Τα (ημι)μέτρα της κυβέρνησης για τον εθισμό στο διαδίκτυο και την παραβατικότητα, που περιλαμβάνουν από κοινωνική εργασία μέχρι και… εγκλεισμό! Πρόταση για δημιουργία τεχνικών γυμνασίων
Η τηλεοπτική σειρά «Adole- scence», που αφορά τη βία των ανηλίκων, φαίνεται πως αφύπνισε την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει αποσπασματικά και όχι στη ρίζα του το πρόβλημα, θέτοντας σε εφαρμογή το Kids Wallet αλλά και… στοχοποιώντας τα παραβατικά παιδιά, αναγκάζοντάς τα σε… κοινωνική εργασία σαν να είναι κατάδικοι. Τα μέτρα της Εθνικής Στρατηγικής για τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων παρουσιάστηκαν χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι «το κείμενο θα αποτελέσει οδηγό για την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου φαινομένου της ανήλικης παραβατικότητας», αν και υποστήριξε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης ξεκίνησε πριν το “Adolescence” και είναι μια βιωματική προσέγγιση που έχουμε ως γονείς για ένα πρόβλημα σύνθετο, το οποίο βαίνει προς μια κατεύθυνση όξυνσης και απαιτεί συστηματική και μεθοδική αντιμετώπιση».
Οπως παραδέχτηκε, έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 1.000 περιστατικά μπούλινγκ στο σχολείο. Ως προς το Kids Wallet, που τέθηκε σε εφαρμογή από χθες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο. Είναι μια εφαρμογή που δίνει στον γονιό τη δυνατότητα να περιορίσει χρονικά την πρόσβαση σε εφαρμογές και λειτουργεί ως εργαλείο ψηφιακής επιβεβαίωσης του χρήστη. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα του διαδικτυακού εθισμού όταν σκρολάρουμε ασκόπως σε μια εφαρμογή με τον αλγόριθμο να μας “προσφέρει” υλικό που ξέρει ότι θα το βρούμε ενδιαφέρον».
Παρουσιάζοντας την έκθεση των 158 σελίδων, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου σημείωσε πως, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2023-2024, «έχουμε μια ποιοτική και ποσοτική αύξηση, όπου βλέπουμε συμμετοχή κοριτσιών, μικρότερες ηλικίες και υψηλή θεατότητα γιατί αυτές οι πράξεις μεταδίδονται στο διαδίκτυο», τονίζοντας πως «πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση των ανηλίκων και τη σωφρονιστική πολιτική απέναντι στους ανήλικους παραβάτες». Ως προς το μέτρο της αποβολής, η κυρία Αρτινοπούλου πρότεινε τα παιδιά αντί να μένουν στο σπίτι να συμμετέχουν σε κοινωνική εργασία στο σχολείο, σε πράξεις όπως η βοήθεια των μικρότερων παιδιών και, αν έχουμε σοβαρότερα περιστατικά, τα παιδιά να πηγαίνουν σε ειδικά κέντρα. Επίσης, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τη δημιουργία 10 τεχνικών γυμνασίων, που μπορεί να δώσει ίσες ευκαιρίες και το αίσθημα της επιτυχίας, ανεξάρτητα από το κοινωνικό υπόβαθρο και τον βαθμό κινδύνου. «Θα κρατήσουμε έτσι τα παιδιά μακριά από τους δρόμους» σημείωσε η Βάσω Αρτινοπούλου.
Η εφαρμογή
Την εφαρμογή Kids Wallet, που τέθηκε χθες σε λειτουργία, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. To parco.gov.gr δέχτηκε πάνω από 70.000 επισκέψεις από γονείς για να ρυθμίσουν τα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους.
Εξηγώντας πώς λειτουργεί η εφαρμογή, είπε ότι το πρώτο βήμα είναι η είσοδος με κωδικούς TAXISnet του γονέα. Ακολουθούν η ταυτοποίηση και η ρύθμιση του κωδικού τού γονέα. Πρώτο βήμα είναι η προσθήκη προγράμματος ανάλογα με τις ημέρες, τις ώρες και τις συνήθειες των ανηλίκων, ενώ οι γονείς μπορούν να δουν τα στατιστικά της χρήσης των κινητών από τα παιδιά τους. «Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ταυτοποίησης ανηλίκου. Βάζουμε την ταυτότητα του παιδιού μας όπως έχουμε εμείς ως ενήλικες στο wallet. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου π.χ. για διαδικτυακές αγορές» παρατήρησε ο κ. Παπαστεργίου.
Πιο αυστηρές οι ποινές, δέσμευση για αύξηση ψυχολόγων
Απολογισμό των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών έκαναν συνοπτικά οι υπουργοί Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Εννέα μέτρα που έχουν προχωρήσει για την αντιμετώπιση της βίας ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης με την ευκαιρία για την εφαρμογή του νέου τρόπου εισόδου στα γήπεδα. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως όπου φτιάχνεται μια αθλητική εγκατάσταση μειώνεται η παραβατικότητα. «Εχουμε κάνει αθλητικό εργοτάξιο όλη τη χώρα με πάνω από 100 αθλητικές εγκαταστάσεις που τις αναβαθμίζουμε» ανέφερε.
Επίσης, μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης οργανώθηκε ένα περιβάλλον ώστε οι χαμηλού επιπέδου παραβατικότητας νέοι να οδηγούνται, αν το θέλουν, σε αθλητική δραστηριότητα. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε διαδικασία, ώστε σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τις κάμερες να εντοπίζονται οι υπεύθυνοι των επεισοδίων στα γήπεδα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως κάθε μέρα υπάρχουν 100 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και 60-70 συλλήψεις από τα γραφεία που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.
Αστυνομία
Κάθε τριήμερο υπάρχουν αστυνομικοί που βρίσκονται σε πλατείες και μιλούν με παιδιά. Υπάρχουν εκατοντάδες συλλήψεις γονέων και έχει εφαρμοστεί η εφαρμογή Safe Youth, ώστε όποτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη η Αστυνομία να προστρέξει. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι χθες ήταν στην Αθήνα Σουηδοί αστυνομικοί για να αντιγράψουν το σύστημα αστυνόμευσης σε αθλητικούς χώρους. Την αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν τη βία κατά ανηλίκων σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, δημιουργώντας το αδίκημα της στρατολόγησης ανηλίκων. «Διευρύναμε το πεδίο των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες οι ανήλικοι μπορεί να οδηγηθούν σε κατάστημα σωφρονισμού» ανέφερε. Ως προς τα αναμορφωτικά μέτρα είπε ότι ο δικαστής μπορεί να επιβάλει τη συμμετοχή των παραβατών σε πολιτιστικές δραστηριότητες για την επανένταξή τους.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δεσμεύτηκε ότι «θα αυξήσουμε τον αριθμό των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, ώστε να είναι περισσότερες από μία ημέρες στα σχολεία. Σήμερα έχουμε 4.600 ψυχολόγους στα σχολεία, που όμως είναι μόνο μία ημέρα σε κάθε σχολείο, γιατί μοιράζονται». Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε πως 3.500 φορείς έχουν ήδη ορίσει υπεύθυνο προστασίας ανηλίκων και πάνω από 2.000 έχουν επιμορφωθεί, ενώ ορίστηκε ότι στην εργασία με τα παιδιά πρέπει να έχεις λευκό ποινικό μητρώο. Ομως, κανένας από την κυβέρνηση δεν μπήκε στη… ρίζα των προβλημάτων που οδηγούν στην παραβατικότητα των παιδιών, όπως η λειτουργία της οικογένειας και η εκπαίδευση που παρέχεται σε σχολεία που έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε… στέκια συμμοριών, καθώς η εκπαίδευση γίνεται με σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών και σε τάξεις όπου… στοιβάζονται ολοένα και περισσότερα παιδιά, με τη μόρφωση να έχει παραδοθεί στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία…
Ντροπή! Μαθήτρια ιδιωτικού λυκείου στην εκδήλωση
Μια μαθήτρια ιδιωτικού λυκείου επιστράτευσαν οι ενορχηστρωτές της χθεσινής παρουσίασης στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων. Από τους χιλιάδες μαθητές δημόσιων σχολείων που έχουν αφεθεί στο… έλεος του Θεού, επέλεξαν τη μαθήτρια ιδιωτικού λυκείου Ανθή Καραπιδάκη, η οποία μίλησε στην εκδήλωση για το πώς βιωματικά αντιμετωπίζει ζητήματα παραβατικότητας ανηλίκων στη σχολική κοινότητα με τις παρέες της.
«Τυχερή!»
«Από τη σειρά του Netflix που βγήκε πρόσφατα, γύρω από την οποία δημιουργήθηκε μια καταιγίδα αντιδράσεων από τους μεγάλους. Ολοι είχαν σοκαριστεί. Τους φαινόταν πάρα πολύ περίεργο ότι τα παιδιά ανταλλάσσουν τέτοιου είδους μηνύματα. Οτι τα παιδιά μπορούν να κάνουν κάποιον διαδικτυακό εκφοβισμό, να κοροϊδεύει το ένα το άλλο. Αλλά για εμάς τα παιδιά αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό. Είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας πλέον» τόνισε. Η ίδια η μαθήτρια ρίχνει το… μπαλάκι των ευθυνών στο κράτος, ενώ παραδέχεται πως είναι… τυχερή, καθώς σπουδάζει σε ιδιωτικό λύκειο. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ του κράτους και των παιδιών, για να καταλάβει το κράτος πώς ακριβώς εμείς το βιώνουμε και να λάβει μέτρα που πραγματικά θα μας προστατεύουν. Και γι’ αυτό εγώ είχα την τύχη, επειδή πάω και σε ιδιωτικό σχολείο, να μη βιώσω κάποιο περιστατικό ανήλικης παραβατικότητας» σημείωσε.