Στα ίχνη του «καθοδηγητή» η Αστυνομία

Η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται πως γνωρίζει σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί για να βάλει στο χέρι τον άγνωστο 40χρονο άνδρα, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης, εκτιμώντας ότι η φωτοβολίδα τελικά θα την οδηγήσει σε αυτόν

Τα κομμάτια του παζλ που θα οδηγήσουν στα ίχνη του μυστηριώδους «καθοδηγητή», ο οποίος έδωσε το «σύνθημα» για την έναρξη των αιματηρών επεισοδίων έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», στου Ρέντη, προσπαθούν να ενώσουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νικαίας.

Αν και στην ομολογία του ο 18χρονος συλληφθείς, ο οποίος στόχευσε σε ευθεία βολή και τραυμάτισε τον άτυχο αστυνομικό, απέφυγε να κατονομάσει το πρόσωπο που τον μετέτρεψε σε «φονικό όπλο» -δείχνοντάς του μάλιστα πώς να χρησιμοποιήσει τη μοιραία ναυτική φωτοβολίδα-, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται πως γνωρίζουν σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν για να βάλουν στο χέρι τον άγνωστο άνδρα, ηλικίας 35 έως 40 χρόνων, ο οποίος διαφεύγει μέχρι στιγμής της σύλληψης.

Tο λάθος

Οπως λένε χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Αστυνομίας, το λάθος του κουκουλοφόρου «καθοδηγητή» να χρησιμοποιήσει φωτοβολίδα και όχι μολότοφ για να δώσει το σήμα της έναρξης της επίθεσης στην «αγέλη» των αδίστακτων χούλιγκαν πιθανότατα θα τον οδηγήσει κατευθείαν στο «πιάτο» τους. Για να καταφέρουν να τον «δέσουν», οι αστυνομικοί που διεξάγουν έρευνες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν φύλλο και φτερό το «πολεμικό» υλικό που βρέθηκε έξω από το κλειστό γυμναστήριο και ειδικότερα τα υπολείμματα από τρεις φωτοβολίδες που χρησιμοποιήθηκαν στα επεισόδια.

Εν συνεχεία, ό,τι στοιχείο προκύψει από την ανάλυση του DNA και των αποτυπωμάτων που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθεί για να καταφέρουν να ταυτοποιήσουν τον ενορχηστρωτή του δολοφονικού σχεδίου, ο οποίος φέρεται ότι ταιριάζει με παλιό γνώριμο των Αρχών, για τον οποίο οι profillers της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι κρύβεται πίσω από την προσχεδιασμένη επίθεση στου Ρέντη. Μάλιστα, στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση αποδίδεται στον άγνωστο Χ ο ρόλος του ηθικού αυτουργού. Ταυτόχρονα, κομβικής σημασίας θεωρείται από τις διωκτικές Αρχές το υλικό που έχει ληφθεί από τις κάμερες ασφαλείας, καθώς θεωρούν ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ανάλυσή του θα καλύψουν τυχόν κενά στις περιγραφές του 18χρονου οργανωμένου οπαδού του Ολυμπιακού, αλλά και σε εκείνες όσων προθυμοποιήθηκαν να ανοίξουν το στόμα τους και να «κελαηδήσουν».

Σημειώνεται ότι ο «καθοδηγητής» των επεισοδίων που αναζητείται δεν περιλαμβάνεται στα 424 άτομα που προσήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται ότι διέταξε τους χούλιγκαν να βγουν έξω από το γήπεδο και, αφού έδωσε το σήμα, ρίχνοντας πρώτος εναντίον των αστυνομικών, έσπευσε να εξαφανιστεί.

Στη σύλληψη του 18χρονου, που εκτόξευσε τη φωτοβολίδα και έστειλε τον 31χρονο αστυνομικό των ΜΑΤ να χαροπαλεύει στην Εντατική, οδήγησαν οι μαρτυρίες έξι ατόμων, τα οποία έδωσαν πολύτιμα στοιχεία στις αστυνομικές Αρχές. Τα δύο εξ αυτών ήταν ανάμεσα στους προσαχθέντες και βεβαίωσαν ότι ο νεαρός από το Ιλιον πέταξε τη φωτοβολίδα, οι άλλοι δύο τον «κάρφωσαν» ανώνυμα, ενώ η φίλη του 18χρονου κατέθεσε πως ο νεαρός ήταν νευρικός επιστρέφοντας από το γήπεδο και όταν τον ρώτησε τι έχει, της απάντησε πως είχε πάνω του μια φωτοβολίδα και ανησυχούσε μη βρεθούν στοιχεία που να τον ενοχοποιούν. Μάλιστα, επιχείρησε να εξαφανίσει κάθε ίχνος που θα τον πρόδιδε.


Χιλιάδες ένστολοι στους δρόμους για τον 31χρονο άνδρα των ΜΑΤ

Στους δρόμους κατέβηκαν, χθες, χιλιάδες αστυνομικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου συναδέλφου τους στα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη.

Στις 4 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 3.000 ένστολοι, οι οποίοι, κρατώντας πανό, φώναζαν το σύνθημα: «Οι ζωές μας δεν κοστίζουν 30 ευρώ». Λόγω της συγκέντρωσης των αστυνομικών δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία γύρω από το σημείο όπου βρίσκεται το υπουργείο, δηλαδή στη λεωφόρο Κατεχάκη. Δύο ώρες νωρίτερα συγκεντρώθηκαν, έπειτα από κάλεσμα της ΠΟΑΣΥ, και οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χατζόπουλο, γενικό γραμματέα της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, οι χούλιγκαν τους αντιμετωπίζουν ως στόχους, ξεσπούν επάνω τους, ενώ δήλωσε σοκαρισμένος στο άκουσμα της είδησης του σοβαρού τραυματισμού του συναδέλφου του.

«Δεν είμαστε οι σεκιούριτι»

«Να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφο, να επιστρέψει στην καθημερινότητά του σύντομα. Η Αστυνομία πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα γήπεδα. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Δεν είμαστε οι σεκιούριτι των ΠΑΕ. Να καταλάβουν οι πρόεδροι των ΠΑΕ ότι πρέπει να προστατεύσουν το “προϊόν” τους από μόνοι τους. Οι αστυνομικοί εργάζονται για την ασφάλεια του πολίτη. Πρέπει να σταματήσει η παρουσία μας στα γήπεδα» είπε αρχικά και συνέχισε: «Εχουμε αντιμετωπίσει πολλούς τραυματισμούς συναδέλφων. Οι χούλιγκαν θέλουν να ξεσπάνε πάνω μας. Η κυβέρνηση μας είπε πως όσοι απασχολούνται στα γήπεδα θα παίρνουν 30 ευρώ μεικτά. Δεν τα θέλουμε, η ζωή του αστυνομικού δεν αξίζει 30 ευρώ».

Διαμαρτυρία των αστυνομικών πραγματοποιήθηκε με πανό και από όλους τους αστυνομικούς και αξιωματικούς της Διεύθυνσης και των συνδικαλιστών στην Κρήτη. «Επιθέσεις τέτοιου είδους έχουν ως στόχο τον θεσμό της Δημοκρατίας, της ευνομούμενης Πολιτείας μέσα στην οποία θέλουμε να διαβιούμε, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας μας. Εμείς σαν θεσμός, όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους παιχνίδια» αναφέρει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, ενώ σε ανάλογο μοτίβο κινούνται οι ανακοινώσεις και των υπόλοιπων Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων του νησιού. Ανάλογες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε Πάτρα, Αγρίνιο, Λάρισα, Ιωάννινα κ.α.


Επί μία ώρα κατέθετε στον ανακριτή ο 18χρονος χούλιγκαν

Προθεσμία για να απολογηθεί μεθαύριο το πρωί στον ανακριτή έλαβε ο 18χρονος, ο οποίος ομολόγησε ότι έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα που έπληξε τον 31χρονο αστυνομικό των ΜΑΤ στη μηριαία αρτηρία, στέλνοντάς τον να χαροπαλεύει στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νικαίας.

Ο νεαρός οπαδός του Ολυμπιακού παρέμεινε επί μία ώρα, χθες, στα δικαστήρια Πειραιά, προτού επιστρέψει στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του 18χρονου, ο οποίος ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ένας από τους επικεφαλής των αιματηρών επεισοδίων στου Ρέντη τού έδωσε τη ναυτική φωτοβολίδα, καθώς επίσης και οδηγίες για το πώς θα τη ρίξει, ανέφερε πως ο εντολέας του είναι σοκαρισμένος και ζητά πληροφορίες για την υγεία του αστυνομικού. Παράλληλα, υποστήριξε πως στο σημείο όπου βρισκόταν ο άτυχος ένστολος έπεσαν δύο φωτοβολίδες.

«Δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε επεισόδια. Δεν έχει συλληφθεί ποτέ. Δεν έχει τιμωρηθεί, ούτε κατηγορηθεί ποτέ. Και δεν είναι και οργανωμένος οπαδός, όπως ακούστηκε. Ανέφερε ότι ήταν μέσα στο γήπεδο και ότι κάποια στιγμή κάποια άτομα βγήκαν εκτός του γηπέδου. Μέσα σε αυτά και ο 18χρονος και, προφανώς, δεν ξεκίνησε από το σπίτι του, παίρνοντας φωτοβολίδα. Εκεί πέρα κάποιος του την έδωσε, που προφανώς είχε τέτοια πράγματα μαζί του» τόνισε ο Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις». Τέλος, επισήμανε πως το μόνο που γνώριζε η μητέρα του 18χρονου ήταν ότι ο γιος της θα πήγαινε στο γήπεδο. «Αυτή τη στιγμή ο αστυνομικός χαροπαλεύει και το μυαλό όλων μας και της οικογένειας του 18χρονου είναι στην υγεία του αστυνομικού, να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα η υγεία του» κατέληξε ο δικηγόρος του κατηγορουμένου.

Oργανωμένος οπαδός

Ο πατέρας του 18χρονου από την πλευρά του δήλωσε πεπεισμένος ότι ο γιος του παρασύρθηκε, προσθέτοντας ότι έκανε απλά «ένα λάθος». Παράλληλα, διέψευσε ότι ο νεαρός είναι οργανωμένος οπαδός και υποστήριξε πως άλλοι του έδωσαν τη ναυτική φωτοβολίδα, με την οποία τραυμάτισε σοβαρά τον 31χρονο αστυνομικό. «Οποιος το έχει κάνει να τιμωρηθεί. Το έκανε το παιδί μου; Να τιμωρηθεί. Δεν το έχει κάνει το παιδί μου; Να βρεθεί η αλήθεια. Τώρα ήρθαν κάτι φίλοι τους από Καρδίτσα και πήγαν στο βόλεϊ. Πού έμπλεξαν, τι έκαναν; Τα παρέσυραν από εκεί μέσα. Ενα λάθος έκανε το παιδί μου, πρέπει να το κρεμάσουμε; Ενα λάθος έκανε, ένα, πού έμπλεξε» ανέφερε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Το Πρωινό». Τέλος, αποκάλυψε ότι η οικογένειά του «έχασε» ένα παιδί σε τροχαίο το 2012. «Για φαντάσου να έχεις δύο παιδιά. Το ένα στο χώμα και το άλλο στη φυλακή» ανέφερε συγκινημένος και ευχήθηκε ο 31χρονος να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Η κατάσταση του άτυχου αστυνομικού των ΜΑΤ εξακολουθεί να θεωρείται κρίσιμη. Αν και υπήρξε μείωση του ποσοστού αίματος που έχανε και, συνακόλουθα, έχουν μειωθεί τα κατασταλτικά που του χορηγούνται, οι θεράποντες γιατροί δίνουν μάχη να μην εμφανιστεί κάποια λοίμωξη που θα επιδεινώσει περαιτέρω την υγεία του.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα