Θρίλερ με τα ρήγματα στις Βούτες Ηρακλείου

Ενδελεχής έρευνα των επιστημόνων για να εντοπιστεί η αιτία. «Μπορεί να είναι από τα νερά των αγωγών» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Διαστάσεις «θρίλερ» λαμβάνει η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Βούτες Ηρακλείου, με τους επιστήμονες και τις αρμόδιες Αρχές να διεξάγουν ενδελεχή έρευνα με σκοπό να πέσει άπλετο φως στις ρηγματώσεις που προκλήθηκαν σε υποδομές, σπίτια και δημόσιους χώρους. Το χωριό έχει κηρυχτεί για έναν μήνα -δηλαδή ως τις 28 Μαΐου- σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο φαινόμενο, που έχει κόψει τα σπίτια των κατοίκων σε δύο κομμάτια.

«Είμαστε μόνο τη μέρα εδώ και πηγαίνουμε στις δουλειές μας για να μη βλέπουμε το σπίτι σε αυτή την κατάσταση» αναφέρει η Λέλα Πολυχρονάκη, κάτοικος του χωριού, που τα βράδια εγκαταλείπει το σπίτι της και κοιμάται αλλού. Η οικογένεια έχει χωριστεί στα δύο, αφού ο σύζυγος της κυρίας Λέλας, Κώστας Ανδρουλάκης, αρνείται να αφήσει το σπίτι του, διότι, όπως εξηγεί, το ωράριο της εργασίας του δεν του το επιτρέπει. «Εργάζομαι στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και σχολάω κάθε μέρα 11.30 με 12 τα μεσάνυχτα. Πού να πάω τέτοια ώρα να κοιμηθώ;» διερωτάται.

Χαρτογράφηση

Αναφορά στο φαινόμενο έκανε χθες και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. «Εχουμε να κάνουμε με αστάθεια των γεωλογικών σχηματισμών, πίεση στα πρανή και ένα έδαφος με σύσταση που έχει συντελέσει στην εκδήλωση των φαινομένων» ανέφερε, αρχικά, και συνέχισε: «Τέτοια φαινόμενα αντιμετωπίζουμε πολλές φορές κάθε χρόνο σε οικιστικές μονάδες αλλά και σε άλλες περιοχές στον ελληνικό χώρο. Ο ελληνικός χώρος είναι ενεργός και από άποψη σεισμικότητας και από άποψη διαβρώσεων. Είναι ένας χώρος που εξελίσσεται και μέσα σε αυτή την εξέλιξη εντάσσονται αυτά τα φαινόμενα. Μόνο που σε αυτές τις περιοχές έχουμε να κάνουμε με οικιστικούς χώρους. Αυτό που κάναμε στις Βούτες Ηρακλείου είναι να χαρτογραφήσουμε την περιοχή και να δούμε στη συνέχεια τι ερευνητικές και τεχνικές εργασίες πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε τα ακριβή αίτια, να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου και στη συνέχεια να προτείνουμε κάποια έργα, που ενδεχομένως να είναι απαραίτητα».

Ο ίδιος έκανε σαφές πως τα έξι από τα σπίτια στα οποία έγινε αυτοψία εκκενώθηκαν ύστερα από σχετική εισήγηση των ειδικών, ενώ αναφέρθηκε και στα αίτια των ρηγματώσεων, τονίζοντας πως μπορεί να είναι τα νερά από τους αγωγούς. Παρότι οι βροχοπτώσεις δεν ήταν ιδιαίτερα έντονες, η συσσώρευση 400 χιλιοστών νερού ήταν επαρκής, ώστε να συμβάλει στη ρηγμάτωση του εδάφους. Κλείνοντας, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με σεισμική δραστηριότητα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img