«Επληξε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία»

Με την κατάθεση του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης Αριστάρχου άρχισε η δίκη του Δ. Αλικάκου για την παράνομη ηχογράφηση μαρτυρίων που συμπεριέλαβε στο βιβλίο του για το Αγιο Φως

Αντικείμενο δικαστικής διαμάχης -και μάλιστα σφοδρής- αποτελεί πλέον η τελετή αφής του Αγίου Φωτός, που μεταδίδεται σε κάθε ορθόδοξο ναό από τον ιερέα στους πιστούς κατά την τελετή της Αναστάσεως, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Και αυτό, καθώς ο δημοσιογράφος και ιδρυτής της ιστοσελίδας Ellinika Hoaxes Δημήτρης Αλικάκος κάθισε χθες στο εδώλιο κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση απορρήτου ιδιωτικής συνομιλίας και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες τού αποδόθηκαν έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος του ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως Ισίδωρος. Αφορμή για την κατάθεση της μήνυσης αποτέλεσαν μαρτυρίες τις οποίες ο δημοσιογράφος έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο του «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός». Ανάμεσά τους και μαρτυρίες σκευοφυλάκων του Παναγίου Τάφου και Πατριαρχών, από τις οποίες προκύπτει πως η τελετή αφής του Αγίου Φωτός δεν συνιστά θαύμα, αλλά αποτελεί προϊόν ανθρώπινης επέμβασης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται χθες, με τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Αρίσταρχο να ανεβαίνει στο βήμα του μάρτυρα και να «κατακεραυνώνει» τον δημοσιογράφο. «Γνώριζα ότι με ρωτάει σαν προσκυνητής, σαν πιστός και όχι σαν δημοσιογράφος. Εκείνος μας έδειξε ένα άλλο πρόσωπο, ενώ εμείς τον φιλοξενήσαμε και εισπράξαμε δυσφήμηση και ανομία» είπε στην κατάθεσή του ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης, υποστηρίζοντας πως ο κατηγορούμενος δεν τους είχε ενημερώσει για την ηχογράφηση των μαρτυριών και πως με τον τρόπο που ενήργησε έπληξε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Συνήγορος υπεράσπισης: «Ποιο σημείο του βιβλίου είναι συκοφαντικό για εσάς;»

Μάρτυρας: «Μας παρουσιάζει με πολύ αρνητικό τρόπο, σαν εμείς να κρύβουμε την αλήθεια από τον κόσμο. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να σας πω περισσότερα, λόγω του απορρήτου της εξομολόγησης».

Συνήγορος υπεράσπισης: «Ποια εξομολόγηση; Ο κ. Αλικάκος σάς εξομολογήθηκε τις αμαρτίες του;»

Μάρτυρας: «Οχι, αλλά ο ίδιος μου ζήτησε να μιλάμε εξομολογητικά, είτε από κοντά είτε μέσω τηλεφώνου».

Υπεράσπιση: «Γνωρίζατε ότι ο κ. Αλικάκος θα δημοσίευε κάτι για το Αγιο Φως; Και προσέξτε τι θα απαντήσετε γιατί… μας κοιτούν από πάνω».

Μάρτυρας: «Κοιτάξτε, δεν είχε γίνει ξεκάθαρο. Εξέφρασε την πρόθεσή του να δημοσιεύσει κάτι, αλλά εκ των υστέρων… Αλλά δεν ξεκαθαρίστηκε, δεν διευκρινίστηκε».

Υπεράσπιση: «Αρα γνωρίζατε;»

Μάρτυρας: «Ο,τι σας είπα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαρτυρίες των σκευοφυλάκων που συγκέντρωσε ο δημοσιογράφος, εκτός του ότι συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο του, κυκλοφόρησαν και βιντεοσκοπημένες ως συνεντεύξεις. Αναφερόμενος μάλιστα σε αυτό το σκέλος της υπόθεσης ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος κατέθεσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ισίδωρος, σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου, «εξέφρασε τη διαφωνία του στο να καταγραφεί, αλλά μετά δέχτηκε να καταγράφεται, αλλά όχι να δημοσιοποιηθούν τα όσα είπε». Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Μαρτίου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα