Ξύλο μεταξύ φοιτητών στο πανεκπαιδευτικό

Μέλη παρατάξεων σπουδαστών άρχισαν να χτυπιούνται μεταξύ τους με ρόπαλα και κράνη για το ποιος θα τοποθετηθεί στην κεφαλή της πορείας

Με συγκρούσεις μετά το πέρας της πορείας ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους και 150 φοιτητικούς συλλόγους, να δίνουν το «παρών» στους δρόμους του κέντρου από νωρίς το πρωί. Μάλιστα, στην Αθήνα έχουν μεταβεί φοιτητές από πολλές σχολές της χώρας, μεταξύ των οποίων της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας και άλλων πόλεων.

Ενταση μικρής έκτασης σημειώθηκε όταν μέλη φοιτητικών παρατάξεων άρχισαν να χτυπιούνται μεταξύ τους με ρόπαλα και κράνη, τη στιγμή που φοιτητές οι οποίοι πρόσκεινται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών του ΚΚΕ θέλησαν να τοποθετήσουν στην κεφαλή της πορείας το φοιτητικό μπλοκ της Νομικής Κομοτηνής, που πριν από τρεις μέρες δέχτηκε τη δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για λίγα λεπτά και τον ελαφρύ τραυματισμό 8 ατόμων που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», προκειμένου να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στη συνέχεια, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΠΟΣΔΕΠ, η ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ, συμμετείχαν δυναμικά στην πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Εχοντας κεντρικό τους σύνθημα το «Πτυχία με αξία, δουλειά με αξιοπρέπεια», οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι κινήθηκαν από τα Προπύλαια μέχρι την πλατεία Συντάγματος καταλήγοντας στην Πανεπιστημίου, όπου και διαλύθηκαν ειρηνικά κατευθυνόμενοι προς τις σχολές τους για να αποφασίσουν το μέλλον του αγώνα τους.

Δυστυχώς, η κατά τα άλλα ειρηνική πορεία αμαυρώθηκε, όταν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα μια ομάδα περίπου 30 αντιεξουσιαστών στο ύψος της Νομικής έβαλε φωτιά σε κάδους στη διασταύρωση των οδών Σίνα και Σολωμού, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντήσουν με χημικά. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ένταση στο σημείο με πετροπόλεμο και ανταλλαγή μολότοφ, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, με έναν αστυνομικό τραυματία.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στην πλατεία Καμάρας, όπου μέλη φοιτητικών παρατάξεων, συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου και ενώσεων εκπαιδευτικών κινήθηκαν μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας, Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας, με την πορεία να καταλήγει στον χώρο της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ.

Το επίμαχο νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», το οποίο αποτελείται από 200 άρθρα και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο. Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης είχε επισημάνει ότι, προκειμένου να υπάρξει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά την εισαγωγή των φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ, θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και πως αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ. Επιπλέον, προσέθεσε ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν μέσω των πανελλαδικών να μπουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα