Πήραν τους σκληρούς δίσκους με τα ηχητικά

Με εντολή του εφέτη ανακριτή Σ. Μπακαΐμη και παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατασχέθηκε το υλικό από τα κεντρικά του ΟΣΕ

Επρεπε να περάσουν 13 μήνες από την τραγωδία των Τεμπών και να διαπιστωθεί με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το μοντάζ στις επικοινωνίες του μοιραίου σταθμάρχη του ΟΣΕ με τους νεκρούς μηχανοδηγούς των δύο αμαξοστοιχιών, για να κατασχεθούν προχθές οι σκληροί δίσκοι με τα ηχητικά των μεταξύ τους συνομιλιών το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Οι σκληροί δίσκοι κατασχέθηκαν από αστυνομικούς που πήγαν το απόγευμα της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, έπειτα από εντολή του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Την παραγγελία του εφέτη ανακριτή εκτιμάται ότι προκάλεσαν οι καταγγελίες για το μοντάζ των συνομιλιών του προφυλακισμένου σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς της επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη φονική μετωπική σύγκρουση των τρένων. Ο δικαστικός λειτουργός διέταξε την κατάσχεση των πρωτότυπων συνομιλιών για να διακριβώσει αν είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν απομαγνητοφωνηθεί και συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μπακαΐμης θα βάλει τέλος στις όποιες ανησυχίες συγγενών των θυμάτων για «μοντάζ» στις συνομιλίες που δόθηκαν από τον ΟΣΕ στον εφέτη ανακριτή, μετά και τη συρραφή των δύο διαφορετικών συνομιλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ενισχυθεί το… αφήγημα της κυβέρνησης «περί ανθρώπινου λάθους».

Τα πρωτότυπα ηχητικά αρχεία και οι σκληροί δίσκοι θα σταλούν στα εργαστήρια της Αστυνομίας για να διακριβωθεί αν είναι τα ίδια που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ή αν κάποια από αυτά δεν είχαν σταλεί από τον ΟΣΕ εδώ και 13 μήνες, αλλά είχαν κοπεί στη «μονταζιέρα»…

Δειγματοληψία

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να γίνει δειγματοληψία στα χώματα που είχαν μεταφερθεί από τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε χωράφι ιδιώτη.Τα δείγματα θα ληφθούν από κλιμάκιο χημικών από κοινού με πραγματογνώμονες και εισαγγελικό λειτουργό.

Οπως έχουν καταγγείλει συγγενείς θυμάτων, συνολικά 25 φορτηγά μετέφεραν χώματα λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των τρένων, αλλά αν και έχει περάσει ένας χρόνος από το δυστύχημα δεν έχουν εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν περιέχουν κάποια στοιχεία που να ρίχνουν φως στην έκρηξη και τη φωτιά που έκαψε πολλούς από τους επιβαίνοντες στα δύο τρένα. Το χωράφι όπου βρίσκονται οι τόνοι χωμάτων φρουρείται από την Αστυνομία από την περασμένη εβδομάδα με εντολή του εφέτη ανακριτή, μετά τις καταγγελίες των συγγενών θυμάτων.

Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Μπακαΐμη, στα χώματα αυτά θα γίνει ο ίδιος χημικός έλεγχος που έγινε στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας και στο Κουλούρι, όπου έχουν αποθηκευτεί τα βαγόνια και άλλα συντρίμμια των δύο τρένων. Ο δικαστικός λειτουργός έχει δώσει άδεια στους τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών να κάνουν αύριο και δικές τους δειγματοληψίες στα χώματα, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Κουλούρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τα συντρίμμια βρίσκονται ακόμη στο Κουλούρι και φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ δεν έχουν μεταφερθεί σε κάποιο στρατόπεδο της Λάρισας. Μετά τις δειγματοληψίες, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ιδιωτικής εταιρίας θα εξετάσουν τα χώματα για το ενδεχόμενο να εντοπιστεί γενετικό υλικό.

Χθες η μητέρα του θύματος Βάιου Βλάχου παρέδωσε στον εφέτη ανακριτή βιντεοληπτικό υλικό από τα φορτηγά που μετέφεραν τα χώματα από τον τόπο της τραγωδίας. Εξάλλου, όπως έχουν προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα, νομικοί εκπρόσωποι συγγενών θυμάτων θα υποβάλουν ονομαστικές μηνύσεις κατά των αρμοδίων των Αρχών που διαχειρίστηκαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Στόχος είναι να αναζητηθούν οι ποινικές τους ευθύνες για την απομάκρυνση των χωμάτων, το μπάζωμα και την τοποθέτηση τσιμέντου στον τόπο του δυστυχήματος. Οι συγγενείς καταγγέλλουν πως με το μπάζωμα «εξαφανίστηκαν» στοιχεία της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων το εύφλεκτο υλικό που προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.


Νέα παρέμβαση Ανδρουλάκη: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»

Αποφασισμένη να μην αφήσει την τραγωδία των Τεμπών να ξεχαστεί εμφανίζεται η αντιπολίτευση, επιμένοντας να ζητά απαντήσεις για τα χαλκευμένα ηχητικά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρενέβη εκ νέου στην Ολομέλεια, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό τον πρωταγωνιστή της τοξικότητας και συνδέοντας την πρωτοβουλία του να επισκεφθεί τον Αρειο Πάγο, προκειμένου να καταθέσει αναφορά για τη διερεύνηση των ηχητικών των Τεμπών, με την κατάσχεση των σκληρών δίσκων που σχετίζονται με το δυστύχημα από τον ΟΣΕ. «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα με τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Θάνο Πλεύρη να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προσβάλλει τη Δικαιοσύνη.

«Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» ζήτησε ο Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για έναν διαγκωνισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη από τη σιδηροδρομική τραγωδία, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανταπαντά, επιμένοντας πως «η θεσμική μας πρωτοβουλία φέρνει αποτελέσματα». Από την πλευρά του ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να μην αμνηστευθεί, όπως ανέφερε, ο Κώστας Καραμανλής, κάτι το οποίο -ως γνωστόν- δεν αναμένεται να συμβεί.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα