Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα!

Οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας κατακλύστηκαν από χιλιάδες πολίτες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης

Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Με σύμμαχο τον καιρό, οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας κατακλύστηκαν από χιλιάδες πολίτες που παρακολούθησαν την παρέλαση των αγημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στο Σύνταγμα, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί με τη Φιλαρμονική «Νικόλαος Μάντζαρος» από την Κέρκυρα, με πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια που εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Στη συνέχεια παρέλασαν τμήματα αναπήρων πολέμου και νοσηλευτριών διασωστών του Ερυθρού Σταυρού, ενώ την ίδια ώρα στον αττικό ουρανό έκανε την εμφάνισή του το αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755 σε σχηματισμό με ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολούθησαν μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα βλέμματα να τραβούν τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης Leopard 2, τα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian, το μηχανοκίνητο και αντιαεροπορικό Πυροβολικό, μία διμοιρία Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής (ΠΒΧ) Αμυνας, το Υγειονομικό, τα αντιαεροπορικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας PATRIOT και ΒΕΛΟΣ. Τη φάλαγγα των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξε η εντυπωσιακή διέλευση λόχου Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Θερμά χειροκροτήματα απέσπασαν τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων -αλεξιπτωτιστών, πεζοναυτών, καταδρομέων, βατραχανθρώπων, υποβρύχιων καταστροφών του Λιμενικού- και της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οπως κάθε χρόνο, τις εντυπώσεις έκλεψαν τα μαχητικά αεροσκάφη, και ειδικά τα πιο σύγχρονα που διαθέτει η Ελλάδα F-16 Viper και Rafale, ενώ πέταξαν, επίσης, σε σχηματισμούς μπροστά από τον χώρο της παρέλασης, Mirage, F-4 Phantom, CL-215, C-130, το ιπτάμενο ραντάρ, τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού Apache, Chinook, NH-90, Kiowa Warrior, του Πολεμικού Ναυτικού SH-70 και των Σωμάτων Ασφαλείας. Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στον αττικό ουρανό τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας Μ-346 Block 5+ και του σώματος των δασοκομάντος.

Η στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.40. Προηγήθηκαν η πανηγυρική επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, και η κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Η έναρξη των εορτασμών για τις εκδηλώσεις της επετείου είχε δοθεί εθιμοτυπικά λίγο μετά τις 6 το πρωί, με 21 κανονιοβολισμούς από το πυροβολείο του Λυκαβηττού και με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Αστυνομικοί προχώρησαν σε οκτώ προσαγωγές ατόμων τα οποία προσπάθησαν να μπουν μπροστά από άρματα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, υψώνοντας παλαιστινιακές σημαίες. Οι τρεις προσαγωγές έγιναν στην οδό Σταδίου, δύο κοντά στο μετρό Πανεπιστήμιο και ακόμα τρεις στην οδό Σόλωνος.


Τεράστιες γαλανόλευκες σημαίες υψώθηκαν σε όλη τη χώρα

Οι τεραστίων διαστάσεων σημαίες ανέμιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εθνικής επετείου σε ολόκληρη τη χώρα. Από τον Πειραιά ως την Αργολίδα και το Ηράκλειο, η γαλανόλευκη υψώθηκε στη μνήμη των προγόνων μας, που έδωσαν τη μεγάλη μάχη για την απελευθέρωση.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου υψώθηκε σημαία που άγγιζε το 1,5 στρέμμα, με πρωτοβουλία του επιχειρηματία Θεόδωρου Καλαθάκη. «Είναι μια γιορτή χαράς και υπερηφάνειας. Το μέγεθος της σημαίας έχει να κάνει με τη μεγάλη ψυχή αυτού του λαού» επεσήμανε. Την ίδια ώρα, στον Πειραιά τοποθετήθηκε μια μεγάλη ελληνική σημαία στην επιφάνεια της θάλασσας, στον όρμο της Αφροδίτης, κοντά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Παράλληλα, μια πολυκατοικία στο Κερατσίνι «ντύθηκε» με μια θεόρατη ελληνική σημαία, η οποία έχει 18 μέτρα ύψος και 12 μέτρα πλάτος.

Αλλά και στη Νέα Κίο Αργολίδας ο σύλλογος «Φίλοι της Ελληνικής Σημαίας» τοποθέτησε μια τεράστια σημαία 140 τ.μ. σε πολυκατοικία, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τις μάχες των Ελλήνων. Νωρίτερα, αργά τη νύχτα του Σαββάτου, ο αττικός ουρανός φωτίστηκε με την ελληνική σημαία και μηνύματα για την εθνική μας επέτειο. Επρόκειτο για πρωτοβουλία της Περιφέρειας, που «επιστράτευσε» 250 drones, τα οποία σχημάτισαν σύμβολα και τρισδιάστατες εικόνες που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση, πάνω από τον λόφο του Λυκαβηττού!


Τα μηνύματα των πολιτικών για την 25η Μαρτίου

Μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας εξέπεμψε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, η οποία παρακολούθησε τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

«Απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας, ότι οι Ελληνες αντλούμε στην Ιστορία μας δύναμη από την ενότητα και την ομοψυχία» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αμέσως μετά την παρέλαση, στέλνοντας το μήνυμα πως το παράδειγμα των ηρώων της εθνεγερσίας, η αυταπάρνηση και η γενναιότητά τους μας υπενθυμίζουν, απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας, ότι οι Ελληνες αντλούμε στην Ιστορία μας δύναμη από την ενότητα και την ομοψυχία.

Μήνυμα από τον μακρινό Καναδά έστειλε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας αμέσως μετά την παρέλαση των ομογενών πως στη χώρα της Βορείου Αμερικής η καρδιά του Ελληνισμού χτυπάει πολύ δυνατά και το μήνυμα της 25ης Μαρτίου αντηχεί ζωντανό και επίκαιρο σε όλη την οικουμένη, ενώ, όπως πρόσθεσε, ο αγώνας μας για εθνική ανεξαρτησία σε δύσκολες στιγμές είναι πάντα ιστορικά επίκαιρος.

Ο Κασσελάκης

Οσο για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος παρήλασε στον κεντρικό δρόμο της Θήβας, μέσω ανάρτησής του ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στους Ελληνες. «Στις εποχές των μεγάλων προκλήσεων έχουμε χρέος να αναλογιστούμε τον αλτρουισμό, την αλληλεγγύη όσων επαναστάτησαν απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία και να είναι αυτές οι αξίες των προγόνων μας η πυξίδα για να πετύχουμε περισσότερη ευημερία και να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή. Δεν αξίζουν στον λαό μας νέες απογοητεύσεις» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «το μήνυμα της φετινής επετείου είναι ένα: απεμπλοκή από πολέμους αλλά και αλληλεγγύη στους λαούς. Υπερήφανος δήλωσε την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, εξαίροντας τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για το ηθικό τους, για τα συστήματα που υποστηρίζουν, για το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τους.


Ολοι οι δήμοι τίμησαν την εθνική επέτειο

Με μαθητικές παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις εορτάστηκε χθες σε όλη την Ελλάδα η 203η επέτειος από την Επανάσταση του 1821. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου με κατάληξη στον Λευκό Πύργο, με τη συμμετοχή μαθητών από 19 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της συμπρωτεύουσας, ενώ ακολούθησαν στρατιωτικά τμήματα.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ πρώτα παρέλασαν μέλη του πανελλήνιου συλλόγου απογόνων μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς». Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος. Είχε προηγηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου, χοροστατούντος του παναγιότατου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας. Σε πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα, όπως σε Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, Μοσχάτο-Ταύρο, Κηφισιά, Αγία Βαρβάρα, Δάφνη-Υμηττό, Αλιμο, Παιανία και Μαρκόπουλο, διοργανώθηκαν δρώμενα με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικούς συλλόγους ή μαθητές σχολείων. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αφιέρωσε την ημέρα στον Διονύσιο Σολωμό και σε μελοποιημένα ποιήματα, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου και τη σύμπραξη Επτανήσιων κανταδόρων.

Στο Ηράκλειο δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, όταν ομάδα ατόμων που πρόσκειται στον αντιεξουσιαστικό χώρο επιχείρησε να αναρτήσει πανό για την Παλαιστίνη στην οδό Αβέρωφ, κοντά στην πλατεία Ελευθερίας, όπου ήταν σε εξέλιξη η παρέλαση. Τους εμπόδισαν διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά λίγο αργότερα οι διαδηλωτές, κυρίως νεαρές κοπέλες, κατάφεραν να αναρτήσουν το πανό για την Παλαιστίνη στα τείχη στην Καινούργια Πόρτα. Ομως, το ξεκρέμασαν ύστερα από λίγα λεπτά και αποχώρησαν.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα