από το γιλέκο του» φέρεται ότι είπε, ενώ μία άλλη γυναίκα συμπλήρωσε: «Εμένα το παιδί μου ήταν μέσα και μας είπε ότι έγιναν επεισόδια, έβγαιναν καπνοί και δεν τους άφηναν να βγουν έξω».


Σε τεχνητό κώμα έπειτα από δύο επεμβάσεις, υπέστη ανακοπή αλλά τον επανέφεραν

Το αιματοβαμμένο ντέρμπι στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Κρατικό της Νίκαιας. Ο ένστολος, που υπηρετεί στην 535 Διμοιρία και δέχθηκε ναυτική φωτοβολίδα, δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του, με τους γιατρούς να καταβάλλουν υπερπροσπάθειες για να τον κρατήσουν στη ζωή. Ενδεικτικό της κατάστασής του είναι το γεγονός ότι χθες μπήκε σε τεχνητό κώμα!

Την απόφαση έλαβαν οι γιατροί που τον παρακολουθούν, για να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση της υγείας του. Σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα να τον αποσωληνώσουν, ώστε να διαπιστώσουν πώς αντιδρά ο οργανισμός του. Νωρίτερα, το βράδυ της Πέμπτης, ο 31χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργείο, όπου συνεχίστηκε η προσπάθεια ανάνηψης, με μαζικές μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων και υψηλές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Ωστόσο, υπέστη καρδιακή ανακοπή, αλλά έγινε ΚΑΡΠΑ και επανήλθε στη ζωή ύστερα από δέκα λεπτά!

Οπως προέκυψε από το ιατρικό ανακοινωθέν, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες μυϊκές καταστροφές στο σώμα του, ενώ αφαιρέθηκε μεταλλική βολίδα διαστάσεων 5x2x2 cm και άλλα μεταλλικά θραύσματα στην περιοχή των μηριαίων αγγείων. «Διαπιστώθηκε επίσης εκρηκτική κάκωση επιπολής μηριαίας αρτηρίας και φλέβας και κλάδων αυτών, οι οποίες απολινώθηκαν για έλεγχο της αιμορραγίας στα πλαίσια ελέγχου της βλάβης (damage control), έγινε χειρουργικός καθαρισμός και απομάκρυνση νεκρωμένων ιστών, έκπλυση του τραύματος και επίδεση» αναφέρθηκε σχετικά.

Χθες το πρωί οι γιατροί έκαναν και δεύτερο χειρουργείο στον νεαρό αστυνομικό, προκειμένου να καθαρίσουν το βαθύ τραύμα, και στη συνέχεια επέστρεψε στη ΜΕΘ για παρακολούθηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό για την υγεία του υπήρξε το γεγονός ότι έχασε πολύ αίμα μετά το χτύπημα με τη ναυτική φωτοβολίδα. «Είναι νωρίς ακόμη για να διαπιστώσουμε αν η τεράστια απώλεια αίματος έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται η κατάστασή του εξαιρετικά κρίσιμη» δήλωσε χθες στέλεχος του νοσοκομείου.


Οι αστυνομικοί ζητούν διακοπή όλων των πρωταθλημάτων

Ακόμα μία σύσκεψη για την οπαδική βία, στον απόηχο του νέου τραγικού επεισοδίου που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού, γίνεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα συμμετάσχουν, εκτός του πρωθυπουργού, οι υπουργοί Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Βρούτσης, Σταύρος Παπασταύρου, Ακης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος. Θυμίζουμε ότι και τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε γίνει σύσκεψη για την οπαδική βια, όπως αποδείχτηκε όμως και προχθές χωρίς αποτέλεσμα. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας θα γίνονται με την ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου, καθώς και με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διά μαγείας» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέδωσαν ανακοίνωση, ζητώντας τη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα. Σε αυτήν εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους για τη «δολοφονική επίθεση εις βάρους του συναδέλφου» τους. Επίσης, καλούν τόσο τους αρμόδιους φορείς να υψώσουν τείχος σε παρόμοιες ενέργειες βίας όσο και την ελληνική Δικαιοσύνη «να αναζητήσει τις ευθύνες, όσο ψηλά και αν αυτές υπάρχουν, σε επίπεδο ιδιοκτησιών, που ουσιαστικά λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί σε δολοφονικές ενέργειες».

Η αντιπολίτευση, από την άλλη, σύσσωμη τονίζει την αδήριτη ανάγκη άμεσης και δραστικής αντιμετώπισης των φαινομένων οπαδικής βίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση. «Η σημαία της ασφάλειας που διαφήμιζε η κυβέρνηση έχει υποσταλεί εδώ και καιρό» κατήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε πως «δεν πάει άλλο πια αυτή η κατάσταση. Το χθεσινό συμβάν είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.


Αθλια ανακοίνωση από τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό

Μνημείο αθλιότητας και δειλίας συνιστά η χθεσινή ανακοίνωση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, που αντί να καταδικάσει ακαριαία τη δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό, προσπάθησε να πείσει ότι τα επεισόδια έκαναν… άλλοι, που ήταν πολύ μακριά από το γήπεδο και δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα του Πειραιά. Και όλα αυτά την ώρα που σειρά στοιχείων (καμμένα ρούχα, σουγιάδες κ.λπ.) βρέθηκαν μέσα στο γήπεδο και αποδεικνύουν ποιοι προκάλεσαν τα επεισόδια.

Κατά τα λοιπά, ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός σωστά διαμαρτύρεται για τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι υπόλοιποι απλοί φίλαθλοι (μεταξύ των οποίων και παιδιά) που αποκλείστηκαν στο γήπεδο από την Αστυνομία.

«Η πανικόβλητη και τραγική αντίδραση των εποπτών της Αστυνομίας ήταν να ρίξουν αμέτρητα χημικά και δακρυγόνα κοντά στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να δηλητηριαστεί η ατμόσφαιρα εντός του κλειστού γηπέδου, να κινδυνεύσουν περίπου 800 παρευρισκόμενοι (αποστολές ομάδων, συνοδοί, παράγοντες του αγώνα και φίλαθλοι, ανήλικοι αθλητές Ακαδημιών και νεαροί επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της ομάδας μας), να επικρατήσει πανικός σε οικογένειες και μικρά παιδιά, και φυσικά να διακοπεί ο αγώνας (γεγονός που είναι το λιγότερο που μας ενδιαφέρει), καθόσον δεν ήταν δυνατή ούτε η έξοδος ούτε η παραμονή στο γήπεδο.

Αυτή η τραγική, ανεύθυνη και επικίνδυνη αντίδραση των επιτελαρχών της Αστυνομίας συνεχίστηκε με τον ακόμη πιο τραγικό τρόπο. Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, όχι μόνο την αθλητική, αποφασίστηκε η ΟΜΗΡΙΑ όλων των φιλάθλων εντός του κλειστού γηπέδου, με τη χρήση βίας, επειδή τραυματίσθηκε αστυνομικός» ανέφερε ο Ολυμπιακός.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα