Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τον Σεπτέμβριο για τη Θεσσαλία και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ…

Λίγα 24ωρα μετά την καταστροφή του «Daniel», ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα -θεωρητικά- γενναίο πακέτο μέτρων άμεσης ανακούφισης αλλά και μακροπρόθεσμης αποκατάστασης του θεσσαλικού κάμπου.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία βέβαια ήταν πολύ λιγότερα, καθώς οι Βρυξέλλες απλώς έκαναν τη χάρη στην Ελλάδα να δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να χρησιμοποιήσει αδιάθετα κονδύλια, που σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν.

Το πακέτο μέτρων αφορούσε συνοπτικά προκαταβολή της αποζημίωσης από 5.000 έως 10.000 ευρώ για το ακίνητο και 6.600 ευρώ για την οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες. Για τις πληγείσες επιχειρήσεις (εκτός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων) οι προκαταβολές ανακοινώθηκαν τότε ότι κυμαίνονται από 7.000 έως 14.000 ευρώ. Η αποζημίωση για τον εξοπλισμό και το ενεργητικό ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και φτάνει έως τα 4.000 ευρώ, ενώ από 5.000 έως 10.000 ευρώ οι προκαταβολές αποζημιώσεων για τα επαγγελματικά ακίνητα.

Επίσης, περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης, αναστολή φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια, και άλλα. Από αυτά ελάχιστα υλοποιήθηκαν, καθώς, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, μόλις το 14% των αιτήσεων έχει ελεγχθεί, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το γεγονός ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου να κόβουν το ρεύμα στους αγρότες, παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου. Εν τέλει, λίγες ημέρες αργότερα, μόλις το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγκάστηκε να παρέμβει για να σταματήσει η διαδικασία και να προχωρήσουν οι επανασυνδέσεις, όμως το φιτίλι είχε ανάψει.


Εσπευσμένες ανακοινώσεις από ΕΛΓΑ, δύο μήνες νωρίτερα οι καταβολές

Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση έφερε, πάντως, και την εσπευσμένη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών για το 2023. Οπως ανακοινώθηκε χθες, «οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά τη 15ηΑπριλίου 2024 και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλει την οφειλόμενη ειδική ασφαλιστική εισφορά για το έτος 2023.

Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρίζονται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του οργανισμού, σε αντίθεση με όσα σκοπίμως διαδίδονταν τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων».


Οι… φρέσκες υποσχέσεις και η παρέμβαση Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση ασθμαίνοντας άρχισε από τις αρχές της εβδομάδας να εξαγγέλλει μέτρα κατευνασμού. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για τη διετή αναστολή πληρωμών για τα έτη 2024 και 2025, με συνέχιση της παροχής ρεύματος, και στη συνέχεια ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα μέχρι τις 31/12/2030, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο. Ακολούθησε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την αύξηση της προκαταβολής για τις ζημιές των πλημμυρών από 5.000 σε 10.000 ευρώ.

Αναλυτικά, ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής θα αρχίσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr. Οι πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για:

• Επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

• Επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως αύριο Παρασκευή, στο παρά ένα της μεγάλης κινητοποίησης, στο πλαίσιο της Agrotica, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή. Ενώ, τέλος, φημολογείται πως ο πρωθυπουργός την ίδια ημέρα ενδέχεται από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, να εξαγγείλει άλλο ένα πακέτο μέτρων, ως ύστατο μέσο κατευνασμού, εν όψει και της συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης το Σάββατο από τους αγρότες, με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα