«Στις 11 το βράδυ ενημέρωσα τον αρχηγό για 16 νεκρούς»!

Καταπέλτης για όσους μετείχαν στην περίφημη συνέντευξη στο ΕΣΚΕ ήταν η απολογία του εναέριου συντονιστή Χρ. Λάμπρη! «Οι πύρινες φλόγες ήταν πάνω από 20 μέτρα»

Κόλαφος για τα πρόσωπα, πολιτικά και μη, που μετείχαν στην περίφημη συνέντευξη στο ΕΣΚΕ ήταν χθες, κατά την απολογία του στη δίκη για το Μάτι, ο τότε εναέριος συντονιστής Χρήστος Λάμπρης. «Γύρω στις 11 το βράδυ μού έδειξε η ΕΜΑΚ 16 σάκους με νεκρούς! Ενημέρωσα αμέσως τον αρχηγό» είπε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο της απολογίας του πως η εικόνα της πυρκαγιάς τον έκανε να «παγώσει», καθώς οι πύρινες φλόγες ήταν πάνω από 20 μέτρα.

Απολογία

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής δικασίμου απολογήθηκε όμως και ο Γεώργιος Πορτοζούδης, τότε διοικητής της ΥΕΜΠΣ (υπηρεσία εναέριων μέσων), ο οποίος «απάντησε» στις καταγγελίες πως εκείνο το απόγευμα είχε εγκαταλείψει τη θέση του. «Είχε προγραμματιστεί ραντεβού με την κυρία (…), υπεύθυνη για τον προγραμματισμό συνάντησης με εθελοντές» είπε και συνέχισε: «Της είπα να έρθει εκείνη την ημέρα. Της έβγαλα άδεια εισόδου. Μου είπε ότι θα έρθει με την αδελφή της ή κάποιον άλλον. Ηρθε γύρω στις 6.30. Την ανέβασα στο γραφείο. Της εξήγησα για την υπηρεσία. Της έδωσα ένα αναμνηστικό, μπρελόκ και μπλουζάκι. Στη συνέχεια την κατέβασα στο ισόγειο και τους είπα πως κατεβαίνω στην πίστα με τα ελικόπτερα και τους είπα, αν χρειαστεί, να με καλέσουν. Ηταν ελικόπτερα δεμένα με τους μηχανικούς, πολύ δυνατός ο άνεμος και έβλεπα καπνό από Πεντέλη. Δεν με ξένισε κάτι. Στη συνέχεια αποχώρησε η κυρία (…) και περίμενα να έρθει πρώτο ελικόπτερο. Ηρθε το πρώτο με τον κύριο Αναστασόπουλο. Μου λέει: “Διοικητή, πρέπει να κάηκαν δύο τρεις άνθρωποι”. Είπα ότι “δεν είναι δυνατόν”. Φανταστείτε την επόμενη ημέρα, που μάθαμε τον αριθμό των νεκρών. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πατεράδες μας, μάνες μας, παιδιά μας».

Ο κ. Πορτοζούδης έκανε λόγο για «ανθρωποφαγία» με «κατευθυνόμενα δημοσιεύματα από μία μερίδα του Τύπου». Οπως είπε, κανείς δεν υπολόγισε ότι έχει μια οικογένεια. «Να ακούει η μάνα μου στο χωριό, στα πρωινάδικα, στις φυλλάδες. Σκεφτόμουν όλα αυτά που έκανα τόσα χρόνια και εάν μου άξιζε να βρεθώ κατηγορούμενος. Στη γέννα του παιδιού μου δεν ήμουν, πέταγα» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο τότε διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ και μετέπειτα αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, εξέφρασε την οδύνη του στους συγγενείς των θυμάτων και υποστήριξε πως εκείνη την ημέρα, ενώ βρισκόταν στη φωτιά της Κινέτας, δεχόταν τηλεφωνήματα από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο. «Με πήρε ο Ματθαιόπουλος τηλέφωνο, αφού είχε σουρουπώσει, και μου είπε: “Πάρε δέκα δώδεκα αυτοκίνητα και ομάδα πεζοπόρων και κατευθύνσου στη φωτιά της Νέας Μάκρης”» ανέφερε ο κ. Κολοκούρης, προσθέτοντας πως στη φωτιά της Κινέτας ακόμα υπήρχε κίνδυνος για σπίτια. «Εγώ συντόνιζα και επιτάχυνα για να εκτελεστεί η εντολή που μου είχε δώσει ο κ. Ματθαιόπουλος» είπε ο κ. Κολοκούρης και επέρριψε ευθύνες και στην Τροχαία, η οποία, όπως άφησε να εννοηθεί, όφειλε να ανοίξει τον δρόμο για διαφυγή.


«Πετούσα σε μία θύελλα 10 με 12 μποφόρ»

Ο Χρήστος Δροσόπουλος, κυβερνήτης του ελικοπτέρου «ΦΛΟΓΑ 1», στο οποίο βρισκόταν και ο κ. Λάμπρης, δήλωσε αθώος και τόνισε πως βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου επειδή εκείνη την ημέρα υπερέβαλε εαυτόν. «Κατηγορούμαι ότι αποχώρησα στις 17.30, ενώ είχα καύσιμα και θα μπορούσα να μείνω έως τις 17.50. (…) Εχω ακούσει τα χίλια μύρια μέσα στο δικαστήριό σας εδώ και δύο χρόνια. Πετούσα σε μία θύελλα 10 με 12 μποφόρ. Εδώ την ευσυνειδησία και την αίσθηση καθήκοντος την κάναμε κατηγορητήριο» είπε χαρακτηριστικά και λίγο αργότερα ξεσπώντας σε κλάματα, υποστήριξε: «Ο ισχυρισμός ότι διέθετα 20’ καύσιμα είναι εσφαλμένος. Κανένα στοιχείο δεν διέλαθε της προσοχής μου, αντίθετα υπερέβην τα εσκαμμένα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα