Οι άγνωστες φιλανθρωπίες του σπουδαίου Βασίλη Καρρά

Με την απώλεια του καλλιτέχνη την Κυριακή το απόγευμα ήρθαν στο φως ιστορίες για τη βοήθεια που πρόσφερε ανώνυμα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη

Πόνος, θλίψη και ένα τεράστιο «γιατί» πλανιέται απ’ τον Βορρά μέχρι τον Νότο από την Κυριακή το απόγευμα, όταν έγινε γνωστή η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του λαϊκού βάρδου Βασίλη Καρρά. Το φτωχόπαιδο από το Κοκκινοχώρι Καβάλας, το οποίο αγαπήθηκε όσο λίγοι Ελληνες καλλιτέχνες, δεν άντεξε στην άνιση μάχη που έδινε με τον καρκίνο, με αποτέλεσμα να «φύγει» σε ηλικία 70 ετών.

Στο πρόσωπο του Βασίλη Καρρά όλοι είδαν έναν δικό τους άνθρωπο. Εναν δικό τους ταπεινό άνθρωπο, που όχι απλά τραγουδούσε και ξεσήκωνε τα πλήθη, αλλά με μια μοναδική μυστικοπάθεια βοηθούσε εκατοντάδες πολίτες που δεν είχαν τα προς το ζην. Με τον θάνατο του Καρρά ήρθαν στο φως και μερικές απίστευτες φιλανθρωπίες που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να τον αγαπήσουν ακόμα περισσότερο οι θαυμαστές του.

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συνέρρεε στην εκκλησία

Το περίπτερο

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε στενός του συνεργάτης, πριν από αρκετά χρόνια ο Βασίλης Καρράς δούλευε στον Διογένη, στη Θεσσαλονίκη. Ενα βράδυ μια μαυροφορεμένη γυναίκα μπήκε μέσα στο κέντρο και υπομονετικά περίμενε μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμά του.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και ενώ βγήκε από το μαγαζί, τον πλησίασε και του είπε το μεγάλο οικονομικό πρόβλημά της. Ο Καρράς τής έδωσε το τηλέφωνό του και εκείνη του τηλεφώνησε. Υστερα από μερικές εβδομάδες ο σπουδαίος καλλιτέχνης άνοιξε στη μαυροφορεμένη άπορη γυναίκα περίπτερο απέναντι ακριβώς από το κέντρο του, για να το δουλέψει μαζί με την αδερφή της. Ο ίδιος είχε ζητήσει επανειλημμένα από τις δύο γυναίκες να μην πουν πουθενά για αυτή την πράξη του.

Ο ίδιος στενός του συνεργάτης μάς ανέφερε και άλλη μια μοναδική πράξη που είχε κάνει για να σώσει το μάτι ενός μικρού παιδιού, που έπρεπε να κάνει επέμβαση στο εξωτερικό, προσφέροντας 20.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η οικογένεια του μικρού παιδιού δεν γνωρίζει ποιος έστειλε τα χρήματα για την εγχείρηση.

«Κοινό μυστικό»

Με λυγμούς η θεία του Μαρία Κεσογλίδου μίλησε στην εφημερίδα μας: «Ο Βασίλης ήταν το πιο καλό παιδί που έβγαλε το χωριό μας. Δεν υπήρχε φτωχή οικογένεια, άνθρωποι που είχαν προβλήματα με το ρεύμα και με την Εφορία και να μην τους έδωσε χρήματα. Εδώ στο χωριό μας είναι κοινό μυστικό πόσο μας βοήθησε. Ερχόταν χωρίς να τον πάρουμε χαμπάρι, βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη και μετά έφευγε ξανά για να πάει να τραγουδήσει στα μεγάλα κέντρα».

Τραγικές φιγούρες, η σύζυγος του, Χριστίνα, και η μονάκριβη κόρη τους, Ειρήνη

Χθες, φίλοι και συνεργάτες του Βασίλη Καρρά, που συνεργάζονταν για χρόνια μαζί του, μας ανέφεραν πως εδώ και χρόνια ο ίδιος ήταν αρωγός στον σύλλογο παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, γι’ αυτό και η οικογένειά του ζήτησε αντί στεφάνων τα χρήματα να πάνε σε αυτό τον σύλλογο. Οι ίδιοι άνθρωποι μας μετέφεραν και τη μεγάλη δωρεά που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με την παράκληση στους γιατρούς να μη μαθευτεί η μεγάλη αυτή δωρεά.

«Μην το μάθει κανείς»

Τέλος, ο Μάνος Ξυδούς, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του αγαπημένου του φίλου, ανέφερε ακόμα ένα άγνωστο περιστατικό: «Ήρθαν τρία άτομα από τον σύλλογο παιδιών της Βέροιας με προβλήματα για να μιλήσουν για μια συναυλία στην οποία θα συγκέντρωναν χρήματα. Τους άκουσε και στο τέλος τούς ρώτησε με πόσα χρήματα θα ήταν ευχαριστημένοι από τα έσοδα της συναυλίας. Τα παιδιά θα ήταν ευχαριστημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φώναξε έναν συνεργάτη του, τον Λέλεκα, και του είπε “κόψε ένα χαρτί”. Οταν λέμε “ένα χαρτί”, εννοούμε 1.000.000. Εδωσε την επιταγή στο παιδί και είπε “αν μάθει κανείς τίποτα, θα σου κόψω το λαρύγγι”».


«Δάκρυσαν» οι πίστες

Τα διαχρονικά λαϊκά τραγούδια του Βασίλη Καρρά πρωταγωνίστησαν στα μουσικά προγράμματα των κέντρων διασκέδασης τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων, οπότε έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση για την απώλειά του, όσο και ανήμερα τη μεγάλη γιορτή. Από την πίστα του Fantasia αποχαιρέτησε τον Βασίλη Καρρά ο Νίκος Οικονομόπουλος, κάνοντας λόγο για ένα «μεγάλο κεφάλαιο στη μουσική» και αφιερώνοντάς του ολόκληρο το live του.

Η Πάολα τραγούδησε το «Απ’ τον Βορρά μέχρι τον Νότο», «να του αφιερώσουμε μερικά τραγούδια του για να πάει η ψυχούλα του εκεί ψηλά» σχολίασε ο Αντώνης Ρέμος από την πίστα του Nox. Ο Γιάννης Πλούταρχος βούρκωσε για τον χαμό του Βασίλη Καρρά καθώς τραγουδούσε το «Ασ’ τη να λέει» στη διάρκεια ενός live που έκανε στην Κρήτη. Η Νατάσα Θεοδωρίδου τραγούδησε για τον Βασίλη Καρρά το «Νύχτα Ξελογιάστρα». Το ίδιο κομμάτι του αείμνηστου λαϊκού βάρδου ερμήνευσε και ο Κωνσταντίνος Αργυρός.


Λαοθάλασσα αγάπης και θρήνου στο λαϊκό προσκύνημα στην Αγία Σοφία

Με βουρκωμένα μάτια, λευκά λουλούδια στα χέρια και τα τραγούδια του στα χείλη τους, χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν χθες στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας (ή Αγίας Σοφίας), στη Θεσσαλονίκη, όπου από τις 10 το πρωί είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του αείμνηστου καλλιτέχνη. Μάλιστα, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το προσκύνημα να ολοκληρωνόταν στις 4 το απόγευμα, τελικά η διάρκειά του παρατάθηκε έως τις 9 το βράδυ, καθώς ο κόσμος που θέλησε να αποχαιρετήσει τον Βασίλη Καρρά αποδείχτηκε τελικά πολύ περισσότερος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το μεσημέρι έφτασαν στη συμπρωτεύουσα περισσότερα από 35 τουριστικά λεωφορεία γεμάτα θαυμαστές του, ενώ πολλοί ήταν κι εκείνοι που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για τον ίδιο λόγο τόσο με το τρένο όσο και με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Από τις 8 το πρωί

Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία από τις 8 το πρωί, περιμένοντας καρτερικά την άφιξη της σορού του αείμνηστου τραγουδιστή με τη νεκροφόρα. Οταν αυτό συνέβη, το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας: «Σήκω να μας τραγουδήσεις, Βασίλη, είσαι παντού». Τραγική φιγούρα, η σύζυγος του εκλιπόντος Χριστίνα, η οποία έφτασε στον χώρο του λαϊκού προσκυνήματος μαζί με τη μονάκριβη κόρη τους Ειρήνη και τον αδελφό του Βασίλη, Δαμιανό. Οι τρεις τους έδιναν δύναμη ο ένας στον άλλον, με τη χήρα του καλλιτέχνη να καταρρέει κάποια στιγμή, ξεσπώντας σε λυγμούς, και την κόρη της να τη βοηθάει να σταθεί στα πόδια της.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης

Η εξόδιος ακολουθία του αγαπημένου τραγουδιστή ξεκίνησε γύρω στις 12.30, χοροστατούντος του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλοθέου, ενώ τον επικήδειο εκφώνησε -ύστερα από αίτημα της οικογένειας- ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης. «Απ’ τον Βορρά μέχρι τον Νότο ο Βασίλης έδωσε αγάπη και δίδαξε ήθος για περισσότερα από 40 χρόνια» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο τελευταίος. «Ηταν άνθρωπος πιστός με συνειδητό τρόπο. Είχε καταστήσει την καρδιά του Βηθλεέμ, τόπο γέννησης του Χριστού. Διακρίθηκε για την αγάπη στους ανθρώπους και στην οικογένειά του και είχε φιλανθρωπικό έργο με αφανή τρόπο» σημείωσε από την πλευρά του ο μητροπολίτης κ. Φιλόθεος.

Οι καλλιτέχνες

Ανάμεσα σε εκείνους που έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον Βασίλη Καρρά ήταν και προσωπικότητες της κοσμικής ζωής, πολιτικοί και καλλιτέχνες. Η Αντζελα Δημητρίου εμφανίστηκε συντετριμμένη. «Ηταν ο καλύτερος άνθρωπος και η καλύτερη ψυχή, θα τον θυμάμαι για πάντα, του αφιερώνω το τραγούδι που είπαμε μαζί “Θα σε νοιάζομαι”» είπε.

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός άφησε λουλούδια, συλλυπήθηκε την οικογένεια του σπουδαίου καλλιτέχνη και στη συνέχεια αποχώρησε. Στην εκκλησία βρέθηκε επίσης ο κουμπάρος του εκλιπόντος, δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Την εξόδιο ακολουθία παρακολούθησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «μια τεράστια απώλεια για το ελληνικό τραγούδι». Ο Πέτρος Ιακωβίδης, η Λένα Ζευγαρά, ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Κώστας Μακεδόνας ήταν κι εκείνοι εκεί, εμφανώς συγκινημένοι.

Η Αντζελα Δημητρίου

Τα φλας τράβηξε φυσικά και το στεφάνι που έστειλε στη μνήμη του Βασίλη Καρρά ο (εξαφανισμένος!) Νότης Σφακιανάκης, ο οποίος έγραψε: «Αδελφέ, θα τα ξαναπούμε. Notis». Στεφάνια έστειλαν ακόμη η οικογένεια του Παντελή Παντελίδη, η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Στέλιος Ρόκκος και η Καίτη Γαρμπή με τoν Διονύση Σχοινά. Σημειώνεται πως η ταφή του Βασίλη Καρρά θα γίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κοκκινοχώρι, όπως ήταν άλλωστε και η επιθυμία του ίδιου.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα