Παράνομες συμβάσεις με ιδιωτικά ασθενοφόρα

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι δημόσια νοσοκομεία αναθέτουν δευτερογενείς διακομιδές σε εταιρίες, με τους ασθενείς να επιβαρύνονται με κρυφές χρεώσεις

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί να βάλει από το «παράθυρο» τον ιδιωτικό τομέα στο πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία και την επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία, μια σοβαρή καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία δημόσια νοσοκομεία αναθέτουν δευτερογενείς διακομιδές σε ιδιωτικά ασθενοφόρα!

Η σοβαρή καταγγελία, που έγινε χθες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποδεικνύει, σύμφωνα με την ομοσπονδία, ότι το ίδιο το κράτος παρανομεί μέσω των νοσοκομείων, τα οποία υπογράφουν παράνομες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, «μια σειρά από διοικήσεις νοσοκομείων, όπως, τελευταία, του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αναθέτουν σε ιδιωτικά ασθενοφόρα τις δευτερογενείς διακομιδές. Δηλαδή, τη μεταφορά των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο στο σπίτι τους», ενώ συμπληρώνει ότι με αυτή την παράνομη πρακτική οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων επιβαρύνονται κατά πολύ και ταυτόχρονα επιβαρύνονται με κρυφές χρεώσεις οι ασθενείς!

Υπενοικιάζονται άδειες

Συνεχίζοντας, η ομοσπονδία αποκαλύπτει ότι εδώ και αρκετό διάστημα κάποια νοσοκομεία της χώρας, που δεν διαθέτουν επαρκή οχήματα, υπογράφουν μη νόμιμες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες ασθενοφόρων, εκφράζοντας την απορία «πώς επιτρέπεται σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία, να παρανομούν;».

Οπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι άδειες για τα ασθενοφόρα μπορούν να διατεθούν μόνο από ιδιωτικές κλινικές ή ασφαλιστικές εταιρίες και μόνο για τους δικαιούχους. «Και όμως, παράνομα, οι άδειες ασθενοφόρων υπενοικιάζονται σε ιδιωτικές εταιρίες και το ίδιο το κράτος μέσω των νοσοκομείων παρανομεί» τονίζει, ενώ προτείνει τη «σύσταση των θέσεων των οδηγών στα νοσοκομεία» και τις «προσλήψεις οδηγών, προκειμένου τα ίδια τα νοσοκομεία να πραγματοποιούν τις δευτερογενείς διακομιδές».

«Ηδη, νοσοκομεία έχουν συστήσει την εν λόγω υπηρεσία και αναλαμβάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές (π.χ., Αρτα)» καταλήγει. Αξίζει φυσικά να θυμηθούμε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ. Τότε, είχε προαναγγείλει την αγορά 250 νέων ασθενοφόρων με σύστημα γεωεντοπισμού, την προκήρυξη 800 νέων θέσεων διασωστών και ότι τα ασθενοφόρα πλέον θα έφταναν μέσα σε 7-10 λεπτά στα επείγοντα περιστατικά σε αστικές περιοχές.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κοινή γνώμη είχε σοκαριστεί από τους συνεχείς θανάτους συμπολιτών μας, που άφηναν την τελευταία τους πνοή αβοήθητοι, λόγω αργοπορίας των ασθενοφόρων. Μάλιστα, αίσθηση είχε προκαλέσει η μεταφορά ασθενών πάνω σε καρότσες αγροτικών, με κάποιους από αυτούς να καταλήγουν προτού φτάσουν σε νοσοκομείο! Αντί όμως να παραδειγματιστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη από αυτά τα τραγικά περιστατικά και να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με οχήματα και προσωπικό, άφησε τα δημόσια νοσοκομεία να κάνουν «πάρτι» με ιδιωτικές εταιρίες!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα