Θυσία το Αιγαίο στον «λύκο» Ερντογάν!

Ο Μητσοτάκης πετάει για Αγκυρα έχοντας στις βαλίτσες του το αφήγημα της «ηρεμίας» στο Αρχιπέλαγος!

Μια αναγκαστική, βαριεστημένη, ανταποδοτική επίσκεψη ρουτίνας του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα στις 13 Μαΐου 2024 με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενσωματώθηκε γρήγορα στην εσωτερική κομματική αντιπαράθεση εν όψει ευρωεκλογών. Με την αντιπολίτευση να σηκώνει ευκαιριακή παντιέρα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά, συγκαλύπτοντας όμως -λόγω γενικής άγνοιας και «πολιτικού Αλτσχάιμερ» και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα τους- τις επικίνδυνες για τα εθνικά συμφέροντα παραχωρήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγάγει σε πολιτικό δόγμα της, με κραυγαλέες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, την πάση θυσία «ηρεμία στο Αιγαίο» με την Τουρκία. Και το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής τον τελευταίο και πλέον χρόνο χωρίς εμφανείς παραβιάσεις, παραβάσεις και αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Δίνοντας όμως το ελεύθερο στα τουρκικά UAVs -που δεν φαίνονται- να αλωνίζουν στο Αιγαίο, κατασπαράσσοντας και κατακερματίζοντας την ελληνική κυριαρχία από Βορρά προς Νότο και αντιστρόφως. Η ιδιόμορφη αυτή κατάσταση επιτρέπει στην κυβέρνηση να εξοικονομεί τεράστια χρηματικά ποσά, που διαφορετικά θα πήγαιναν στις πολεμικές δαπάνες, γεγονός που δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θεωρώντας εαυτήν τη μοναδική κυβέρνηση που «επέβαλε» ηρεμία στο Αιγαίο και ωφέλησε ταυτόχρονα την εθνική οικονομία. Το σταθερό αυτό δόγμα αναμένεται να το εκφράσει πάλι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγκυρα, χωρίς αντιρρήσεις από την πλευρά Ερντογάν, ο οποίος ακάθεκτος και ανενόχλητος προχωρά σε προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας πριν και μετά από κάθε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου σε πολλαπλές δηλώσεις και συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ότι στον πολιτικό διμερή διάλογο η ατζέντα είναι γεμάτη με πολλά και δύσκολα προβλήματα, τα οποία μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες για την εξέτασή τους, αρκεί για την ώρα να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο. Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση έχει επιτρέψει στον Ερντογάν να προσθέσει μονομερώς και επισήμως σειρά επικίνδυνων διεκδικήσεων και βλέψεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, τα οποία δημιούργησε ή επισημοποίησε μόνη της η κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα, γι’ αυτό και φέρει την απόλυτη ευθύνη.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Αγκυρα έχοντας βάλει στα θεμέλια του Αιγαίου δύο ηφαίστεια με δυνατότητα ενεργοποίησής τους από τον Ερντογάν. Αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα έγκυρα ενυπόγραφα στοιχεία που θα παρατεθούν, ωστόσο το πλέον επικίνδυνο για τη χώρα είναι το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα, που έχει ασκήσει διαχρονικά εξουσία, παρουσιάζει πλήρη άγνοια και αδιαφορία για τα πεπραγμένα του σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, όπως αποδεικνύουν τα πλείστα επίσημα στοιχεία, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και να αυξάνονται οι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας.

Aσκηση στη Ζουράφα

Η Τουρκία με τη διεθνή αγγελία Α 3792/24, την οποία αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία» ως τεκμήριο, ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει βολή δοκιμών S-400 με συμμετοχή F-16 και stealth (αόρατων) τουρκικών τζετ UAVs που μπορούν να πετάνε και πάνω από τα 55.000 πόδια σε περιοχή που καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ζουράφα και να επιχειρούν και από το τουρκικό αεροπλανοφόρο «Αναντολού».

Η ενέργεια αυτή σε βάρος της χώρας πρωτοεμφανίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία όχι μόνον δεν αντιμετώπισε το θέμα άμεσα και αποτελεσματικά, αλλά λόγω αδιαφορίας παγιώθηκε ως τουρκική πολιτική σε επιχειρησιακό πλέον περιβάλλον προσάρτησης ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα μέσα σε τουρκική επικράτεια. Το θέμα της βραχονησίδας Ζουράφα δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και τούτο διότι, λόγω ανοησίας, αδιαφορίας, άγνοιας και ανεπάρκειας της κυβέρνησης, συμπαρασύρει όλες τις βραχονησίδες στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση διά του ΥΠΕΞ έχει καταστεί ανίκανη να προασπίσει την ελληνικότητα των βραχονησίδων του Αιγαίου.

Η ανικανότητα αυτή μπορεί να ερμηνευθεί καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα και ως μελλοντική διαπραγμάτευση ορισμένων βραχονησίδων στο Αιγαίο (π.χ. Χήνα, Καλόγεροι, Μελαμπιοί, Χταπόδια, Ζουράφα) και τούτο διότι ουδείς μπορεί να αντιληφθεί ή να εξηγήσει για ποιο λόγο ο πρώην ΥΠΕΞ Δένδιας σε επιστολή του στον ΟΗΕ αναγράφει ψευδώς ότι οι βραχονησίδες στο Αιγαίο παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, εκτός πλέον και το ψεύδος αυτό αποτελεί σκοπιμότητα διαπραγμάτευσης της ελληνικότητας των βραχονησίδων για ήπιο κλίμα στο Αιγαίο. Στην ελληνική απαντητική αγγελία σαφώς αναφέρεται και αναγράφεται ότι η περιοχή δοκιμών S-400 καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία – στην περιοχή της Ζουράφας. Η Αγκυρα αντέδρασε αστραπιαία και δήλωσε διεθνώς ως απάντηση της ελληνικής θέσης ότι η περιοχή δοκιμών S-400 στη Ζουράφα κείται αυστηρώς εντός της τουρκικής κυριαρχίας και επικράτειας, με την κυβέρνηση να παραμένει παντελώς αδιάφορη.


Νταηλίκια με δοκιμές πυραύλων S-400 δίπλα σε Ρόδο – Καστελόριζο

Επίσης το θέμα με το οποίο η Τουρκία μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου σε τουρκική επικράτεια/κυριαρχία πρωτοεμφανίστηκε με την ανοχή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα επίσημα διεθνή έγκυρα και ενυπόγραφα στοιχεία, η Τουρκία παράλληλα με τις βολές δοκιμών S-400 στη Ζουράφα εκτελεί από 7 έως 17 Μαΐου και δοκιμές S-400 σε περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου. Τις ημέρες του Πάσχα ο υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε πέραν των άλλων και το Καστελόριζο.

Η πτήση του υπουργού έγινε με δρομολόγιο εκτός της τουρκικής περιοχής δοκιμών. Η ενέργεια αυτή, ανεξάρτητα πολιτικής ή κομματικής πρόθεσης, δείχνει αποδοχή ότι η Τουρκία στην περιοχή της άσκησης έχει κυριαρχία ακόμα και στη διεθνή θάλασσα. Και τούτο διότι σε διαφορετική περίπτωση, αν το δρομολόγιο του υπουργού προς Καστελόριζο έτεμνε την τουρκική περιοχή δοκιμών, θα υπήρχε κατά τους Τούρκους παραβίαση τουρκικής κυριαρχίας και το ελικόπτερο Σινούκ που μετέφερε τον υπουργό θα αναχαιτιζόταν από την Τουρκία, λόγω παραβίασης τουρκικής επικράτειας/κυριαρχίας. Λογικά, πολιτικά, επιχειρησιακά, ακόμα και κομματικά, θα ήταν μεγάλο διακύβευμα να αμφισβητήσει εμπράκτως με την πτήση του Σινούκ ο υπουργός Αμυνας την περιοχή της άσκησης, η οποία εκτείνεται 16 ν.μ. νοτίως των τουρκικών ακτών και 10 ν.μ. εντός του FIR Αθηνών, μετατρέποντας τη διεθνή θάλασσα σε τουρκική κυριαρχία. Και τούτο διότι από το 2019 ο τότε ΥΠΕΞ αποδέχθηκε ότι η περιοχή Ρόδος- Καστελόριζο κείται στη Μεσόγειο, όπου σύμφωνα με τις αποφάσεις ΙCΑΟ η Τουρκία έχει χωρικά ύδατα 12 ν.μ. και όχι 6 ν.μ., όπως έχει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έρθουν όλα τα δεινά οριοθέτησης και νομιμοποίησης από τον ΟΗΕ της τουρκολιβυκής ΑΟΖ.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει ως τεκμήριο την ελληνική αγγελία Α1560/24 στην οποία αναγράφεται και δηλώνεται διεθνώς ότι η περιοχή τουρκικών βολών S-400 μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου κείται κατά ένα τμήμα εντός του FIR Αθηνών και δεν αποτελεί τουρκική επικράτεια. Για να έρθει η αστραπιαία απάντηση της Αγκυρας, με την οποία δηλώνεται διεθνώς ότι περιοχή βολών κείται αυστηρά εντός του FIR Κωνσταντινούπολης και αποτελεί τουρκική κυριαρχία επικράτεια και ότι το FIR Αθηνών είναι πλασματικό και χωρίς νομική βάση.


Η πολιτική άγνοιας και αδιαφορίας μάς έβαλε σε περιπέτειες

Οι δύο τουρκικές διεκδικήσεις (Ζουράφα, Ρόδος – Καστελόριζο) αποτελούν παραχωρήσεις των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και προστίθενται στις άλλες πλείστες παραχωρήσεις από τις 14 Φεβρουαρίου 1975, στις οποίες έχουν προβεί μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οπως το 1998, όταν η τότε κυβέρνηση για να διορθώσει ανοησίες αδιαφορίας για τα σχέδια πτήσης μετέτρεψε παράνομα το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης σε συνεχόμενα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, τα οποία δεν υπάρχουν. Eνώ με την πολιτική της άγνοιας και αδιαφορίας η Τουρκία πέτυχε να καθορίσει θαλάσσια περιοχή Ερευνας και Διάσωσης το μισό Αιγαίο με τον νόμο 24611/Δεκ. 2001, τον οποίο υπέβαλε στον ΙΜΟ και καταχωρίστηκε αρμοδίως στο επίσημο Εγχειρίδιο της Ερευνας και Διάσωσης του ΙΜΟ, γεγονός που δεν ανέτρεψε καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 χάρισε στους Τούρκους τα 10 ν.μ., τα σχέδια πτήσης και την περιοχή Ερευνας και Διάσωσης ( SAR), όπως ακριβώς αναγράφεται από το 2016 στο επίσημο θεσμικό κείμενο αεροπορικών πληροφοριών AIP GREECE.

«Γκριζοποιηση»

Επειτα από όλα αυτά έχει παγιωθεί από το 2001 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ η τουρκική θέση ότι για θαλάσσιο SAR η Τουρκία έχει περιοχή μέχρι τη μέση του Αιγαίου και κάνει ασκήσεις SAR με έκδοση ΝΑVΤΕΧ χωρίς να ζητάει την έγκριση κανενός.

Ο Ερντογάν, τηρώντας για την ώρα το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο, το εξαργυρώνει αδρά με προκλητικές κινήσεις, όπως «Γαλάζια Πατρίδα» στη διδακτέα ύλη, φρένο στα ελληνικά θαλάσσια πάρκα, με πλέον πρόσφατη προκλητική κίνηση τη μετατροπή σε τζαμί του παγκοσμίως μοναδικού βυζαντινού Μνημείου της Μονής της Χώρας κ.λπ. Για όλα αυτά ο Ερντογάν μπορεί να κουνήσει προκλητικά σε οποιαδήποτε αντίδραση της Αθήνας την ίδια τη Διακήρυξη των Αθηνών, το κείμενο της οποίας δεν είναι δεσμευτικό αλλά πονηρό και επικίνδυνο. Και τούτο διότι η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε με χαρά τη δηλητηριώδη και πονηρή δέσμευση «προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας αμφότερα τα μέρη χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης…» Ετσι ο Ερντογάν μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει ότι οι θέσεις κι οι κινήσεις του σε βάρος της Ελλάδας βασίζονται στις νομικές θέσεις της Τουρκίας, τις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να θίξει ούτε να ακουμπήσει.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα