Δυναμικό «παρών» των αγροτών στην Αθήνα με εκατοντάδες τρακτέρ

Το δρομολόγιο των οχημάτων και οι ρυθμίσεις της Τροχαίας. Το απόγευμα το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Με το σύνθημα «Αθήνα, ερχόμαστε» ξεκίνησε χθες το πρωί η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα το απόγευμα με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, όπου εκτός από αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα αναμένεται να παρευρεθούν ομοσπονδίες, σωματεία εργαζομένων αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι. Την ίδια στιγμή και λίγες ώρες προτού η Αθήνα «πνιγεί» από τα τρακτέρ, η κυβέρνηση διά στόματος Παύλου Μαρινάκη διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν περαιτέρω οικονομικά αιτήματα των αγροτών».

Υπό προϋποθέσεις

Παρά τις αρχικές προθέσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απαγορεύσει τη μετάβαση εκατοντάδων τρακτέρ στην Αθήνα, τελικά η κυβέρνηση επέτρεψε την κάθοδο 100-120 τρακτέρ, αλλά υπό προϋποθέσεις, προκειμένου να μην γεμίσει η Αθήνα με αγροτικά οχήματα, να είναι δυνατή η διέλευση των αυτοκινήτων στους δρόμους της πρωτεύουσας και να διεξαχθεί ομαλά η κυκλοφορία. Ετσι, σε μια ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες αποφάσισαν ότι δεν θα μπουν στο κέντρο της Αθήνας με τριψήφιο αριθμό τρακτέρ και ότι πολλοί θα κατέβουν με λεωφορεία, ώστε να μη κλείσουν οι δρόμοι και να αποφευχθούν τυχόν σκηνικά έντασης με την Αστυνομία, ακόμα και συμπλοκές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, γύρω στις 10 το πρωί της Δευτέρας τα τρακτέρ από το μπλόκο του Πλατυκάμπου Λάρισας, κινούμενα σε χαμηλές ταχύτητες μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου και υπό τη συνοδεία Αστυνομίας, ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την Αθήνα. Στη συνέχεια πήγαν στο Κάστρο, όπου συνάντησαν το άλλο κομβόι της Θεσσαλίας από το Στεφανοβίκειο και τον Αλμυρό, ενώ αργότερα το απόγευμα έφτασαν στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου διανυκτέρευσαν για να ξεκινήσουν νωρίς σήμερα για την πρωτεύουσα. Μαζί τους μάλιστα έφεραν και άλλα οχήματα με καύσιμα προκειμένου να εφοδιάσουν τα τρακτέρ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες αγρότες θα φτάσουν μέχρι το μεσημέρι στην Αθήνα με μισθωμένα πούλμαν και ιδιωτικά οχήματα.

Οπως έγινε γνωστό, η προσυγκέντρωση των αγροτών από όλα τα μπλόκα θα γίνει σήμερα στις 17.30 στην πλατεία Ομονοίας και μία ώρα αργότερα, στις 18.30, αναμένεται να κατευθυνθούν όλοι μαζί προς το Σύνταγμα προκειμένου να διαδηλώσουν, αλλά και να διανυκτερεύσουν έξω από τη Βουλή έως το πρωί της Τετάρτης, όπως έχουν προειδοποιήσει. Παράλληλα, σε τέσσερα σημεία της πρωτεύουσας θα γίνουν προσυγκεντρώσεις από σωματεία και φορείς που συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών, συγκεκριμένα στην Ομόνοια, στην πλατεία Σανταρόζα, στα Προπύλαια και στην πλατεία Συντάγματος, με δεκάδες σωματεία εργαζομένων και φορείς να απευθύνουν κάλεσμα.

Παραλύει το κέντρο

Προκειμένου να μην προκληθεί «έμφραγμα» στους δρόμους της Αθήνας από τα δεκάδες αγροτικά οχήματα και τις μαζικές κινητοποιήσεις που θα παραλύσουν το κέντρο, από χθες το απόγευμα η Τροχαία προχώρησε σε μια σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπως η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα και συγκεκριμένα στο τμήμα λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη, η διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της Ομόνοιας, στη Λεωφόρο Αμαλίας, στην οδό Πανεπιστημίου, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς, ενώ έχει προβλεφθεί ότι τα πούλμαν που θα μεταφέρουν αγρότες, οι οποίοι δεν θα μετακινηθούν με τρακτέρ, θα σταθμεύσουν σε χώρους του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στο Μαρούσι.


Η κυβέρνηση επέλεξε τη σύγκρουση

Τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με τους αγρότες έχει επιλέξει η κυβέρνηση, διακρίνοντας πως οι «σκληροί» των μπλόκων κέρδισαν, αλλά και τα αιτήματα για παροχές ξεπερνούν όσα θέλει να δώσει η κυβέρνηση. Μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, που παρατείνεται για τρίτη εβδομάδα, το Μαξίμου έχει πάρει απόφαση για άμεσο τερματισμό του διαλόγου, της μηδενικής ανοχής απέναντι σε κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αθήνα, αλλά κυρίως για το σχέδιο του κοινωνικού αυτοματισμού, δηλαδή της προσπάθειας να στρέψει τον κόσμο απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, πληθαίνουν και οι κυβερνητικές φωνές που καταγγέλλουν τον αγροτικό κόσμο ότι δήθεν ζητά από την κυβέρνηση να κόψει παροχές από άλλες κοινωνικές κατηγορίες με στόχο να τα καρπωθούν όλα οι ίδιοι. «Εχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων για τους αγρότες στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού. Ο ίδιος, μάλιστα, επισήμανε ότι για το αγροτικό πετρέλαιο δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο για φέτος, ενώ ανακοίνωσε πως αρχίζει το συντομότερο η συζήτηση για το 2025, για έναν δικαιότερο και με μόνιμα χαρακτηριστικά τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο.

Αυτό, ωστόσο, που θα αποτελέσει οδοδείκτη για την κυβέρνηση στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τις ανοιχτές υποθέσεις που έχει είναι η ανάγκη επιστροφής στον δρόμο της συντηρητικής -πολιτικά- ορθοδοξίας. Με το βάρος του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια να υπάρχει ακόμα στις πλάτες της κυβέρνησης, στο Μαξίμου επιχειρούν να κάνουν αλλαγή ατζέντας και να δείξουν -ξανά- στοιχεία που παραπέμπουν σε μια συντηρητική και αποφασισμένη κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα