Στην τσιμπίδα αρχαιοκάπηλοι με υψηλές διασυνδέσεις

Είχαν στην κατοχή τους αντικείμενα απίστευτης αξίας. Μυστικός αστυνομικός παρουσιάστηκε στη σπείρα σαν υποψήφιος αγοραστής

Ενα σπάνιο χρυσό νόμισμα του 4ου αιώνα π.Χ. και έναν κορμό Κούρου, που όμοιός του είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική αντί του αστρονομικού ποσού των 20.000.000 δολαρίων, είχαν στην κατοχή τους τρεις αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι έπεσαν στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ.

Ανδρες του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος κατάφεραν να φτάσουν στη σύλληψη των τριών αρχαιοκαπήλων, ηλικίας 54, 69 και 52 χρόνων, έπειτα παγίδα που τους έστησαν. Συγκεκριμένα, μυστικός αστυνομικός παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής στα μέλη του κυκλώματος, το οποίο βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των διωκτικών Αρχών εδώ και μερικές ημέρες, όταν έφτασαν στην υπηρεσία πληροφορίες για τη δράστη εγκληματικής οργάνωσης που αναζητούσε υποψήφιους αγοραστές και η οποία είχε προσπαθήσει να πουλήσει ένα σπάνιο αρχαίο νόμισμα μεγάλης αξίας που κατασχέθηκε από την Αστυνομία, και έκλεισαν ραντεβού για δήθεν αγοραπωλησία.

Μάλιστα, πριν από το ραντεβού ο 54χρονος συλληφθείς, που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα, είχε δείξει στο μυστικό αστυνομικό φωτογραφίες από αντικείμενα που δήθεν τον ενδιέφεραν και είχαν καταλήξει σε συμφωνία για ένα γυναικείο αγαλμάτιο αντί του ποσού των 100.000 ευρώ, για ένα χρυσό νόμισμα αντί 75.000 ευρώ και για ένα αρχαίο μπρούντζινο δακτύλιο αντί 20.000 ευρώ, τα οποία θα παραδίδονταν στην εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, στο ύψος των Μεγάρων.

Επιχείρηση

Πράγματι, μέλος του κυκλώματος που δεν είχε αντιληφθεί την ενέδρα συμφώνησε να συναντηθεί με τον αγοραστή στο συγκεκριμένο σημείο το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Ομως ακολούθησε τριπλή επιχείρηση στα Μέγαρα, στην Πεύκη και στα Οινόφυτα, κατά την οποία συνελήφθησαν και τα τρία μέλη του κυκλώματος. Οπως αποδείχτηκε, οι αρχαιοκάπηλοι σκόπευαν να πουλήσουν, μεταξύ άλλων, ένα χρυσό νόμισμα (στατήρας του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου, διαμέτρου 18 χιλιοστών και βάρους 8,5 γραμμαρίων), το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς είναι συμπαγές, και όχι χυτευμένο, και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόνο άλλα επτά τέτοια νομίσματα, και έναν κορμό Κούρου που αποτελεί κομμάτι αρχαίου αγάλματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αντίστοιχο τμήμα Κούρου είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική αντί 20.000.000 δολαρίων!

Ευρήματα

Ακόμα, στην κατοχή των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν ένα μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο, ύψους 33 εκατοστών, σε δύο τεμάχια, ένας ορειχάλκινος δακτύλιος, διαμέτρου 7 εκατοστών, 2 δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «ΜΥΡΤΑΛΗ», Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην άλλη όψη έχει την επιγραφή «ΕΜΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΜΥΡΤΑΛΗ», μια εικόνα που απεικονίζει τον Αγιο Ονούφριο και τον Αγιο Σπυρίδωνα και η οποία χρονολογείται μετά το 1830, καθώς και ένα βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values».

Οι κατασχεμένες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και σε νομισματολόγο, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και, στη συνέχεια, παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Με τη σχηματισθείσα δικογραφία οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα