Οι Έλληνες «γκουρού» της Τεχνητής Νοημοσύνης!

Οι άνθρωποι και οι startups που διαπρέπουν στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης! Από τις βιοεπιστήμες και την αγροτεχνολογία μέχρι τα σούπερ τσιπ, τη ναυτιλία και τη βιομηχανία θεάματος

Το κουμπί της Α.Ι. πατήθηκε. Σε λίγο καιρό τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Αλλάζουν όλα παντού, για όλους. Αλλάζει ο κόσμος ολόκληρος με μεγάλες ταχύτητες. Στην «ψηφιακή επανάσταση» των αρχών του 21ου αιώνα συμμετέχουν και ευφυείς Ελληνες startuppers, άγνωστοι στο ευρύ κοινό αλλά αναγνωρισμένοι διεθνώς «γκουρού» στους τομείς δράσης τους, με εταιρίες οι οποίες θεωρούνται αναπόσπαστα κομμάτια τού υπό διαρκή διαμόρφωση νεοφυούς οικοσυστήματος.

Αλλοι από αυτούς διαπρέπουν, λοιπόν, στο εξωτερικό, άλλοι διατηρούν παρουσία και στην Ελλάδα, άλλοι το κάνουν και εντός και εκτός συνόρων ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «δημοκρατία». Σε κάθε περίπτωση, κοινό τους γνώρισμα είναι ότι «δαμάζουν» -καθένας από το «μετερίζι» του- και αξιοποιούν την Artificial Intelligence. Μέσω των νεοφυών A.I. εταιριών τους αναπτύσσουν τεχνολογίες και «εργαλεία» επόμενης γενιάς, αντλούν χρηματοδοτήσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και προχωρούν μπροστά.

Σε τομείς που εκτείνονται π.χ. από τον ιατρικό και φαρμακευτικό, τον αγροτικό (άρα την παραγωγή και τη διατροφή), την τεχνολογία του μέλλοντος, μέχρι τη ναυτιλία, τη βιομηχανία του θεάματος κ.ά. Αν λάβουμε υπόψη ποιοι σήκωσαν τα μεγαλύτερα ποσά από την αγορά την τελευταία διετία, μέχρι και πολύ πρόσφατα, με ολοένα και συχνότερη τη συμμετοχή πολύ μεγάλων διεθνών επενδυτών και τεχνολογικών «γιγάντων», τα ενδεικτικά παραδείγματα που καταγράφει η «δημοκρατία» δεν είναι λίγα.


Causaly: Παράθυρο στη βιοϊατρική

Η startup Causaly, με συνιδρυτή και CEO τον Ελληνα Γιάννη Κιαχόπουλο, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και co founder τον Artur Saudabayev, δίνει με το λογισμικό τη δυνατότητα σε ερευνητές και σε επιστήμονες να αναζητήσουν πληροφορίες μέσα σε τεράστιους όγκους δεδομένων στον χώρο της βιοϊατρικής και να επιταχύνουν την ανακάλυψη νέων θεραπειών και φαρμάκων. Με γραφεία σε ΗΠΑ (Ν. Υόρκη), Βρετανία (Λονδίνο) και Ελλάδα, η Causaly έχει «χτίσει» μια πλατφόρμα Α.Ι., την οποία χρησιμοποιούν κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες, καθώς και ερευνητικοί οργανισμοί, και μάλιστα συνεργάζεται με τις 12 από τις 20 μεγαλύτερες.

Γιάν. Κιαχόπουλος

«Ξεκλειδώστε την παραγωγικότητα της έρευνας και της ανάπτυξης με την πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης για τις βιοεπιστήμες» αναφέρει χαρακτηριστικά η νεοφυής εταιρία. Το 2023 άντλησε χρηματοδότηση Series B 60 εκατ. δολ., προσελκύοντας το ενδιαφέρον κορυφαίων ξένων επενδυτών, όπως το ICONIQ Growth, που διαχειρίζεται κεφάλαια του ιδρυτή της Facebook/Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ, του Τζέρι Γιανγκ, συνιδρυτή της Yahoo, με συμμετοχή επενδυτών όπως οι Index Ventures, το ελληνικό Marathon Venture Capital, EBRD, Pentech, του Alex Gorsky, πρώην πρόεδρου και CEO της Johnson & Johnson, κ.ά.


Augmenta: Xειρα βοηθειας στους αγροτες

Παράλειψη θα ήταν, σαφώς, αν δεν μπει στη «βασική Α.Ι. λίστα» η Augmenta: startup αγροτεχνολογίας από τον Βόλο, την οποία δημιούργησαν δύο αγροτόπαιδα, ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και ο Γιώργος Βαρβαρέλης, η οποία εξαγοράστηκε με ποσό «μαμούθ» ύψους 110 εκατ. ευρώ το 2023 από τη CNH Industrial, παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων, συμφερόντων της ιταλικής οικογένειας των Ανιέλι, μιας πανίσχυρης επιχειρηματικής δυναστείας, και σήμερα τα «εργαλεία» της πρωταγωνιστούν διεθνώς στον τομέα της.

Δημ. Ευαγγελόπουλος

Γ. Βαρβαρέλης

Το σύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης-Μηχανικής Ορασης εγκαθίσταται στην οροφή ενός τρακτέρ, σαρώνει τον αγρό και παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την ορθή και ακριβή χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, περιορίζοντας τα χημικά και αυξάνοντας την παραγωγή…


Resolve A.I.: Εργαλείο για τους προγραμματιστές

Η Resolve A.I., με επικεφαλής της τον Σπύρο Ξανθό, έχει ως αντικείμενό της την παροχή εργαλείων προς τους προγραμματιστές για τον αυτοματισμό των διαδικασιών δημιουργίας λογισμικού.

Σπύρος Ξανθός

Η συγκεκριμένη επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στην… αχανή αγορά των ΗΠΑ, συγκέντρωσε πέρυσι κεφάλαια 35 εκατ. δολ. σε γύρο Seed, με lead investor την Greylock, ένα VC με έδρα τη Silicon Valley, το οποίο πιστώνεται επενδύσεις στην Airbnb και τη Meta. Ωστόσο, συμμετείχαν κι άλλοι επενδυτές υψηλού διαμετρήματος.


Axelera A.I.: Τσιπ από τον μέλλον

«Φουλ» τεχνολογία Τ.Ν. χρησιμοποιεί και η Axelera A.I., με συνιδρυτή και CTO της τον Ευάγγελο Ελευθερίου. Η «ελληνικού DNA» startup αναπτύσσεται δυναμικά στον ιδιαίτερα επίκαιρο κλάδο της κατασκευής τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης, με έδρα στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, και τους προηγούμενους μήνες πέτυχε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 68 εκατ. δολ. (Series B), από τις μεγαλύτερες του 2024, με την παρουσία του νοτιοκορεατικού «κολοσσού» της Samsung, με όχημα το Samsung Catalyst Fund. Η καινοτομία της αφορά τους ημιαγωγούς για Generative A.I. και computer vision. Η λύση λογισμικού της συμπιέζει τις δυνατότητες επεξεργασίας A.I. ενός ολόκληρου διακομιστή σε ένα μόνο τσιπ σε ένα κλάσμα της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους των υφιστάμενων τεχνολογιών A.I.

Ευάγ. Ελευθερίου

Τα νέα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη λύσεων Digital In-Memory Computing και RISC-V, με πιθανές εφαρμογές σε κλάδους από αυτοκινητοβιομηχανία, βιομηχανία (Industry 4.0), ρομπότ, drones, έως την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη, τις επιτήρηση και το λιανεμπόριο. Ο κ. Ελευθερίου, ο οποίος κατάγεται από το Αλιβέρι Ευβοίας, είναι πτυχιούχος μηχανικός του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (1979), κάτοχος Msc. και Ph.D. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το πανεπιστήμιο Carleton της Οτάβα, στον Καναδά, το 1981 και το 1985, αντίστοιχα, και διδάκτορας του Carleton.


Το «παιδί» της Deep Mind και οι «άλλοι»

Η Reflection A.I., με συνιδρυτή της τον πρώην ερευνητή της DeepMind Ιωάννη Αντώνογλου, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου ανακοίνωσε χρηματοδότηση 105 εκατ. δολ. σε γύρο Series A, του οποίου ηγήθηκε το Lightspeed Venture Partners, και νωρίτερα σε γύρο Seed είχε συγκεντρώσει άλλα 25 εκατ. δολ. (Sequoia Capital, CRV), σύνολο 130 εκατ. δολ. Αντικείμενό της, η λεγόμενη Τεχνητή «υπερ-Νοημοσύνη», με έμφαση στην αυτόνομη γραφή κώδικα.

Η Α.Ι. εταιρία βιοτεχνολογίας Achira, με συνιδρυτή τον Θεοφάνη Καραλέτσο, άντλησε 33 εκατ. δολ., η TurinTech A.I. του Μιχάλη Μπάσιου, που αναπτύσσει επιχειρηματικές εφαρμογές, άλλα 20 εκατ. δολ. και η Endor Labs (Δημήτρης Στιλιάδης), που κατασκευάζει εργαλεία για τη σάρωση κώδικα, 93 εκατ. δολ.

Ιωάννης Αντώνογλου

Η Numa, μέλος του Endeavor, λάνσαρε τους «έξυπνους πράκτορες» Τεχνητής Νοημοσύνης για 17.000 αντιπροσωπίες πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, μια «βιομηχανία» 1,2 τρισ. δολ., με συνιδρυτή και CEO τον Τάσο Ρουμελιώτη, σήκωσε πέρυσι 32 εκατ. δολ. και φέρεται ότι διατηρεί δραστηριότητα ήδη και στην Ελλάδα. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ η «δημοκρατία» αναφέρθηκε στην περίπτωση της Harbor Lab, με CEO τον Αντώνη Μαλαξιανάκη, η οποία αξιοποιεί την Α.Ι. για την αποδοτική διαχείριση των «λιμανιάτικων εξόδων» για πάνω από 1.700 εγγεγραμμένα πλοία δεκάδων ναυτιλιακών στον κόσμο.


Η Runway Στη «Μέκκα του θεάματος»

Νέες «φωτιές» στο Χόλιγουντ άναψε μια startup με Ελληνα tech expert στη σύνθεσή της, η Runway, του Αναστάση Γερμανίδη και των Χιλιανών Kρίστομπαλ Βαλενζουέλα και Αλεχάντρο Ματαμάλα, η οποία σηκώνει χρηματοδοτήσεις-μαμούθ, χάρη στη δυνατότητα της πλατφόρμας της να παράγει, με χρήση Α.Ι., σε διάστημα λιγότερο των δύο λεπτών, με μια σύντομη περιγραφή, σκηνή από μια ταινία μικρού μήκους, από ένα βιντεοκλιπ ή μια διαφημιστική καμπάνια (text to video), σε ένα project το οποίο διαρκώς εξελίσσεται.

Στη «Μέκκα του θεάματος» επικρατεί μια γενικότερη «επαγρύπνηση» λόγω της «εισβολής» της Τεχνητής Νοημοσύνης στα «λημέρια» της. Σε σχέση με τη Runway, οι επόμενοι στόχοι αφορούν τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος μέσων με «παγκόσμιους προσομοιωτές» και τη Runway Studios, του πρώτου στο είδος του στούντιο ταινιών και κινουμένων σχεδίων Τεχνητής Νοημοσύνης, παραγωγής πρωτότυπου περιεχομένου. Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται κ. Γερμανίδης, σε ρόλο CTO και συνιδρυτή, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, με σπουδές Πληροφορικής στο Wesleyan University, στην Αμερική, και μεταπτυχιακό στο New York University για την εξερεύνηση νέων τεχνολογιών με δημιουργικό τρόπο.

Αναστάσης Γερμανίδης

Οσο για την εταιρία, το καλοκαίρι του 2023 μπήκε στα «μόνιτορ» των «κολοσσών» Google, Nvidia, Salesforce, σηκώνοντας κεφάλαια 141 εκατ. δολαρίων και τον περασμένο Απρίλιο μόλις η startup-μονόκερος, με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξασφάλισε γύρο 308 εκατ. δολαρίων από τις General Atlantic (lead investor), Fidelity Management & Research Company, Baillie Gifford, NVIDIA, SoftBank Vision Fund 2 κ.λπ.


Αccusonus: Στο «άρμα» του Ζάκερμπεργκ

Από τα μεγάλα deals των αμιγώς ελληνικών startup εταιριών που προκάλεσαν «θόρυβο» την τελευταία 3ετία θεωρείται και η εξαγορά της Αccusonus, η οποία ιδρύθηκε το 2013 στην Πάτρα, διατηρώντας εκεί γραφεία, όπως και στην Αθήνα, αλλά έχοντας μεταφέρει την έδρα της στη Βοστόνη. Ανάμεσα σε άλλα κατοχύρωσε πατέντες στις ΗΠΑ που αφορούν την απομάκρυνση θορύβου και την αντήχηση του ήχου. Αρχές του 2022 προσαρτήθηκε με την ελληνική ομάδα της στο τεχνολογικό «άρμα» της Meta του «Mr. faceboοk» Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με συμφωνία που φέρεται ότι άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ.

Με ιδρυτές και βασικούς μετόχους της, τότε, τους Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη (με σπουδές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και διδακτορικό στην Τεχνολογία Ηχου στο Πολυτεχνείο της Πάτρας) και αργότερα τον Μιχάλη Τζάννε, εστίασε στην παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα του ψηφιακού ήχου, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Το λογισμικό επεξεργασίας ήχου που παρήγαγε είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από παραγωγούς που συνεργάζονται με κορυφαία ονόματα του τραγουδιού, όπως οι Bob Dylan, Aerosmith, Dream Theatre, Sepultura και top αμερικανικά στούντιο παραγωγής ταινιών, κάτι που αποτέλεσε το καλύτερο «διαβατήριο» για το mega deal της Αccusonus, η οποία στηρίχθηκε νωρίτερα από τα ισχυρά ελληνικά VCs (Venture Friends, Big Pi).


Brainomix: Καινοτομία στην περίθαλψη

Η Brainomix, με διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της τον δρα Μιχάλη Παπαδάκη και έδρα την Οξφόρδη, εξασφάλισε πρόσφατα κεφάλαια ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, σε χρηματοδότηση Series C, με στόχο την προώθηση της τεχνολογίας Α.Ι. στην υγειονομική περίθαλψη και την επέκτασή της στις ΗΠΑ. Θεωρείται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εργαλείων απεικόνισης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων και της πνευμονικής ίνωσης. Δραστηριοποιείται σε πάνω από 20 χώρες και η τεχνολογία της αξιοποιείται σε περισσότερα από 300 νοσοκομεία, έχοντας ωφελήσει 1,5+ εκατ. ασθενείς.

Μιχάλης Παπαδάκης


Το big deal της Connectly.ai

Η νεοφυής Connectly.ai, η οποία ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια και διαθέτει Ελληνα στην ηγετική της ομάδα, τον συνιδρυτή και CEO της Στέφανο Λουκάκο και διατηρεί θυγατρική στην Ελλάδα, άντλησε 20 εκατ. δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης Series B, με επικεφαλής τον κινεζικό «γίγαντα» του e-commerce, της τεχνολογίας και όχι μόνο, Alibaba. Αντικείμενό της, η χρήση μοντέλων Α.Ι. για το e-commerce και το λιανεμπόριο.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img