Προκαταρκτική εξέταση για το μπάζωμα στα Τέμπη

Θα ερευνηθεί ποιος ή ποιοι βρίσκονταν εκεί και γιατί δόθηκε εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων από το σημείο του δυστυχήματος χωρίς ενημέρωση και λήψη άδειας

Μετά τον σάλο που έχει προκύψει με το «κουκούλωμα» των ευθυνών του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας στα Τέμπη, η αντιεισαγγελέας Εφετών Λάρισας Κατερίνα Μάτση διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθούν οι υπεύθυνοι, ενώ παρέπεμψε στον Αρειο Πάγο την προσφυγή του Παύλου Ασλανίδη, που έχασε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον 27χρονο γιο του, για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών.

Οι εισαγγελικές Αρχές αφυπνίστηκαν μετά τις ευθείες βολές συγγενών θυμάτων εις βάρος της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία έδωσε εντολή με καθυστέρηση 15 μηνών στη διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για την ερεύνηση «τυχόν πειθαρχικής ευθύνης της εισαγγελέως Πρωτοδικών, η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες υπουργούς ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 περί ποινικής ευθύνης υπουργών».

Προθεσμία

Μετά την εντολή της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού της χώρας η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας διέταξε έρευνα για το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος, δίνοντας προθεσμία 20 ημερών για την ολοκλήρωση της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης. Η εισαγγελέας ζητά να διερευνηθούν οι λόγοι της απομάκρυνσης των υλικών και 300 τόνων χωμάτων από τον τόπο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών, αλλά και της επίστρωσης του χώρου. Ειδικότερα, θα διακριβωθεί ποιος ή ποιοι και γιατί έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών από το σημείο του δυστυχήματος, πριν επιληφθούν οι δικαστικές Αρχές, χωρίς ενημέρωση και λήψη άδειας, αλλά και αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια.

«Οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούν αυθαίρετη παρέμβαση στο τόπο πέριξ του δυστυχήματος, που αυτονόητα είναι και τόπος εγκλήματος, στο μέτρο που διερευνώνται ποινικά κολάσιμες πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν στη πρόκλησή του, κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 251 ΚΠΔ, στην οποία σκιαγραφείται το έργο του ανακριτή και των ανακριτικών υπαλλήλων ως αποκλειστικά αρμόδιων να ενεργούν τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων, αλλά και της υποχρέωσης των προανακριτικών υπαλλήλων και όσων παρευρίσκονται στο σημείο να διατηρούν τον χώρο ανέπαφο για την απρόσκοπτη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων» αναφέρει χαρακτηριστικά στην παραγγελία της η αντιεισαγγελέας Κατερίνα Μάτση.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ζητείται να επισυναφθούν σχετικά έγγραφα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο μπάζωμα, με τα οποία θα δίνεται σαφής απάντηση στο ποιοι είχαν φυσική παρουσία στο σημείο και ποιος έδωσε την εντολή της απομάκρυνσης των υλικών. Μάλιστα η εισαγγελέας Εφετών σημειώνει πως «διαπιστώθηκε απομάκρυνση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να καθίσταται δυσχερής, αν όχι αδύνατη, η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό»…

Οι οικογένειες

Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα δεν έχει εντοπιστεί η σορός του 57ου θύματος της τραγωδίας, της 23χρονης φοιτήτριας Αρχιτεκτονικής Εριέττας Μόλχο, ενώ πολλά ευρήματα περισυνελέγησαν πολλούς μήνες μετά την τραγωδία από τους τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών των θυμάτων και όχι από τις αρμόδιες Αρχές που συμμετείχαν στις έρευνες…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα