Βαγγέλης Βλάχος – Τέμπη: Αρχίζει ανένδοτο αγώνα για τους νεκρούς

Μετά το κουκούλωμα της Εξεταστικής για την τραγωδία ο Βαγγέλης Βλάχος, έστειλε μήνυμα εκκωφαντικής παρουσίας των συγγενών των θυμάτων

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων για το έγκλημα των Τεμπών, παραβαίνοντας με θράσος και χωρίς κανένα κόστος όλους τους κανόνες που θα έπρεπε να λειτουργούν σε μια δημοκρατική χώρα. Και η Δικαιοσύνη ακολουθεί έναν άχαρο παράδρομο, που προκαλεί τη νοημοσύνη όλων των πολιτών και την οργή των συγγενών.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ομως, όσο κι αν βιάζονται όλοι όσοι κάνουν επίδειξη της εξουσίας τους για να μπαζώσουν την αλήθεια, υπάρχει ένας μεγάλος αντίπαλός τους, από τον οποίο εν τέλει είναι αναπόφευκτο να χάσουν: οι συγγενείς των θυμάτων! Η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα νιώσει ασφαλής ότι τελείωσε τη δουλειά, η Δικαιοσύνη θα θεωρήσει ότι ολοκλήρωσε το έργο της, κοιτάζοντας μόνο τους τελευταίους τροχούς της αμαξοστοιχίας, η κοινή γνώμη θα έχει να ασχοληθεί με άλλες τραγωδίες και ίσως ξεχάσει αύριο, μεθαύριο.

Ομως, οι συγγενείς δεν πρόκειται να ησυχάσουν προτού ανακαλύψουν όσα εμποδίστηκαν από το τσιμεντάρισμα των ελπίδων τους από ένα ολόκληρο σύστημα που πασχίζει έναν χρόνο να μην έρθουν στο φως όλα όσα σκότωσαν τους ανθρώπους τους. Ειδικά σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει δύναμη που να λυγίσει τη Μαρία Καρυστιανού, τον Παύλο Ασλανίδη, τον Βαγγέλη Βλάχο και τους άλλους συγγενείς από τη μάχη με τη συγκάλυψη. Εχει γίνει ο σκοπός της ζωής τους.

«Αν μέχρι τώρα σας ενοχλούσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν βουβοί, ετοιμαστείτε για την εκκωφαντική παρουσία μας από εδώ και τώρα» είπε χθες ο αδερφός του Βάιου Βλάχου: «Οπως ακριβώς περιμέναμε, με απόφαση της ενισχυμένης πλειοψηφίας του 41% κλείνει σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, χωρίς να έχουν εξεταστεί βασικοί μάρτυρες και το 90% των στοιχείων. Κλείνει σήμερα, 8 ημέρες πριν κλάψουμε τους ανθρώπους μας στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο των Τεμπών. Αυτό και μόνο είναι μια τεράστια προσβολή των 57 θυμάτων και των οικογενειών τους».

Κατ’ εντολή του Μητσοτάκη, οι βουλευτές της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή αρνήθηκαν και χθες να καλέσουν ουσιώδεις μάρτυρες, όπως τον πρώην διευθύνοντα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Τσαλίδη ή τον συνδικαλιστή των μηχανοδηγών Γενηδούνια. Επιλογή του Μαξίμου ήταν να ολοκληρώσει άρον άρον τις εργασίες της η Εξεταστική της ντροπής, για να «κλείσει ο φάκελος». Τα περισσότερα κόμματα αποχώρησαν εξοργισμένα, όπως ήταν λογικό. Οι κυβερνητικοί βουλευτές κάλυψαν συνειδητά και με συνενοχή πια την ψευδορκία του Καραμανλή στην Επιτροπή, κάτι που απέδειξε το έγγραφο-προειδοποίηση του Τσαλίδη προς την πολιτική ηγεσία, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι «δεν γνώριζε».

Η ειρωνεία, όμως, των θεσμικών οργάνων της χώρας δεν σταμάτησε εκεί. Ο ακατάλληλος από κάθε οπτική κι εριστικός πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος απέφυγε προκλητικά να παραλάβει ακόμα και το εξώδικο της επιζήσασας από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών Ευδοκίας Τσαγκλή. Κι ενώ το απάνθρωπο θέατρο του θαψίματος ευθυνών για μια τραγωδία ολοκληρωνόταν στη Βουλή, σε μία από τις μαύρες σελίδες της κοινοβουλευτικής ιστορίας του τόπου, ερχόταν και το χτύπημα της Δικαιοσύνης. Μόνο την ημέρα κατά την οποία η Ν.Δ. σφύριζε τη λήξη της Εξεταστικής, έπειτα από τρεις μήνες, βρήκε η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας να απαντήσει στο αίτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Επιτροπή για διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών.

Το αίτημα του βουλευτή διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Εφετών στις 31 Ιανουαρίου. Χρειάστηκαν 20 ολόκληρες ημέρες για να απαντήσει ο εισαγγελέας Εφετών Μαγκούτας, και μόνο χθες, οπότε η κυβέρνηση ολοκλήρωνε το χυδαίο κουκούλωμα, πως: «Αναφέρουμε ότι το θέμα της χορήγησης των εγγράφων που αιτείσθε εκκρεμεί ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, το οποίο πρόκειται να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν».  Δηλαδή, η Εξεταστική Επιτροπή άρχισε και τελείωσε τις διαδικασίες της με τη Δικαιοσύνη να μπλοκάρει την παράδοση της δικογραφίας, παρά την απαίτηση όλων των άλλων κομμάτων πέραν της Ν.Δ.

Θεωρητικά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ανασάνει μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ο αχειραγώγητος Αρειος Πάγος «απάντησε» με περίσσιο… θάρρος στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την ανυπαρξία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Το επίσης ανεξάρτητο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας θα αποφασίσει κάποτε να στείλει τη δικογραφία σε μια Εξεταστική που στο μεταξύ τελείωσε. Ο Καραμανλής τη γλίτωσε για την ψευδορκία και μπορεί τώρα να συνεχίσει το τόσο χρήσιμο έργο του ως εκπρόσωπος των Σερρών. Οι βουλευτές της Ν.Δ. λειτούργησαν όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, κατά συνείδηση ασφαλώς, στην Εξεταστική Επιτροπή, και ο Μαρκόπουλος νιώθει περήφανος που έκανε τα πάντα ως πρόεδρος για να λάμψει η αλήθεια.

Επίσης θεωρητικά, θα έπρεπε να έχει σβήσει έπειτα από έναν χρόνο πια η πίστη των συγγενών με τα τόσα τείχη που υψώθηκαν -οργανωμένα- μπροστά τους. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος μέσα στο Μαξίμου που πιστεύει ότι θα νικήσουν στο τέλος οι διάφοροι Μαρκόπουλοι και Καραμανλήδες των Αχιλλέων, κι όχι η Καρυστιανού, ο Βλάχος και ο Ασλανίδης; Σε κάθε έγκλημα υπάρχει ένα κίνητρο. Το ίδιο και για το κουκούλωμα. Ομως, το ισχυρότερο κίνητρο στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτό της εξιχνίασης. Ποιος χαροκαμένος γονιός, αδερφός και πατέρας θα μπορούσε ποτέ να ανεχτεί την καθημερινή βεβήλωση των νεκρών ανθρώπων του;


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

Παλαιοντολόγος, αδερφός θύματος στα Τέμπη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αρχισε τις σπουδές του το 2003 στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, με κατεύθυνση την Παλαιοντολογία. Ολοκλήρωσε τη μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Τεκτονική και Στρωματογραφία το 2011. Το 2015 άρχισε τη μεταδιδακτορική έρευνά του στην Παταγονία. Εχει λάβει μέρος σε δεκάδες ανασκαφές σε Ελλάδα, Ευρώπη και Νότιο Αμερική, και έχει δουλέψει σε μουσεία και σε συλλογές σε όλο τον κόσμο. Το διάστημα 2016-2018 πραγματοποίησε έρευνες ως εξερευνητής του National Geographic στη βόρεια Ελλάδα. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 36 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, ενώ έχει ανακαλύψει και έχει ονομάσει τέσσερα νέα είδη και ένα νέο γένος απολιθωμένων χελωνών. Εχει συνεισφέρει στη δημιουργία τουλάχιστον 15 παλαιοντολογικών εκθέσεων και μουσείων στην Ελλάδα. Είναι μέλος της Διεθνούς Βάσεως Παλαιοβιολογικών Δεδομένων και της εκδοτικής ομάδας δυο επιστημονικών περιοδικών. Είναι αδερφός του Βάιου Βλάχου, ενός εκ των 57 θυμάτων στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα